Žene žrtve obiteljskog nasilja sklonije pokušati samoubojstvo

Nedavno je istraživanje pokazalo kako žene žrtve obiteljskog nasilja pokazuju tri puta veći rizik za pokušaj samoubojstva nego žene koje ne proživljavaju nasilje. Žene koje su proživjele seksualno nasilje imaju još veći rizik da će pokušati samoubojstvo, a sedam puta su veće šanse da su ga već pokušale počiniti. Žene žrtve partnerskog nasilja također su pokazale tri puta veću sklonost samoozljeđivanju i dvostruku sklonost suicidalnim mislima.

Partnersko nasilje potiče suicidalne misli

Ovo je istraživanje provela Sally McManus sa Sveučilišta City u Londonu, a istraživanje je napravila za udrugu Agenda Alliance. Mnogi su rezultate ovog istraživanja nazvali šokantnima, strašnima, a aktivisti za ženska prava nadaju se da će potaknuti liječnike, policiju i sve ostale koji dođu u kontakt sa zlostavljanim ženama da ih uistinu saslušaju i redovito provjeravaju njihovu mentalnu dobrobit i sigurnost, piše The Guardian.

U svrhu istraživanja, McManus je analizirala tri posljednja izdanja Adult Psychiatric Morbidity Survey, ispitivanja provedena nad 7000 ljudi u dobi od 16 i više godina, a koja se tiču njihovog mentalnog zdravlja. Rezultati su objavljeni 2000., 2007. i 2014. McManus je analizirala žene koje su iskusile fizičko, seksualno, emocionalno ili ekonomsko partnersko nasilje, te one koje su se samoozljeđivale, imale suicidalne misli ili pokušale počiniti samoubojstvo u posljednjih godinu dana.

Inače je ovo prvo akademsko istraživanje u Ujedinjenom Kraljevstvu koje je ustanovilo blisku vezu između nasilja od strane intimnog partnera i suicidalnosti u žena, bilo da su u pitanju suicidalne misli ili pokušaju samoubojstva. Procjenjuje se da će 27% žena tijekom života iskusiti neki oblik partnerskog nasilja.

Premda je ovo istraživanje pokazalo vezu, ali ne i uzročnost, jasno je kako iskustvo partnerskog nasilja može djelovati kao preteča suicidalnosti, stoji u brifingu Agenda Alliance. „Zabrinjavajuće je da su neke osobe koje počine samoubojstvo možda ‘skrivene žrtve’ obiteljskog nasilja, nepobrojane i neprepoznate.“

Pod najvećim su rizikom žrtve seksualnog nasilja.


Pročitajte više: Rodno uvjetovano nasilje: Silovanja žena smo svjesni tek kad dođe do medija


Suicidalnost je javnozdravstvena kriza

Jess Southgate, zamjenica izvršne direktorice Agenda Alliancea, izjavila je: „Ključna otkrića su šokantna i užasna. Sramotno je što jasna veza između obiteljskog zlostavljanja i suicidalnih osjećaja među ženama nije prethodno prepoznata kao javnozdravstvena kriza kakva jest.“

Dodala je i kako je moguć razlog zanemarivanja veze između suicidalnosti i partnerskog nasilja to što muškarci čine tri četvrtine osoba koje uspješno počine samoubojstvo. Uvriježeno je mišljenje kako je partnersko nasilje isključivo ženski problem, zbog čega se partnersko nasilje nije činilo kao nešto povezano sa suicidalnošću. Taj se problem, stoga, zanemario za žene i za muškarce.

„U prevenciji samoubojstva fokus je također bio na mentalnom zdravlju muškaraca zbog njihove dugogodišnje visoke stope samoubojstava,“ rekla je. „Međutim, bol i nevolja žena se ignoriraju što nas dodatno ugrožava. Ovo je javnozdravstvena kriza. Ova otkrića pokazuju dugoročni utjecaj zlostavljanja na nečije mentalno zdravlje, a u najgorem slučaju te posljedice mogu biti fatalne.”

Pod najvećim rizikom od partnerskog nasilja su žene koje žive u siromaštvu, nezaposlene su ili ne mogu uopće raditi zbog bolesti ili invaliditeta, te žene koje imaju novčane dugove. Sve ih ovo stavlja u ranjivu poziciju, odnosno njihove partnere stavlja u poziciju moći, zbog čega je i teže pobjeći od nasilnog partnera.


Pročitajte više: Koliko puta žene trebaju prijaviti nasilje da bi pravosuđe i policija regirali?


Velik istraživački propust

Već davno je Emilie Autumn, glazbenica i pjesnikinja koja otvoreno progovara o seksualnom nasilju koje je proživjela, silovanje opisala kao ubojstvo u kojem nitko ne umire aludirajući na to da iako je osoba koja ga je proživjela fizički među nama, zapravo mrtva iznutra.

Iako je u pitanju tek jedan stih tek jedne osobe, već je tad svojim slušateljicama i slušateljima stavila ‘bubu u uho’ o mogućoj vezi između proživljenog nasilja i suicidalnosti. Velik je propust znanstvenika i svih uključenih u rad sa žrtvama što se na ovaj problem nije skrenula pozornost puno, puno ranije. Pokazatelj je ovo i koliko je istraživački rad osjetljiv na pogreške pri zaključivanju.

Ostaje nadati se da će ovo istraživanje dovesti do bolje skrbi za žrtve partnerskog nasilja, ne samo u UK, već i šire, kao i potaknuti dodatna istraživanja na ovu temu.

„Svaka žena kojoj je potrebna podrška u području mentalnog zdravlja trebala bi se javiti za pomoć i razgovarati s liječnikom opće prakse ili lokalnom službom za razgovornu terapiju,“ poručuju iz NHS-a. „Specijalistička je pomoć dostupna svima kome je potrebna.“

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -