Uskoro konferencija za žene u održivosti. Kako graditi karijeru u ovom području?

Mreža žena u biznisu, Women in Adria, prvi put organizira Konferenciju za žene u održivosti. Konferencija za žene u održivosti održat će se u Zagrebu 26. siječnja u Hotelu Dubrovnik, a detalje pročitajte na poveznici.

Održivost nikad nije bila važnija tema. U zadnje se vrijeme na sva zvona govori o održivosti, a sada ćemo to omogućiti i ženama koje se bave ovim područjem. Važno je da održivost uključuje raznolika mišljenja, ideje i stavove kako to ne bi bilo još jedno područje s nedovoljnom prisutnošću žena na vodećim pozicijama. Top managerice će na konferenciji podijeliti svoje najteže karijerne situacije, otkriti što su naučile iz njih, kako su implementirale održivost u organizacije i što svatko od nas može napraviti za bolje sutra.

žene u održivosti

Kako razvijati karijeru u održivosti?

Suočena s velikim nadolazećim trendom u održivosti, te sveobuhvatnom i ambicioznom EU regulativom u pogledu održivosti, Mirna Marović odlučila je prije nekoliko godina svojoj dugogodišnjoj karijeri u financijama dati još jedan zamašnjak – a to je onaj u održivosti. U posljednje tri godine, stekla je ukupno 11 dodatnih kvalifikacija, poslušala nebrojeno dodatnih predavanja, besplatnih webinara i sudjelovala na nizu konferencijama.

“Uz sve to, a i bogato praktično iskustvo u održivosti, sama sebe i dalje ne smatram stručnjakom iz područja održivosti – ali nedvojbeno da moje iskustvo može pomoći drugima na kompleksnom putu stjecanja znanja i vještina vezanim uz održivost”, napominje Marović.

Marović je financijski stručnjak u području korporativnih financija, private equity i venture capital industrije, s više od 25 godina iskustva u financijskoj industriji.


Pročitajte više: Svi možemo pomoći – pošumljavanje kao najučinkovitiji kora uspješnog smanjenja emisija CO2


Karijera u održivosti je održiva?

Kroz aktualnu temu održivog razvoja Ana Panajotović će predstaviti svoj karijerni put do pozicije voditeljice održivosti L’Oréala u Adria-Balkan regiji i Rumunjskoj, te kako se snalazi u toj ulozi u „multicountry“ okruženju. Koji su ključni faktori koji čine razliku u poslovanju kompanije koja je krenula putem održivog razvoja i one koja o tome još ne razmišlja?

Ana će pojasniti i kolika je njezina uloga u posvećenosti svih odjela održivom razvoju i društveno odgovornom ponašanju te kako motivira i priprema kolege za transformaciju poslovanja. Koje sve ciljeve želi ostvariti u skoroj budućnosti i u čemu vidi izazove a u čemu prilike za razvoj i napredovanje? Kako se motivira za svoj posao i koju poruku bi prenijela budućim voditeljicama/voditeljima održivosti.

Jedna žena, a tri područja održivosti

Nikolina Jaković je Sustainability Associate Consultant. Nakon gotovo dva desetljeća provedena u internacionalnim i domaćim kompanijama, na pozicijama povezanim s brand strategijom, marketingom i komunikacijama, svoj karijerni zaokret započela je prije pet godina preseljenjem izvan granica Hrvatske. Uz poslijediplomski studij, živjela je i radila u Budimpešti te uz MBA stekla i dodatno obrazovanje na području strategije poslovanja u održivosti, brand aktivizmu i greenwashingu.

Po povratku u Hrvatsku i završenoj dodatnoj edukaciji u organizaciji B Lab Europa u Nizozemskoj pridružuje se timu B Lidera Europe, usmjerenih na podršku B Korporacijama s ciljem unaprjeđenja učinka na sva tri područja održivosti: okolišnom, društvenom i upravljačkom. Danas živi i radi u Zagrebu kao dio internacionalnog tima funkcionalnih konzultanata u jednoj od globalno vodećih kompanija za podršku u implementaciji rješenja s ciljem upravljanja i izvještavanja u domeni održivosti.


Pročitajte više: Schneider Electric kreće u ekološke promjene. Je li razlog to što žene vode 50 posto poslovanja


Je li ESG ženska tema?

Zašto su muškarci etiketirani kao zagađivači, a žene kao spasiteljice planeta? Tko odlučuje o našoj budućnosti, a tko je zadužen za sav posao? Koje mitove moramo pod hitno razbiti želimo li napredovati kao društvo? Odgovore na ova pitanja ima Vali Marszalek.

“Reći ću vam što sam naučila kroz godine rada i guranja ove teme puno prije nego je ESG postao hot tema broj 1”, poručuje Marszalek, direktorica ESG odjela u Mazarsu.

Vali ima bogato višegodišnje iskustvo na gotovo svim temama iz domene održivosti i ESG, radeći s poduzećima kako na procjeni utjecaja na okoliš i društvo i izvješćivanju tako i na razvoju strategije održivosti i integriranju održivosti u strateške poslovne planove. Vodila je akceleratorske programe za poduzeća na teme integriranja ciljeva održivosti u poslovne procese, postavljanje znanstveno utemeljenih klimatskih ciljeva i usvajanja politika raznolikosti i rodne ravnopravnosti.

Otvoreno govori kako ne može bilo tko biti ESG ekspert – to može biti osoba koju ovo područje doista zanima, koja se spremna u njemu razvijati i učiti svaki dan.

“Karijeru u održivosti preporučila bih svakoj osobi širokih vidika, otvorenog srca i izražene želje za poticanjem promjena”, govori. “Što se tiče žena u održivosti, smatram da u samom početku imamo određenu prednost jer imamo sjajnu intuiciju i osjetljivije smo na pitanja etičke i društvene odgovornosti. Najvažnije je naći sreću u onome što radiš. Ako se posao kreće oko ESG područja, osim širine znanja i rada koju ovaj posao nosi, često se može naći u prilici, odnosno ulozi u pokretanju pozitivnih i utjecajnih promjena u društvu.”

Tehnologija, inovacije i održivost

Da tehnologija, posvovne ivovacije i održivost mogu ići ruku pod ruku zna Petra Čiček. Čiček je optimistična u pogledu utjecaja na održivost potaknutog tehnologijom i poslovnim inovacijama. Osjeća se privilegiranom što vodi strategiju održivosti i izlazi na tržište za Microsoft u srednjoj i istočnoj Europi radeći s klijentima, partnerima i startupima.

Konferencija za žene u održivosti za cilj ima podržati žene u ovom važnom području, omogućiti networking i pomoći da dođu na vodeće pozicije. Prijavite se za sudjelovanje ovdje i podržite ih.

Foto: Canva / Privatne arhive

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -