‘Mir i tišina su najveći kapital za biznis’

Poduzetnice, suočene s raznolikim izazovima u poslovnom okruženju, moraju se nositi s nizom faktora koji mogu oblikovati put njihovog uspjeha i rasta. Koliko boli rast – koliko boli pronalaženja investicija i kapitala, koliko boli rodna nejednakosti koja i dalje postoji u poslovnom svijetu, koliko boli pronalaženje ravnoteže između poslovnih obveza i obiteljskih odgovornosti. Koliko bole društvena očekivanja?

Ususret dodjeli nagrada najboljim poduzetnicama 2023. godine, održana je konferencija “Koliko boli rast” na kojoj su uspješne hrvatske poduzetnice iz najrazličitijih industrija raspravljale o specifičnim problemima koji su ih pratili na njihovom putu do uspjeha. Jedan od izazova je izgradnja prepoznatljivosti na tržištu, izazov je i kvalitetan marketing, brendiranje i razvoj mreže odnosa. Treba pratiti i tehnološki napredak, kao i razviti raznovrsne vještine poput menadžerskih ili pregovaračkih, ali i liderstva.

konferencija za poduzetnice zagreb


Intuicija nas neće prevariti

Svoju je priču podijelila Ana Keglović Horvat, diplomirana pravnica, poduzetnica, konzultantica, trener i učitelj All level healing tehnike, bioterapeut, Theta healing praktičar. Ana se, između ostalog, bavi razvojem intuicije i energijom u biznisu, a s publikom je podijelila kako im to može pomoći na njihovom putu ka uspjehu.

“Kad imamo puno opterećenja – stres, nedostatak vremena, obiteljske obveze – prebacimo se na stranu stresa i straha i zatomimo svoju intuiciju. Strah može od briljantnih stvari napraviti velike probleme. Strahove možemo riješiti tako da radimo tehnike opuštanja, – nekome je to molitva, drugome meditacija – ali bitno je da imamo nešto da se prepustimo sebi i da se utiša taj naš um. Tad nastaju krasne stvari”, poručila je Keglović Horvat.

Ona smatra da nam naša intuicija može pomoći u pogledu donošenja poslovnih odluka.

“Ponekad nam intuicija govori jedno, a razum jasno kaže drugo – ali intuicija vas nikada neće prevariti, vi možete prevariti sami sebe”, naglašava.


Pročitajte više: Zašto je otvorena mreža poznanstva nužna za uspjeh u poslovanju?


Zašto internacionalizirati poslovanje i koje su ‘cake’

Ponekad nam intuicija kaže da trebamo institucionalizirati svoje poslovanje. To kaže i Krešimir Lipovšćak. Lipovšćak je održao predavanje o internacionalizaciji poslovanja i objasnio da postoji nekoliko razloga zašto se poduzetnici odlučuju na ovaj potez. Može to biti radi uštede na porezima, ‘jeftinije’ radne snage ili jednostavno jer žele proširiti poslovanje.

“Iz Njemačke se sele u Hrvatsku jer su porezi jeftiniji. Mnogima je kod drugih trava zelenija”, napomenuo je Lipovšćak.

Napomenuo je da ipak treba paziti na mnoge faktore. Između ostalog, ako se internacionalizirate radi jeftinije radne snage, a ona ispadne neproduktivna – zapravo ništa niste uštedjeli. Treba, napomenuo je, prilikom odabira zemlje u koju ćemo se proširiti u obzir uzeti i neradne dane u toj zemlji.

“Neke zemlje imaju više ili manje državnih praznika. Primjerice, Srbija i Bugarska imaju pravilo da kad je državni praznik nedjeljom, onda je ponedjeljak neradan”, napomenuo je te dodao da se na inozemno tržište ne treba izlaziti stihijski već ciljano i sa savjetnikom.

Izdvojio je i koje su zemlje najproduktivnije, a prvi se na listi našao Luksemburg. Slijede Irska, Norveška, Švicarska, Danska, Nizozemska, Njemačka, Švedska, Austrija i Island.

U prvih 20 je i Slovenija koja je produktivnija bolja od Hrvatske, “a blizu je”, napomenuo je Lipovšćak.


Pročitajte više: Nagrađene su najbolje poduzetnice 2023. godine!


Kako podupirati poduzetništvo

O potporama za male i srednje poduzetnice, mentorstvu i povoljnim izvorima kreditiranja pričao je Mate Kovač, ravnatelj Sektora za podršku i razvoj poduzetništva, koordinaciju i međunarodnu suradnju u HAMAG-BICRO.

