Kegelove vježbe: Što se događa s vašim tijelom nakon poroda i zašto su vam ove vježbe nužne?

Ako ste nedavno rodili, vjerojatno je sva vaša pažnja usmjerena na bebu, novog člana obitelji i na sreću koje vam je svojim dolaskom donijelo. Međutim, u ovom trenutku je važno da razmišljate i o svom tijelu. Nošenje djeteta i rađanje jedinstvena su iskustva, ali predstavljaju i određeni stres za vaše tijelo, jer ono prolazi kroz mnoge promjene, posebno one koje se događaju u vašim mišićima, ligamentima i unutrašnjim organima.

Te promjene mogu dovesti do problema sa zadržavanjem urina pri kihanju ili kašljanju ili opće nelagode i zabrinutosti oko toga što se „tamo dolje“ događa. Ne brinite, jer sada je savršeno vrijeme da započnete raditi Kegelove vježbe – pogotovo ako iz sigurnosnih razloga ostajete kod kuće. A INTIMINA, vodeći svjetski brend za intimno zdravlje je tu da vam pomogne:


Pročitajte više: Trudnoća: 5 pitanja koja zanimaju svaku trudnicu!


Evo što se događa s vašim tijelom nakon poroda:

Tijekom trudnoće tijelo se mijenja i priprema za razvoj i rast djeteta. Kako dijete raste, maternica se širi i zauzima puno mjesta u vašem trbuhu. A tome se mnoge strukture u trbuhu trebaju prilagoditi:

Mišići zdjeličnog dna

Trudnoća je lijepo razdoblje, ali i dugotrajno. Rastom bebe povećava se i pritisak na mišiće zdjeličnog dna. Tijekom vaginalnog porođaja ovi se mišići moraju istegnuti kako bi beba sigurno izašla. Sav taj pritisak i istezanje ostavljaju trag na spomenute mišiće, a često je i normalno iskusiti mala urinarna curenja kad kihnete ili kašljete nakon poroda.

Ligamenti

Osim što vaše zdjelično dno mora podnijeti mnogo veći pritisak nego što je naviklo, nakon otprilike deset tjedana trudnoće vaši ligamenti se počinju opuštati i istezati što je potrebno kako bi beba slobodno rasla. Stručnjaci tvrde da je to zbog hormona relaksina koji također ima ulogu u opuštanju vaginalnih mišića tijekom poroda. Ligamenti će se nakon poroda postupno skraćivati, ali trebat će im neko vrijeme.

Mjehur

Zbog rasta maternice, mjehur se pomiče prema prednjem dijelu što dovodi do ispravljanja zakrivljenosti između mokraćnog mjehura i uretre tj. do češćih trenutaka „moram piškiti“ koji svoj vrhunac dostižu u posljednjim danima trudnoće. Ta česta potreba za mokrenjem se može nastaviti i nakon poroda, ali razlog tome je slabljenje mišića sfinktera uretre i mišića zdjeličnog dna. Kegelove vježbe su idealne za jačanje ovih mišića, a imaju i veliku ulogu u sprečavanju inkontinencije kasnije u životu pa su stoga dobra životna navika.

Carski rez

Tijekom carskog reza beba ne prolazi kroz vaginalni kanal te nema svih spomenutih istezanja, no zdjelično dno ipak mora podnijeti pritisak tijekom trudnoće, a ligamenti su opušteni, tako da nema puno razlike od vaginalnog poroda. Zato je preporučljivo raditi Kegelove vježbe i nakon carskog reza – vaše će tijelo biti na tome zahvalno. Samo morate biti oprezniji i izvoditi vježbe pravilno što znači da ne biste trebali aktivirati trbušne mišiće, jer bi to moglo dovesti do porasta trbušnog tlaka što može loše utjecati na zarastanje rane nakon carskog reza.

Poteškoće nakon poroda:

Propuštanje urina

Zabilježeno je da čak 21% žena osjeća propuštanje urina nakon prvog vaginalnog poroda. Nije ništa neobično ako vam pobjegne malo urina kada se zakašljete ili kihnete – sjetite se da vam se tijelo promijenilo, a mišići zdjeličnog dna su oslabljeni (izdržali su devet mjeseci konstantnog pritiska i bili su istegnuti tijekom vaginalnog poroda).

Mišići zdjeličnog dna imaju veliku ulogu u kontroliranju kako i kada urinirate. To su mala vrata koja moraju biti otvorena kako bi se počelo urinirati te ih treba zatvoriti kako bi se uriniranje zaustavilo. Upravo to zatvaranje i otvaranje vrata je potrebno vježbati, a zato su najbolje Kegelove vježbe.


Pročitajte više: Tri žene koje su napravile velike stvari u trudnoći


Ozljeda zdjeličnog dna

Kada dijete prođe kroz porođajni kanal, nije rijetkost da se dogodi ozljeda. U nekim slučajevima je potrebno šivanje, a ponekad se provodi epiziotomija – mali rez koji liječnik izvodi kako se ozljeda ili napuknuće ne bi širilo u pogrešnom smjeru. To kasnije može dovesti do poteškoća i bolova kod sjedenja te opće nelagode. Srećom, nakon poroda je sigurno raditi Kegelove vježbe jer one povećavaju protok krvi što potiče reparativne procese u vašem tijelu i pomažu bržem izlječenju.

Intimnost

Mnoge žene doživljavaju strah ili druge vrste zabrinutosti oko intimnih odnosa nakon poroda. To je potpuno normalno. Vaše tijelo je prošlo kroz mnoge promjene i napore, možda imate bolove, probleme s probavom ili hemoroide. Možda vas muči nešto drugo. Potrebno je dati tijelu vrijeme da zacijeli, a tu može još pomoći i briga o pravilnoj prehrani, dovoljno sna te izvođenje Kegelovih vježbi koje će tonizirati mišiće zdjeličnog dna i ubrzati oporavak.

Postoji još nekoliko mogućih poteškoća, a jedna od njih su hemoroidi – tu je važno imati uravnoteženu prehranu bogatu vlaknima, a liječnik opće prakse ili ginekolog može propisati mast. Ponekad, zbog slabljenja zdjeličnog dna, može doći do prolapsa i nužno je da se u tom slučaju obratite svom ginekologu.

Kako se nositi s poteškoćama?

Važno je započeti s lakšim vježbama, onda kada se osjećate spremnima (kada nema boli ili većih nelagoda). Ako do sada niste radili Kegelove vježbe, pročitajte vodič za početnike.

Zdjelično dno je složena mreža mišića sastavljena od onih koji sporo reagiraju i onih koji brzo reagiraju (npr. kad kihnete), a ponekad ih je teško „naciljati“. Postoji mnogo rutina vježbanja koje ciljaju različite mišiće, no teško je znati koja je za vas najbolja pa ponekad može doći do grešaka u vježbanju.

Ako ste vježbali prije i tijekom trudnoće, to je sjajno i trebali biste nastaviti. Prvih šest tjedana nakon poroda je najosjetljivija faza pa bi trebalo početi s manjim vježbama; stiskati mišiće zdjeličnog dna bez pomoći vježbača, ali prekinuti ako postoji bol ili nelagoda. Nakon tog razdoblja, možete polako uključiti Kegelove vježbače u svakodnevnu rutinu.

Najvažnije što možete učiniti jest dati sebi vremena da zacijelite i biti dosljedni u vježbanju, a rezultati će se vremenom pokazati. Kegelove vježbe će vam pomoći da se brže vratite u normalan život, a vi ćete biti sami sebi zahvalni što brinete o mišićima zdjeličnog dna. Jeste li već počeli?

Foto: Intimina

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -