Bangladeš donio smrtnu kaznu za silovanje!

Bangladeš je odlučio uvesti smrtnu kaznu za slučajeve silovanja, nakon što je nekoliko seksualnih napada izazvalo val prosvjeda širom zemlje posljednjih tjedana. Smrtna kazna za silovanje potvrđena je od strane vlade.

Obraćajući se novinarima u ponedjeljak, tajnik vlade Khandker Anwarul Islam potvrdio je da je vlada odobrila zakon kojim se presuđuje da će svi osuđeni za silovanje biti kažnjeni smrću ili “rigoroznim zatvorom”.


Pročitajte više: I poduzetnice Škori pokazale srednji prst!


Zašto je donesena smrtna kazna?

Izmjena i dopuna Zakona o sprječavanju represije prema ženama i djeci stupila je na snagu u utorak, a osim smrtne kazne, ‘blaža’ verzija je doživotni zatvor, rekao je ministar pravosuđa Anisul Huq.

Prošlog mjeseca snimka mlade žene koju je nasilno napala i grupno silovala grupa muškaraca u jugoistočnom dijelu Bangladeša, u okrugu Noakhali, postala je viralna na Facebooku, nakon što su videozapis objavili napadači kako bi ucjenjivali i sramotili žrtvu. Zbog nemilog događaja uhićeno je osam osoba.

To je dovelo do erupcije prosvjeda u glavnom gradu Daki i drugim gradovima zbog neuspjeha u rješavanju endemskog problema seksualnog napada i silovanja u Bangladešu.

“Ova uistinu uznemirujuća snimka pokazuje šokantno nasilje kojem su rutinski izložene žene iz Bangladeša. U velikoj većini ovih slučajeva, pravosudni sustav ne smatra odgovornima počinitelje ”, rekao je sultan Mohammed Zakaria, istraživač za južnu Aziju u Amnesty International.

Ogorčenje se već pojačalo nakon što je nekoliko članova Bangladeške lige Chhatra, studentskog krila vladajuće stranke, uhićeno i optuženo za grupno silovanje žene u sjevernom gradu Sylhet nekoliko tjedana ranije.

Mnogi prosvjednici na ulicama Dake pozvali su na strože kažnjavanje, uključujući smrtnu kaznu, a mnoštvo je nosilo plakate s porukama poput “Objesite silovatelje” i “Bez milosti za silovatelje”. Međutim, Amnesty International je istaknuo kako pitanje u Bangladešu nije težina kazne za silovanje, već neuspjeh sudova da donesu osuđujuće presude u slučajevima silovanja i strah žrtava da se jave.

Žrtve se boje istupiti i prijaviti silovanje

Naripokkho, organizacija za ženska prava, otkrila je da je u šest okruga između 2011. i 2018. godine samo pet od 4.372 slučaja rezultiralo presudom. Sveukupno, samo 3,56% slučajeva podnesenih na temelju Zakona o sprečavanju ugnjetavanja nad ženama i djecom završilo je na sudu, a samo 0,37% rezultiralo je presudama.

Čini se da se problem pogoršava. Između siječnja i rujna 2020., u Bangladešu je zabilježeno najmanje 975 slučajeva silovanja, uključujući 208 grupnih silovanja, prema statistikama koje je prikupila organizacija za ljudska prava Ain-o-Salish Kendra. U preko 40 slučajeva žene su umrle.


Pročitajte više: 10 najgorih zemalja na svijetu za žene


UN je također prošli tjedan objavio izjavu u kojoj izražava zabrinutost zbog eskalirajućih slučajeva seksualnog nasilja nad ženama: „Nedavni slučaj žene iz Noakhalija koji je kružio društvenim mrežama još je jednom naglasio stanje socijalne, bihevioralne i strukturne mizoginije postoje. “

U izjavi se navodi da je hitna reforma potrebna kako bi “sustav kaznenog pravosuđa podržao i zaštitio žrtve i svjedoke te ubrzao spor proces suđenja”. U siječnju, nakon silovanja studentice sa Sveučilišta Dhaka, sudovi su naredili vladi da formira povjerenstvo za rješavanje porasta seksualnih napada i sastavi izvješće do lipnja. Povjerenstvo tek treba biti formirano.

Foto: Flickr/ogbactivists
 

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -