Nagrađene su najbolje poduzetnice 2023. godine!

Strast, predanost, neumorni rad – devetu godinu zaredom najveća ženska poslovna mreža Women in Adria nagradila je ove odlike hrvatskih poduzetnica. Sinoć su u Zagrebu proglašene dobitnice nagrada za najbolje poduzetnice godine. Nagrade su dodjljene u pet kategorija, a slavile su Anđela Buconjić Šutija, Marijana Knezoci, Nika Pintar, Maja Brlek Krmić i Glorija Curavić. 

“Naše dobitnice nisu samo inspiracija za druge dobitnice već i dokaz da se uz viziju, odlučnost i trud uspjeh može postići bez obzira na izazove. Neka ova priznanja budu poticaj za sve nas da nastavimo rasti i graditi uspješne priče”, poručila je Vinka Juričić u ime Women in Adria.

Dodjelu je otvorila Helena Budiša kao predstavnica žirija. Poručila je da ova nagrada slavi hrabrost, inovativnost i izvanredne žene koje su oblikovale hrvatsku poslovnu zajednicu na nevjerojatan način.

“One su simbol snage i energije koju žene donose u poslovni svijet. Izvor su inspiracije za sve nas. Ovo nije samo proslava njihovih postignuća nego i prilika da se zahvalimo svim ženama na njihovom doprinosu koji nam svima donose. Neka ova dodjela bude podsjetnik na zajedništvo”, istaknula je Budiša.

Najbolje poduzetnice 2023. godine

najbolje poduzetnice 2023. godine

Nasljednica obiteljskog biznisa

Najbolja poduzetnica godine u kategoriji nasljednica obiteljskog biznisa 2023. godine je Maja Brlek Krmić, CEO Balon Centra koji postoji već četvrt stoljeća, a na čijem je čelu Maja nešto manje od desetljeća.

„Imam najljepši posao na svijetu. Moj tim i ja imamo priliku biti dio u svakom predivnom trenutku života naših klijenata, trenutcima koji su njima nezaboravni i nezamjenjivi“, poručila je sinoć Maja.

najbolje poduzetnice 2023. godine
Maja Brlek Krmić i Luka Mandir

U 8 godina otkako vodi Balon Centar, tvrtka je izrasla iz malog zagrebačkog dućana u tvrtku koja ima čak šest maloprodajnih dućana, više od 30 zaposlenih i široku mrežu veleprodaje. Tako je Maja svojim znanjima i vještinama malom obiteljskom poduzeću dala potpuno novi život. Ove godine pokrenula je novi segment poslovanja organizacijom evenata, tematskih rođendana, krštenja, pričesti i krizmi, a surađuje s brojnim poznatim licima iz influencer-celebrity svijeta. 

“Htjela bih zahvaliti svojim predivnim roditeljima koji su me naučili svemu što su mogli – da budem hrabra, da budem ponosna što sam žena i da budem snažna na svom putu. Sve ovo što radim je zbog mojih trogodišnjih blizanki i nadam se da će i one jednog dana ovako stajati i biti još uspješnije i hrabrije od mene”.


Pročitajte više: Zašto i ja plačem na dodjelama Nagrada za najbolje poduzetnice?


Startup poduzetnica godine

Imati uspješnu startup priču nije lako, ali Nika Pintar ne samo da se nije ograničila na Hrvatsku već ja nadišla i Europu i svojim proizvodima osvaja svijet. Nagrada najbolje poduzetnice godine u kategoriji startup otišla je u ruke mladoj znanstvenici, izvršnoj direktorici i suosnivačici startupa AniBiome koja je pravi primjer da žene dobivaju poslovne ideje potaknute vlastitim iskustvom i životom.

Dvije su je životne okolnosti ‘gurnule’ u život kakav danas živi. Bilo je to nenadano obolijevanje od tri čira na želucu koja su joj se javila radi tableta koje je uzimala zbog rutinske operacije te gubitak majke koja je godinama živjela s kroničnom bolešću. I to su korijeni iz kojih je nastala njezina ideja koju su ona i partner – životni i poslovni – pretvorili u javu. Nastao je AniBiome i njihovi organski fermentirani mikronapitci koji se rastapaju u čaši vode. Riječ je svjetskoj inovaciji iz wellbeing longevity startupa.

najbolje poduzetnice 2023. godine
Una Jakšić i Renata Štefić

Nika se na dodjelu uključila videopozivom iz Portugala gdje sudjeluje na dodjeli EIT Food nagrada, a nagradu je umjesto nje preuzela Una Jakšić.

„Ovo je veliko priznanje ne samo meni već i cijelom timu. Ljubavi, posvećenosti, trudu i ustrajnosti koju oni daju za AniBiome. Nadam se da će ova nagrada poslužiti i kao jedan pokretač drugim mladim ženama da se usude da ustraju u svojim snovima, a posebice u područjima tehnologije i znanosti“, poručila je Nika.

