Knjiga grafičkih standarda – učinit će vašu komunikaciju i marketinške napore prepoznatljivim na tržištu!

Možda ste se već našli u situaciji gdje vam je netko dao svoju posjetnicu s izvrsnim logotipom i stilom koji odiše kvalitetom te vas time zaintrigirao da provjerite njihovu web lokaciju? No, kad ste došli do njihove stranice, izgled i kvaliteta su potpuno odudarali od prvotnog dojma te vas je to dovelo do zaključka da ta tvrtka ipak i nije toliko kvalitetna kao što vam se učinilo te ste brzo izašli sa stranice i još brže ju zaboravili?


Pročitajte više: HIA – Hobby I Adore: Kada se zatvore vrata, otvori se prozor


Kako biste izbjegli da se situacija poput ove dogodi vama i vašem poslovanju ključno je da razumijete važnost postojanja snažnog, konzistentnog identiteta brenda na današnjem tržištu.

Prije svega trebate osigurati da vaši marketinški alati imaju isti cjelokupni izgled i osjećaj jer je to ono što će ojačati vašu vjerodostojnost kod kupaca, ali će vas isto tako i izdvojiti iz mase.

Kako osigurati da vaša marka ostane dosljedna? Odgovor je kvalitetna knjiga grafičkih standarda

Knjiga grafičkih standarda
Knjiga grafičkih standarda

Dobar vizualni identitet

Knjiga grafičkih standarda zapravo obuhvaća brojna pravila za upotrebu logotipa i ostalih elemenata vizualnog identiteta na ispravan način. Ovo je izuzetno važno ako se bavite proizvodnjom, pa se trebate istaknuti među jakom konkurencijom.

Njen je glavni cilj objasniti kako vaša robna marka funkcionira. Najčešće uključuje osnovne informacije kao što su:

 • pregled povijesti, vizije, osobnosti i ključnih vrijednosti vašeg brenda
 • specifikacije postavljanja logotipa
 • vizualni primjeri vaših ispravnih i neispravnih postupanja s logotipom
 • odabrana paleta boja
 • odabrani stil slova
 • dizajn posjetnice i sl.
Knjiga grafičkih standarda

Ako tek započinjete i trenutno vam treba samo nekoliko ključnih marketinških alata, možda je dovoljno usredotočiti se na gornja područja. Međutim, kako biste bili sigurni da ste pokrili sve aspekte vašeg brenda i poslovanja, možete odabrati detaljniju knjigu standarda koja uključuje još i:

 • stil fotografije
 • popratne grafičke elemente
 • dizajn rasporeda stranice
 • grafičke komponente za društvene mreže
 • izgled brošure/letaka
 • dizajn web stranice
 • specifikacije natpisa
 • reklamne postupke
 • primjenu na proizvodima
 • smjernice za uređivanje

Pravila o brendu bi trebala biti dovoljno fleksibilna da dizajnerima ostavljaju mjesta za kreativnost, ali dovoljno kruta da vaša robna marka ostane lako prepoznatljiva i stilski dosljedna. Povremeno će situacije zahtijevati da se pravila savijaju, ali nikada ne krše.


Pročitajte više: Grafička dizajnerica otkriva zašto je boja brenda toliko važna i kako odabrati svoju!


Kontinuitet je ključan, pogotovo ako je vaš brend raširen preko više medijskih platformi.

Knjiga grafičkih standarda

Sadržaj knjige grafičkih standarda

Kao što smo već spomenuli, sam sadržaj knjige standarda može varirati, ali u većini slučajeva sadrži misiju i vrijednosti, pravilnu upotrebu logotipa, slike, tipografiju i ostala tehnička objašnjenja.

Može sadržavati i kratki pregled konkurenata, savjete za izgled, ton glasa, okvire za web dizajn, itd. U osnovi, sadržaj se prilagođava tvrtki i ovisi o odabranom smjeru brenda.

Svrha knjige grafičkih standarda je zadržati dosljednost, uspostaviti vjerodostojnost, povećati učinkovitost i generirati dobit.

Dosljednost je važna

Knjiga standarda mora biti dostupna svim radnicima u tvrtki, ali i njezinim partnerima kako biste osigurali dosljedni identitet brenda. Pozivajući se na knjigu, kreativni odjel vaše tvrtke može smanjiti broj pitanja drugih odjela ili ih u potpunosti eliminirati – poput pitanja o korištenju logotipa na različitim podlogama.

Uspostavljanje vjerodostojnosti

Kada imamo knjigu grafičkih standarda i kad aktivno radimo na održavanju dosljednosti brenda, postajemo vjerodostojni i zadobivamo povjerenje svojih klijenata. A vjerodostojnost i povjerenje dovode do odanosti.

Brendovi koji nisu dosljedni pate zbog toga što se njihovi potrošači osjećaju zbunjeno ili čak prestrašeno – što rezultira nedostatkom povjerenja.

Knjiga grafičkih standarda

Povećavanje učinkovitosti

Knjiga standarda je prvenstveno orijentir za vaše zaposlenike u kreativnom odjelu ili, kod manjih tvrtki, za partnere koji izrađuju vaše reklame, etikete proizvoda, brošure, itd.

Stvaranje ili obnova robne marke zahtijevat će vrijeme, istraživanje i rad. U početku se to može činiti nezgodno i skupo, ali po završetku poboljšat će radnu uspješnost i povećati rezultate projekata.


Pročitajte više: Svjetski poznata dizajnerica i stručnjakinja za branding Iva Babaja na Networking Breakfastu otkrila što stoji iza uspješnog branda i kako dobar dizajn može pomoći razvoju nacionalnih ekonomija


Kreativci će manje vremena trošiti na rasprave u kojem smjeru ići jer su primarne odluke već donesene. To znači da menadžer društvenih mreža neće morati otkrivati i stvarati osobnost brenda te da grafički dizajner neće morati testirati različite vrste slova jer je sve već unaprijed određeno.

Sveukupno se povećava učinkovitost komunikacije brenda i radne performanse.

Knjiga grafičkih standarda

Ostvarivanje dobiti

Kao rezultat gore navedenih taktika postepeno ćete vidjeti kako se osobnost vaše robne marke odražava na kupca i kako on na nju reagira. Jednom kad se strategija brenda temeljito implementira u cjelokupno poslovanje, ni rezultati neće izostati.

Svaki element identiteta robne marke, od palete boja, preko logotipa i tipografije, pa do samog imena brenda – dodaje osobnost.

Kvalitetan i atraktivan grafički dizajn etiketa i pakiranja vaših proizvoda dobar su početak ako želite postići da vas kupci, među mnoštvom sličnih proizvoda na policama, lako mogu prepoznati.

Autor: HIA – Hobby I Adore

Foto: hia.hr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

serena ventures

Serena Williams se nakon tenisa vidi i kao investitorica koja pomaže...

Jedna od najpoznatijih sportašica današnjice, teniska legenda Serena Williams povlači se iz sporta. No to nije kraj njezinoj karijeri. Naime, Williams...
- Advertisment -