Ove knjige za ljeto preporučaju naše članice!

Dobra knjiga neopisiv je gušt, no kad se nađete u knjižari ili knjižnici, lako je izgubiti se u golemom izboru. Fikcija, biografija ili znanstvena literatura – nevažno je, dok god vas knjiga uvuče u svoje stranice i potakne vas na razmišljanje. U nastavku donosimo četiri knjige za ljeto koje zaista vrijedi pročitati, a koje preporučaju naše članice.

Knjige za ljeto koje vole naše članice

knjige za ljeto
Hoću knjigu

Robinja

Istinski potresna knjiga autorice Mende Nazer pokazuje nam stvarnost i prisutnost ropstva. Ono postoji i danas, ono se nalazi oko nas, a mnogi ga uopće nisu svjesni.

Nazer je odrasla u Sudanu, u planinama Nuba, a kao dijete je maštala o tome kako će biti liječnica i pomagati ljudima. Njezino je rano djetinjstvo bilo opušteno, no netom prije tinejdžerske dobi proživljava žensko obrezivanje, da bi s 12 godina bila oteta od strane Mudžahedina koji su napali njezino selo.

Sljedećih sedam godina Nazer provodi kao robinja. Više puta silovana i pretučena, radi bez stanke služeći bogatoj arapskoj obitelji. Konačno, 2000. godine je poslana u London, te uspijeva pobjeći od robovlasnika.

Nazer iznosi sve potresne detalje svojeg života robinje, kao i života prije i nakon tog perioda. Ovo je priča o slobodi koju toliki ljudi ne cijene, odnosno o njoj ni ne razmišljaju. Ovo je priča koja otkriva što se dogodi kada tu slobodu izgubite.


Pročitajte više: Knjige koje trebate pročitati ovog ljeta!


knjige za ljeto
Hoću knjigu

Nizozemska kuća

Roman nagrađivane američke književnice Ann Patchett govori o kući koju je obitelj Conroy kupila zahvaljujući jednoj vrlo pametnoj investiciji obiteljskog patrijarha Cyrila, inače uspješnog trgovca nekretninama.

Predivno imanje imena Nizozemska kuća pravi je statusni simbol i dokaz uspjeha obitelji nakon teškog Drugog svjetskog rata.

Priču o ovoj nesretnoj kući donosi nam sin obitelji Danny. Niz događanja dovest će do propadanja svega što je obitelj gradila, do siromaštva i jada. Ova knjiga prati njihov život kroz čak pedesest godina.

Nizozemska kuća nije samo priča o nesreći, već i o obiteljskoj, a naročito bratsko-sestrinskoj ljubavi koja istovremeno ima moć spasiti, pomoći i sabotirati.

knjige za ljeto
Školska knjiga

Šutnja bijelog grada

Za ljubiteljice krimića tu je Šutnja bijelog grada autorice Eve García Sáenz de Urturi. Prvi je to dio Trilogije bijeloga grada za koji ne sumnjamo da će vas zaintrigirati za nastavak priče.

Radnja je smještena u baskijski grad Vitoriju. Serijski ubojica aktivan je u ovom mjestu u koji se uvukao strah. Na meti su ovog ubojice parovi, uvijek ostavljeni u istoj pozi u kojoj ruka jednog partnera leži na obrazu drugog.

Detektiv Unai López de Ayala, zvani Kraken, zadužen je za rješavanje ovog zapetljanog misterija dok se nosi s vlastitim unutarnjim nemirima. Uz elemente mitologije i povijesti, Šutnja bijeloga grada uistinu je poseban roman u svojem žanru koji svakako vrijedi pročitati.


Pročitajte više: Četiri knjige koje su savršen poklon ambicioznim ženama!


knjige za ljeto
Školska knjiga

Država poduzetnica – razotkrivanje mitova o javnom nasuprot privatnom

Ekonomistica Mariana Mazzucato ovu je knjigu napisala kako bi upozorila na neefikasnost ideje kako je za obračunavanje s financijskom krizom iz 2008. godine potrebno tek smanjiti proračunski deficit rezanjem državne potrošnje.

No u ovoj knjizi ona napominje kako krizu nije izazvala javna, već privatna zaduženost, te kako do financijskog oporavka ne može doći tek državnim rezovima.

Mazzucato nam otkriva kako ulaganje u obrazovanje, znanost i tehnologiju može pomoći oporavku od financijske krize. Ističe fokus na kvalitetu, a ne iznos duga kako bi se omogućio bolji uvid u dugoročne prilike za rast, što potkrijepljuje konkretnim primjerima.

U pitanju je izvrsna i pomno napisana knjiga koja će bez sumnje zainteresirati sve ekonomistice, ali i one koje općenito zanimaju ekonomija i fenomen financijskih kriza.

Foto: Canva / Hoću knjigu / Školska knjiga

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -