Neoporezive isplate zaposlenicima kojima ih možete nagraditi

Dolazi vrijeme darivanja i zahvale. Poželimo nagraditi svoje zaposlenike jer znamo da su oni jedna od najbitnijih karika u našem poslovanju. A onda nam padne mrak na oči kad izračunamo koliko nas koštaju dar ili zahvala jer, načelno, svako davanje radniku smatra se plaćom. Tako osim neta, treba platiti i doprinose, porez i prirez.

No, nije sve crno-bijelo, ima tu i ’50 nijansi sive’ ako smo samo malo upućene što sve možemo dati radniku neoporezivo, a to znači da nas košta točno onoliko koliko košta i nema dodatnih poreznih opterećenja. Pa krenimo s nekima od njih.

Prigodna nagrada i dar za djecu do 15 godina

Najpoznatija neoporeziva naknada je prigodna nagrada (božićnica, uskrsnica, regres) koja se može isplatiti maksimalno do sveukupnih 3.000,00 kuna godišnje.

Dar za djecu do 15 godina može se isplatiti u iznosu do 600,00 kn godišnje po djetetu, a može se isplatiti u novcu ili daru. Idealno je kao dodatak uz božićnicu ili za djetetov rođendan.

Osim djeteta, dar može dobiti i svaki radnik, ali isključivo u naravi, također do maksimalnih 600,00 kn po zaposleniku godišnje. Kod nas se upravo ovo pokazalo kao savršen poklon za rođendan našim zaposlenicama.


Pročitajte više: Vjerni zaposlenici su najvrjedniji resurs tvrtke: Evo kako ćete poboljšati produktivnost firme


Nagrada za radne rezultate ili naknada za prehranu

Nagrada za radne rezultate do maksimalnih 5.000,00 kn godišnje po zaposleniku lako se može iskoristiti kao bonus, varijabilni dio plaće ili nagrada za dobro odrađen posao.

Osiguravanje prehrane zaposleniku u iznosu do maksimalnih 12.000,00 kn godišnje u varijanti gdje morate osigurati dokumente/račune za tako kupljene obroke ili pak ako se ne želite zezati sa skupljanjem računa, možete zaposleniku isplatiti u novcu do 5.000,00 kn godišnje paušalnu naknadu za prehranu.

Podmirenje najamnine stana ili troškova vrtića te stipendija za dijete

Imate li zaposlenike koji žive u unajmljenom stanu, razmislite o podmirenju ili sudjelovanju u dijelu troška tog najma odnosno smještaja radnika. Za vas je to porezno priznati trošak u visini stvarnog troška, a zaposleniku će biti svejedno hoćete li mu dati plaću (na koju ste platili doprinose i porez/prirez) iz koje će sam platiti najam ili ćete mu vi plaćati najam koji će vas koštati samo u visini tog najma.

Ako vam zaposlenici imaju djecu vrtićke dobi, razmislite o podmirenju troška vrtića jer je i to za vas poduzetnice neoporezivo i u visini stvarnog troška.

Roditeljima srednjoškolaca i studenata omogućeno je isplaćivati do 1.750,00 kn stipendije za dijete.

CRO kartica za odmor

Nešto što je relativno nepoznato i nedovoljno iskorišteno, ali je u biti stvarno zgodna stvarčica je CRO kartica do 2.500,00 kn godišnje koja se može koristiti za sve turističke, ugostiteljske i druge usluge namijenjene odmoru. Dovoljno je da zaposlenik ode u HPB, zatraži CRO karticu, vi mu platite do 2.500,00 kn godišnje, a on ili ona ‘peglaju’ karticu u restoranima, kafićima, hotelima, wellnessima, putničkim agencijama… Zapravo svugdje gdje imaju POS aparat i primaju debitne kartice. A to je svugdje!


Pročitajte više: Cro kartica je novi neoporezivi primitak, ali tko će ju koristiti?


Mirovinsko, dopunsko zdravstveno i sistematski pregledi

Zgodna varijanta za zaposlenike kojima želite pomoći u kreiranju sigurnije egzistencije u mirovini je svakako plaćanje dobrovoljnog mirovinskog osiguranja (tzv. MIO III. stup). Vama je to neoporezivo do maksimalnih 6.000,00 kn godišnje, a zaposlenik će dobiti i dodatne poticaje od države u iznosu 750,00 kn godišnje.

Osim brige o mirovinskom aspektu, kao poslodavac imate mogućnost osigurati svom zaposleniku i dopunsko i dodatno zdravstveno osiguranje. A to do maksimalnih 2.500,00 kn godišnje. Dopunsko osiguranje gotovo svi zaposlenici plaćaju samostalno i vjerojatno bi im se učinio kao zgodan benefit kada biste mu to plaćali vi.

O zdravlju zaposlenika se možete pobrinuti i plaćanjem sistematskog pregleda koji u tom slučaju morate omogućiti svim zaposlenicima. Maksimalan iznos nije ograničen, odnosno, nije propisan.

Darovanja u zdravstvene potrebe i jubilarka

Moguće su i donacije/darovanja u zdravstvene potrebe i to bilo kome – članovima obitelji, prijateljima, susjedima, zaposlenicima, ali i direktorima, vlasnicima, nekim totalno nepoznatim osobama. Neoporezivo je do 2% prošlogodišnjih prihoda, a nije važno jeste li poslovali u gubitku ili dobitku. Darovanje može biti u svrhu liječenja, nabave ortopedskih pomagala (primjerice, naočala za vid), nabave lijekova, operativnih zahvata ili za troškove prijevoza i smještaja u zdravstvene ustanove.

Imate li zaposlenike koji su već dugo s vama, možda ih možete iznenaditi i s nagradom za staž, takozvanom ‘jubilarkom’ za 10, 15, 20, 25 ili više godina staža.

Uređenje prostora

Mašti na volju se možete u potpunosti prepustiti u kategoriji ‘uređenje i opremanje radnih prostorija te prostora za odmor i prehranu’. U Manufakturi Jedanaest smo se susretali s najrazličitijim idejama poput društvenih igri, masažnih fotelja, sokovnika, tostera, stolnog nogometa, akvarija s ribicama, layzee bagova… Ono što svakako preporučujem je da se prethodno savjetujete sa svojim računovodstvom jer različito interpretiramo ovu zakonsku mogućnost i različito smo ju spremni ‘braniti’.

Autorica: Sandra Žager, Manufaktura Jedanaest

Foto: Unsplash,  Manuel Cosentino / Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -