6 knjiga koje bi svaka poduzetnica trebala pročitati

Odabrali smo šest naslova koji će vas inspirirati, podučiti i posve promijeniti vašu percepciju poslovnog uspjeha. Želite li i vi biti jedna od žena koja je uspjela u karijeri? Stvari se polako mijenjaju, i uz malu pomoć ovih autora i vi se možete ostvariti na poslovnom planu.

Jednominutni menadžer, dr. Kenneth Blanchard i Spencer Johnson, M.D.

Generalna direktorica The Gates Sputh Beacha, Laura Maldonado ispričala je za The Ladders kako joj je ovu knjigu preporučio jedan od njenih sveučilišnih profesora, nakon što ga je pitala o rukovođenju firmama i kako se snaći u ugostiteljskim vodama. Njeno glavno pitanje bilo je: Što je potrebno da bi bio dobar vođa? I tako je došlo do predlaganja ove knjige za poduzetnice.

Ideja knjige je “uhvatiti” suradnika koji ništa ne radi “ofrlje” i “to je to!” – pomislila je. Laura ne traži greške zaposlenicima, ali njena energija usmjerena je na potragu za pametnim idejama, inicijativama, i iznad svega ističe pozitivan učinak zaposlenika, odnosno članova tima u takvom vodstvu. Knjiga govori o tome koliko se treba koncentrirati na okruženje koje njeguje ideje i inicijative.

Ne morate biti osnivač firme, izvršni direktor ili direktor ljudskih resursa kako biste prepoznali uspješne ljude. Svi uspješni menadžeri traže načine kako nagraditi svoje zaposlenike kako bi ostali pozitivni i motivirani.


Pročitajte više: BOOM – knjiga koja će omogućiti slobodu svakom poduzetniku


Women and Money, Suze Orman

Svaka bi žena trebala pročitati “sveti gral”, a to je upravo ova knjiga koju vam preporučuje Heather Marianna, kreatorica Beauty kitchena. Nije važno, tvrdi, koliko se visoko penjete ljestvama niti koliko novaca zarađujete ako ne naučite biti odgovorni prema novcu.

“Znanje o vašim financijama dovest će do veće moći i kontrole nad vašim životom u cjelini. Kao netko tko je uvijek bio snažni zagovornik osobnih financija i žena koje kontroliraju svoje sudbinu”, nastavlja Heather “mogu samo reći da ova knjiga otvara oči i mijenja život”.

Ne morate raditi u velikim firmama ili kao voditelj računovodstva da biste znali dobro upravljati svojim novcem. Ovakve knjige mogu pomoći ženama da se osjećaju ugodnije donoseći financijske odluke za sebe.

Never Split the Difference: Negotiating As If Your Life Depends on It, Chris Voss

Kao osnivačica i vođa uvijek ćete biti na pozicijama na kojima trebate pregovarati – s dobavljačima, vodstvom, investitorima itd. Čak i na privatnom planu morat ćete pregovarati sa svojim partnerom ili djecom. Knjigu vam preporučuje Ju Rhyu, suosnivačica i izvršna direktorica Hero Cosmeticsa.

“Volim ovu knjigu jer mi je pružila novi pogled na taktike i strategije koje implementiram dok pregovaram o ugovorima ili ponudama i često se na nju oslanjam kako bih ponovila savjete”, kazala je.

Biti dobar pregovarač temeljna je vještina koju bi sve žene trebale usavršiti.

Zero to One: Notes on Startups, or How to Build the Future, Peter Thiel

Način na koji razmišljate uvelike utječe na vaše poslovanje, tvrdi Kaily Bradt, osnivačica i izvršna direktorica Haircarea, Inc. Misli su ključne za ono što definiramo kao uspjeh. Ova će vas knjiga natjerati na razmišljanje o tome kako biti inovativna kao tvrtka čija je svrha preoblikovati način na koji gledamo na proizvode poput, primjerice, šampona.

Zašto je šampon takav kakav jest, a zašto nije inovacija? Kao što mnoge knjige za poduzetnice poručuju, ovo štivo mijenja način na koje prepoznajemo neke svakodnevne proizvode. Nije stvar u napredovanju na poslu nego kako od nečeg stvoriti nešto novo, prepoznatljivo – inovaciju.

Pronalaženje inovativnih rješenja nešto je što prirodno dolazi mnogim inženjerima strojarstva, ali osnivači i vođe mogu im ukrasti nekoliko trikova kad razmišljaju o svojoj tvrtki.


Pročitajte više: Što čitati? 5 knjiga po preporuci Ane Keglović Horvat


Don’t Sweat The Small Stuff: Way To Keep The Little Things From Taking Over Your Life, Richard Carslon

Kad prvi put ulazimo u novi pothvat karijere, informacije koje pronalazimo često nas guše, susreti s drugim ljudima također, a ciljevi koje si postavljamo često mogu biti zastrašujući. Da bismo ostali sretni i nadahnuti dok plovimo poslovnih vodama, moramo se osloboditi nepotrebnog stresa. Ova knjiga vam pomaže osloboditi se očekivanja i sitničavosti koja nam šteti, tvrdi Linda Lauren, stručnjakinja za boje i energiju.


Pročitajte više: Kristina Ercegović: Knjige koje su promijenile moj život


Good To Great, Jim Collins

Ova knjiga opisuje vrstu vodstva koja je potrebna za uspjeh, navela je Jeannette Acevedo-Isenberg, čelnica škole Downtown Doral Charter. Ključne komponente “sjajnog” te zašto neke tvrtke dođu do tog nivoa, sve to opisano je u knjizi.

“Ova knjiga mi je pomogla jer je potvrdila da je ono što radim svaki dan obećavajuće i ponudila mi sjajan uvid u to kako ostvariti svoje želje”, zaključila je te naglasila da su ponekad knjige za poduzetnice ključne za uspjeh.

Foto: Daria Nepriakhina/Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -