Naše poduzetnice su nam otkrile kad i zašto daju povišice zaposlenicima!

Radite duže, dolazite prije svih, nekoliko projekata ste izvrsno odradili, ali povišice nema na vidiku. Već polako gubite motivaciju jer mislite da nadređeni ne primjećuje vaš rad. Pitate se što trebate učiniti i je li vrijeme da sami zatražite povišicu? Naše poduzetnice prošle su brojne zaposlenike i mi smo ih odlučili pitati zašto i kada se odlučuju na davanje povišice.

Povišica ovisi o mnogo faktora

“U našoj se tvrtki ne držimo stroge procedure. Plaće zaposlenicima povećavaju se ovisno o više faktora. Ponekad, nakon što zaposlenik odradi neki projekt i usvoji nove vještine koje će pomoći timu, donosi se odluka o povišici. Postoje slučajevi i kad zaposlenik sam zatraži povišicu. Većinom je to u slučaju kada je od konkurenta dobio ponudu za posao i veću plaću. Tada se ispregovara povišica, ako postoji prostor za nju. I voditelj može zatražiti povećanje plaće za nekog od podređenih ovisno o kompetencijama koje je zaposlenik razvio. Razlog zašto tako postupamo je u činjenici da želimo svakog zaposlenika promatrati kao posebnu osobu i pružiti mu istu priliku za razvoj i moguće povećanje plaće.” – Anđelka Strajher, Megatrend poslovna rješenja.

Povezano: Žena u Ujedinjenom Kraljevstvu žele ukinuti nejednakost plaća između spolova!

“Moja djelatnost su beauty usluge, tako da se prihod razlikuje ovisno o dobu godine. Moj zaposlenice imaju osiguranu osnovnu plaću, a prema postignutim ciljevima i njihovim sposobnostima dobivaju bonuse. Ukoliko postignu jako dobre rezultate, na to dobivaju dodatnu nagradu. Božićnice i regresi također su određeni prema tome koliko privređuju i koliko dugo rade kod mene. Ovaj koncept mi se pokazao kao najstimulativniji oblik nagrade, a prije sam isprobala i neke druge.” – Petra Kump, Salon ljepote Petra Kump.

povišice

Cijeni se dobar rad i rezultati

“Povišice zaposlenicima dajemo kao vrstu nagrade za njihov rad i trud. Povišicom želimo zaposleniku dati do znanja da prepoznajemo dobar rad te je smatramo svojevrsnom motivacijom. Obično povišicu dajemo nakon određenog vremenskog perioda. Kako smo mi centar za strane jezike i radna godina nam je podijeljena u cikluse školske godine, povišicu obično dajemo prije početka nove školske godine, a na temelju radnih rezultata zaposlenika u prethodnoj školskoj godini.

Neki od razloga za povišicu su: ako zaposlenik premaši naša očekivanja, lojalnost, inicijativa i odgovornost te sposobnost da svojim radom i kvalitetom zadrži postojeće klijente.

Na kraju svakog tečaja tražimo feedback od klijenata i iznimno pozitivne ocjene zaposlenika od strane klijenata jedan su od razloga za nagradu za radne rezultate, a u kombinaciji sa svime gore navedenim, i za povišicu.” – Sanja Perinić Švorinić, Omnia jezici.

Pravilnik o povišicama

“Povišice su u današnje vrijeme vrlo česta i osjetljiva tema, pogotovo kada govorimo o javnim sektorima. Da se mene pita trebao bi postojati Pravilnik o povišicama za svaki javni i privatni sektor s kojim bi djelatnik bio upoznat i na taj način bi točno znao što i koliko može očekivati i zahtijevati od svog poslodavca. Poduzeća s više od 20 djelatnika imaju Pravilnike o radu, međutim u njima se vrlo malo pažnje posvećuje upravo – povišicama.

Za početak, važno je razlikovati i odrediti principe podjele povišica u poduzećima koja rade s proizvodnjom (gotovim proizvodima) i poduzeća ili ustanove koje zarađuju na osnovu pružanja nekih usluga (intelektualne, medicinske itd..).

Svaki poslodavac trebao bi napraviti plan za povišice (kao što ima plan godišnjih odmora, nabave itd..), međutim poznato je kako se u praksi to vrlo rijetko prakticira. U poduzećima s proizvodnjom ili prodajom gotovih proizvoda puno je lakše odrediti pragove za povišice. One se najčešće određuju prema pragovima prodaje i na taj način se motivira djelatnika na što bolji rad. Negativna strana toga je da se djelatnici vrlo često usredotoče samo na količinu (kako bi rušili pragove) dok kvaliteta samog produkta izostane.

Rješenje: kategorizirati pragove prema količini, kvaliteti i rezultatima općeg zadovoljstva krajnjeg kupca. Na taj način se obuhvaća kompletna proizvodnja i usluga i poslodavac tek onda zna da nagradu daje u potpunosti opravdano.” – Suzana Mavrinac, ravnateljica Dom Perić.

povišice

Uvijek prepoznajte i pohvalite svoje ljude na vrijeme

“Uvijek se u masi istakne netko tko je potegnuo malo više ili možda nekim drugim načinom doprinio razvoju radne organizacije. To je jako važno istaknuti pred drugim djelatnicima i na taj način motivirati ostale da potaknu u sebi kreativnost i rad za ostvarivanje što boljih rezultata. Ponekad i samo pohvala pred kolektivom djelatniku može značiti više nego  povišica, ali ona zasigurno ne smije izostati. Djelatnik mora biti nagrađen za trud novčano jer je novac prvenstveno razlog zašto radimo pa tek onda na red dolaze ostale osobno poslovne satisfakcije.

Povezano: Šest savjeta za uspješne pregovore o plaći

Najvažnije je da djelatnik ne mora tražiti sam povišicu za uspješno odrađeni posao. Takvi razgovori uvijek su teški i već sama spoznaja djelatnika da on sam mora tržiti „pohvalu“ za svoj rad u njemu izaziva stres i osjećaj nezadovoljstva. Čak ni rečenica poslodavca – „Ali ja sam to ionako imao/la namjeru napraviti“ – ne može popraviti činjenicu da je djelatnik sam morao tražiti povišicu.

Uvijek prepoznajte i pohvalite svoje ljude na vrijeme! U tim situacijama povišica od 10% napravit će veći efekt nego povišica od 30% ukoliko je sam djelatnik zatraži. Odredite budžet i napravite plan povišica na mjesečnoj i polugodišnjoj razini.

I za kraj, ako vam financije ne dozvoljavaju, svom radniku nekada bez ikakvog razloga jednostavno poklonite usred tjedna – slobodan dan! Efekt toga vratit će vam se troduplo!” – Suzana Mavrinac.

Foto: Burst

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

školski ruksaci

Ovi školski ruksaci i pernice će oduševiti vaše školarce!

Uskoro kreće nova školska godina. Slijedi nabavka novih školskih potrepština, a među najbitnijima su školski ruksaci i pernice. Činjenica je da...
- Advertisment -