Mikro poduzetnica godine

U kategoriji mikro poduzetnica godine ove godine titulu je ponijela Marijana Knezoci. Ova magistra ekonomije napustila je siguran posao u korporaciji i hrabro krenula u poduzetništvo, a gotovo istodobno i u majčinstvo. Kako sama kaže, ni o poduzetništvu ni o majčinstvu nije znala previše, no danas je uspješna poduzetnica i predana majka svome sinu Ianu. Danas je osnivačica i izvršna direktorica produkcijske tvrtke Dreamaker Production.

Marijana je osmislila i započela Međunarodni festival filmske glazbe i zvuka (ISFMF), a surađuje sa svjetskim stručnjacima u pogledu filmske glazbe od kojih su brojni za svoj rad nagrađeni i prestižnom nagradom Oscar.

„I dalje ne vjerujem da se ovo događa meni i da mi je filmska glazba toliko pomogla da ostvarim samu sebe na područjima o kojima nisam ni sanjala da bi to bilo moguće. Moja poruka je da se ne trebamo bojati misliti izvan naše lokalne zajednice, misliti globalno, jer i Europa i svijet pružaju puno mogućnosti za sve nas poduzetnike iz Hrvatske i stvarno možemo biti ravnopravni svim ostalim poduzetnicima iz ostalih zemalja“, zaključila je.

najbolje poduzetnice 2023. godine
Marijana Knezoci i Maja Ljubić Kutnjak

Pročitajte više: U Samoboru postavljen 3D ispis Žene poduzetnice


Perspektivna poduzetnica godine

Finalistica u kategoriji perspektivne poduzetnice godine je Mateja Bogdanić, direktorica agencije za nekretnine Euro Immobilien. Matejina priča nije klasična poduzetnička priča. Ona je bila zaposlenica u agenciji za nekretnine Euro Immobilien u Rijeci čija je danas vlasnica.

„Moja poduzetnička priča nije baš najtipičnija poduzetnička priča, ja kao mala nisam razmišljala ni sanjala o tome da budem poduzetnica. Ja sam iz radničke obitelji i meni je bilo sasvim normalno da jednog dana postanem profesorica geografije ili organizatorica putovanja. Ali evo – tu sam“.

Njezin recept za uspjeh su: akcija, hrabrost i vjera u sebe.

„Kad ne znam što bih – ipak krenem. I kad nisam 100% spremna, ipak krenem. Ne znači to nepromišljeno ići, ali moramo biti svjesni da nikada ne možemo znati baš sve i biti spremni na sve. Ponekad treba skočiti u vatru pa se putem dosta toga posloži”, objasnila je poduzetnica.

najbolje poduzetnice 2023. godine
Mateja Bogdanić i Hrvoje Grbac

Pobjedu je u kategoriji uzela Glorija Curavić koja već deset godina uspješno vodi praonicu rublja iWash-uWash u Šibeniku, a krenula je u razvijanje franšize. Glorija se školovala u Americi gdje je razvila vrlo uspješnu korporativnu karijeru, ali se vratila u rodni Šibenik kad je ostala treći put trudna.

„Kad sam bila mala izašla je prva Tic-tac reklama. Tamo je bila poslovna žena, divne duge kose, u sivom odijelu. Rekla sam: ‘kad narastem, bit ću to'”.

I postala je to, ali je procijenila da karijera nije vrijedna žrtvovanja kvalitetnog djetinjstva svoje djece pa se vratila i, kao kroz igru, ušla u poduzetništvo.

Glorija Curavić i Hrvoje Grbac

Inspirativna poduzetnica godine

Anđela Buconjić Šutija direktorica je i vlasnica tvrtke Ano, a glavna osobina koja ju krasi je fleksibilnost. „Zato imam dva prezimena“, zna se našaliti. Prošla je mnoge industrije, puno učila i umrežavala se, u čemu joj je prilagodljivost puno pomogla.

Njezin recept za uspjeh je: srce, hrabrost i petlja. Dovelo ju je to do nagrade za inspirativnu poduzetnicu 2023. godine.

„Nadam se da je moja priča i vizija uspjela inspirirati mnoge druge žene da uvijek koriste svoje ‘ženske strane’ – empatičnost, učenje, etičnost, pronicljivost, sklonost dogovoru, fleksibilnost, upornost i ono najvažnije, sposobnost da se brzo oporavimo od situacija koje nam ne idu u prilog“, poručila je.

Sponzori i partneri događaja su Kanadsko veleposlanstvo, Citroen, Janaf, Crowe, RBA, Unicredit Leasing, Europski parlament u Hrvatskoj, Hamag Bicro, A1 i Cvijet kreativa.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -