Šest savjeta za uspješne pregovore o plaći

Ženama nije jednostavno pregovarati o plaći, a mnoge su s istim kvalifikacijama i na istim pozicijama manje plaćene nego muškarci.

Sama pomisao o razgovoru s nadređenim o povišici nekim je ženama užasavajuća, a stres im je jednak kao i kod dobivanja otkaza. Žene mlađe od 40 godina nešto  učinkovitije pregovaraju o povišici i upravo je to važno kako bi se smanjila razlika u plaćama između muškaraca i žena.

Što je važno kod traženja povišice?

Nemojte se bojati tražiti povišicu, važno je samo da odaberete pravi trenutak i da imate čvrste argumente za to. A 3Plus International donosi još šest savjeta za uspješne pregovore o plaći.

“Hvala na ponudi, vjerujem da mogu dati velik doprinos …”

U pregovore o plaći uđite entuzijastično, jer takva situacija je sasvim logična i dio je poslovanja. O plaći se zapravo pregovara od prvog zaposlenja pa sve do mirovine. Biznisi postoje kako bi se zaradio novac i kako bi bili učinkoviti. Stoga, nikad se nemojte ispričavati zbog toga, već se izborite kako vam ne bi plaća zauvijek ostala niska.

“Plaća koju očekujem je…“

Najvažnije od svega je istraživanje tržišta. Povišica koju tražite trebala bi biti realna pa tako trebate proučiti kako se kreću plaće u vašem sektoru. Danas do takvih podataka možete doći i na internetu, a odnedavno je i LinkedIn ponudio novu značajku pomoću koje možete saznati koja je prosječna plaća za vašu poziciju. Pritom imajte na umu i sljedeću stvar – da su žene često potplaćene. I zato na ono što planirate iskomunicirati, dodajte još 20 %, jer ipak je to pregovaranje, zar ne?

“Razočarana sam, ponuda nije ispunila moja očekivanja …”

Umjesto da kažete „Ne, hvala“, naglasite svoju razočaranost“. Na taj način ćete imati prilike ponovo istaknuti vaše vrijednosti, vještine i stručnost. Kod traženja povišice uvijek dajte neki raspon, da vaš poslodavac može vidjeti kako ste fleksibilni.

“Kakav način fleksibilnosti nudite?”

Kad pregovarate o plaći, usput možete i ostale beneficije istražiti – uključuje li to i fleksibilno radno vrijeme, rad na daljinu ili od kuće, ili neke druge stvari koje su vama važne. Možda ne možete odmah u startu dobiti neke od pogodnosti, ali vrijedno je znati da s vremenom, kad se dokažete, možete koristiti neke.

“Pomozite mi da shvatim, glavni problem za vas je……”

Zatražite ih za razloge zbog kojih je vaše traženje povišice postao problem. Je li to visina plaće ostalih kolega ili praksa organizacije?

Ali ako poslodavac ne ističe ostale kolege, ni vi se nemojte uspoređivati s njima, jer prodajete sebe i svoje vrijednosti. Pokušajte saznati koja je prepreka u vašoj povišici i iskoristite je kao ishodišnu točku za sljedeću fazu procesa

“Osjećala bih se ugodnije kad…”

Ponovite vaša očekivanja, jer stvari neće uvijek ići u smjeru u kojem vi želite da idu. Stoga nemojte prihvatiti samo usmeno izrečene obaveze, pobrinite se da one budu i napisane.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...