“Poduzetnice igraju ključnu ulogu u gospodarskom razvoju, a suočavaju se s jedinstvenim izazovima. Financijska i nefinancijska podrška, ključne su za njihov uspjeh. Upravo u tom segmentu nastupa Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije koja kroz razne programe podupire stvaranje održivih i uspješnih poduzeća koja doprinose gospodarskom rastu i društvenoj jednakosti”, napomenuo je Kovač i predstavio novost: mentorirane.

“Pokrenuli smo proces mentoriranja na nacionalnoj razini i to u više od 20 područja stručnosti. To uključuje 30 radnih sati s mentorom na rješavanju problema ili izazova. Kroz prvih pola godine postojanja projekta 500 poduzetnike se uključilo”, istaknuo je.

Dodao je da uskoro ponovno mikro i makro zajmovi HAMAG-BICROA, a o kamatama se još raspravlja.

“Kamate će biti nešto više, ali će biti više programa”, dodao je.


Pročitajte više: U Samobor stiže Konferencija za poduzetnice! Ovo su govornice i teme


Poduzetništvo znači spremnost na učenje i promjenu

U Hrvatskoj je 20 posto tvrtki i 30 posto obrta u ženskom vlasništvu, ženske tvrtke ne rastu stihijski nego skladno i polako. Poduzetništvo je posao, takoreći, od 0 do 24, a poduzetnicama je, kao i ženama uopće, znatno teža ravnoteža između privatnog i poslovnog.

“Mir i tišina su najveći kapital za biznis”, naglasila je osnivačica i CEO Women in Adria Ivana Matić koja je moderirala panel na temu “Koliko boli rast”. Kako su se naše inspirativne poduzetnice nosile s rastom poslovanja, kako su one rasle kao liderice, što im je bilo najteže na tom putu, otkrile su Ana Lisak, Anita Cvetić Oreščanin, Dorotea Effenberger i Josipa Maslać Petričević.

konferencija za poduzetnice zagreb

Effenberger je naglasila da je ono što mnogi nazivaju “uspjeh preko noći” zapravo rezultat rada od 10-20 godina.

“Danas imamo 105 stalno zaposlenih, ali razvoj išao postepeno i održivo, jako je važno upoznati prilike koje se pružaju i biti stalno spreman na učenje i promjenu. Nikakve okolnosti oko nas ne smiju nas poljuljati. Uvijek ima nešto oko nas što nas ljulja, nema mirnih okolnosti i zato treba preuzimati rizike i prilike. Bez rizika nema rasta ni razvoja. Moramo prisiliti same sebe u zonu rasta. Moramo proširiti zonu komfora”, naglasila je.

‘Mi žene smo opreznije od muškaraca’

I Anita Cvetić Orešćanin je napomenula da nema uspjeha i izgradnje imena u kratkom roku.

“Biznis je maraton. Mi ulažemo u ljude, a ljudi nisu resursi jer resurs posjeduješ, a ljude ne. Neki ostanu, neki odu, ali sve je to normalna dinamika. U biznisu je jako važno preuzimanje rizika, a mi žene smo uglavnom malo opreznije od muškaraca”, naglasila je.

konferencija za poduzetnice zagreb

Josipa Maslać Petričević kroz 40 godina poduzetništva prošla je i uspone i padove, a to ju je naučilo da uvijek ima zalihu plaća za 6 mjeseci.

“Ako se dovedemo u situaciju da moramo zarađivati iz mjeseca u mjesec u ovom teškom i nesigurnom vremenu, to nije održivo. U trenu se dogodi nešto. Zato moramo zaposlenicima nuditi sigurnost i stabilnost”, zaključila je.

Ana Lisak kaže da poduzetnika vodi mješavina odgovornosti i hrabrosti, a bez smislenog upravljanja sredstvima nema preživljavanja. To se pokazalo u pandemiji.

“I pandemija i kraj pandemije malo nas je izuo iz cipela. Mi smo sačuvali radnu snagu, ali nismo više bili toliko fit. No vrlo brzo smo se vratili u normalu”, kazala je pa otkrila ključ uspješnih poduzetničkih priča:

“Moraš imati 10 ideja i probrati koja će biti ‘ta'”.


konferencija za poduzetnice zagreb


konferencija za poduzetnice zagreb

Partneri i sponzori konferencije su Kanadsko veleposlanstvo, Citroen, JANAF, Crowe, Europski parlament, RBA, UniCredit Leasing, A1, HAMAG-BICRO, Wellness i Cvijet kreativa.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -