Škari kazna za silovanje 2,5 godine zatvora. Što da nije ‘samo prst’?

Hrvatska je zemlja u kojoj se lakše dobije kazna za hranjenje mačaka lutalica nego za silovanje. Tako je jedna 70-godišnja Puljanka dobila novčanu kaznu od 132 eura jer je hranila mačke ispred svoje zgrade. Riječ je o ženi koja živi od socijalne pomoći u iznosu od 172 eura, piše Istra24. Istovremeno, bivši HDZ-ov saborski zastupnik, brončani boksački olimpijac i nekadašnji predsjednik Autokluba Siget Damir Škaro za silovanje i spolno uznemiravanje dobiva kaznu od 2,5 godine zatvora.


Pročitajte više: Žene žrtve obiteljskog nasilja sklonije pokušati samoubojstvo


Nije minimum pa su tužiteljice – zadovoljne

Kakve veze ima ovo jedno s drugim? Naizgled nikakve, ali zapravo odlično oslikava hrvatske apsurde. Bakica je, bez pretjeranih dokaza redara i mogućnosti obrane, u roku (brzih) dva mjeseca dobila kaznu od 132 eura jer je – hranila mačke. S druge strane, Škaro je silovao i spolno uznemiravao djelatnicu autokluba još u kolovozu 2019. godine.

I da, naravno da je logično da će se institucije duže baviti ozbiljnijim i težim slučajevima, ali je i bizarno da se tako brzo i lako i teško kazni ‘nitko’ i za ništa, a da se za teško kazneno djelo poput silovanja jednom moćniku odredi kazna od svega 2,5 godine zatvora. Tek godinu i pol više od minimalne kazne.

Naime, silovanje se prema Kaznenom zakonu kažnjava kaznom zatvora od jedne do deset godina. Škaro je nepravomoćno dobio 2,5 godine. No, Škaro je zaposlenici “samo” gurnuo prste. Da je gurnuo svoje spolovilo, bi li kazna bila veća? Uz zatvorsku kaznu, Škaro će morati platiti 3787 eura troškova suda i vještačenja, a u kaznu mu je uračunato vrijeme provedeno u pritvoru od početka rujna do kraja listopada 2019. godine.

Opunomoćenice žrtve Mirela Alerić Puklin i Morana Rabar su zadovoljne presudom. Alerić Puklin kratko je prokomentirala kako smatra da je sud utvrdio sve relevantne okolnosti ispravno, izveo pravilan zaključak i zadovoljni su osuđujućom presudom.

Izgleda da u Hrvatskoj žrtve trebaju biti zadovoljne čim kazna pređe minimalnu.


Pročitajte više: Bangladeš donio smrtnu kaznu za silovanje!


Što znači jedinstvena kazna?

Kazna koju je Škaro dobio je jedinstvena kazna zatvora. Drugim riječima, Škaro je kažnjen jednom kaznom za dva djela – silovanje i spolno uznemiravanje. Istodobno mu se sudilo za više kaznenih djela. U ovakvim slučajevima izriče se jedinstvena kazna.

Jedinstvena kazna zatvora sastoji se od povišenja najviše pojedinačne utvrđene kazne, ali ne smije biti jednaka zbroju pojedinačnih kazni. Za spolno uznemiravanje Škaro je dobio 8 mjeseci, a za silovanje dvije godine. Dakle, neće mu se samo zbrojiti te dvije kazne nego se kazna za silovanje povisila za 6 mjeseci. Tako je nastala jedinstvena kazna zatvora.


Pročitajte više: Rodno uvjetovano nasilje: Silovanja žena smo svjesni tek kad dođe do medija


Benigna kazna za silovanje kad siluje HDZ-ovac

Tijekom 2021. godine evidentirana su 194 silovanja (tri slučaja silovanja ostala
su nerazriješena). Zabilježeno je još 19 pokušaja silovanja, što je za tri pokušaja
silovanja više nego u 2020. godini, pokazuje Statistički pregled temeljnih sigurnosnih pokazatelja u 2021. godini. U pitanju su samo prijavljeni slučajevi.

U 2020. godini prijavljeno je 168 slučajeva silovanja, u 2019. prijavljena su 73 kaznena djela silovanja, a 2018. ova brojka iznosi 56. Dakle, jasno je vidljiv trend rasta u ovoj kategoriji.

I sve češće se oko slučajeva silovanja ‘lome koplja’ kad su silovatelji – HDZ-ovci. Škaro nije prvi ovakav slučaj. A nažalost, vjerojatno nije niti posljednji.

Još uvijek pamtimo kako se nekadašnjem HDZ-ovu načelniku općine Lasinje Željku Prigorcu kazna za silovanje smanjila zbog ‘olakotnih okolnosti’. Dvije godine zatvora bila je prva nepravomoćna presuda, a nakon žalbe kazna mu je smanjena za četvrtinu i to zbog, između ostalog, njegovih zasluga u Domovinskom ratu. Tim je povodom Novi list domišljato napisao da su kazne za silovanje kad su počinitelji HDZ-ovci – benigne.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -