Knjigovođa vs računovođa – tko je tko i u čemu je razlika?

Muž me godinama zafrkava kako mi nosnica počne trzati, a lice promijeni oblik svaki puta, jednakim intenzitetom kada cure u uredu ili mene netko imenuje ”knjigovođa”, a naš business ”knjigovodstveni servis” (ovdje je sporna i riječ ”servis” jer, budimo realni, ništa ne servisiramo pa nam je draža složenica računovodstveni ured)…

A i fraza “knjigovođa mi je samo trošak, ali ga moram imati, pa mi je bitno da je što povoljniji” nam nije neka fora koja nas previše veseli.


Pročitajte više: 5 načina kako računovođa može pomoći malim poduzetnicima


“Znanje se dijeljenjem množi.”

Dugo sam se protiv toga borila u sebi jer kao ”baš si tašta,” ali s godinama shvatiš da treba stvari nazivati pravim imenom, a ljude educirati jer tko se ne bavi ovim poslom, to stvarno ne može znati dok mu netko ne pojasni. Kako bi rekla jedna moja draga kolegica: “Znanje se dijeljenjem množi.”

Često nam se dešavalo kod klijenata, koji su odlučili promijeniti računovodstveni ured i povjeriti nama svoje računovodstveno poslovanje, da vode svoje paralelne evidencije pa onda uspoređuju i traže razliku, a pojma nemaju da to sve mogu brzo i jednostavno dobiti od svog računovodstva.

Mužu, ni dan danas, nisam uspjela pojasniti kako to da je biti računovođa složeniji i odgovorniji posao kad “računovođa samo vodi račune,” a knjigovođa “ipak vodi knjige.” Stali smo na tome da je to sigurno zbog engleskog prijevoda.

Knjigovodstvo je ustvari samo jedan dio računovodstva i načelno obuhvaća prikupljanje, razvrstavanje i evidentiranje dokumentacije o povijesnim, tj. nastalim poslovnim događajima.


Pročitajte više: Ovo su neoporezive isplate zaposlenicima kojima ih možete nagraditi i istovremeno smanjiti porez na dobit


Trebaju li vam i računovođa i knjigovođa?

Računovodstvo je pak puno širi koncept koji prikupljene podatke modelira u svrhu izvještavanja, kontroliranja i analiziranja, planiranja i savjetovanja te stvaranja kvalitetne podloge za odlučivanje.

Pa tako od računovođe možete očekivati razne izvještaje, primjerice obvezne izvještaje “za državu,” ali i razne interne management izvještaje poput mjesečnog RDG-a, bilance, izvještaja o novčanom toku), izračune raznih financijskih pokazatelja, izradu poslovnih planova, razne izračune poput izračuna je li za vas isplativiji operativni ili financijski leasing, savjete kako optimizirati plaćanje poreza, kako iskoristiti sve neoporezive troškove i sl., praćenje zakona, novosti i promjena o kojima ćete pravovremeno biti obaviješteni i još mnogo toga..

Dakle, ugrubo bismo mogli zaključiti da jedno bez drugog ne funkcionira, ali je knjigovodstvo puni uži pojam i okrenuto je u prošlost dok se računovodstvo fokusira na budućnost.

Iako često i knjigovođe/računovođe brkaju ove pojmove i sama etimolgija zaista nije bitna, za poduzetnike je jako bitno znati pruža li njihov poslovni partner samo knjigovodstvene usluge ili i računovodstvene jer će o tome ovisiti i razina podrške koju poduzetnici mogu očekivati od svog knjigovodstvenog/računovodstvenog ureda.

A možda i ogromne razlike u cijenama knjigovodstvenih/računovodstvenih usluga postanu poduzetnicima jasnije i razumljivije, te im olakšaju izbor. Jer kao i u svakoj drugoj djelatnosti, morali bismo uvijek imati na umu onu staru poslovicu “koliko para, toliko muzike” i uzeti u obzir da postoje razlike u znanju, iskustvu i vještinama koje će itekako utjecati na razinu i kvalitetu usluge.

Autorica: Mr.sc. Sandra Žager, ovl.int.rev., Manufaktura jedanaest

Foto: Canva / Manufaktura jedanaest

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -