Doznali smo kako u IT industriji plesati kao da nitko ne gleda

S negativnim komentarima prema ženama u IT-u trebamo se nositi na način: „Na jedno uho unutra, na drugo van“, poručila je danas jedna govornica na našoj drugoj Konferenciji za žene u IT industriji. Okupile smo se ususret Danu djevojaka i žena u području informacijskih i komunikacijskih tehnologija (IKT) kako bismo ukazale na nepravednu podzastupljenost žena u IT industriji. Cilj nam je bio dati vidljivost uspješnim ženama koje mogu poslužiti kao uzori onima koje su tek na početku svoje karijere u ovom sektoru, ali i priliku za umrežavanje ženama koje su već dugo u ovom svijetu.

banner IT

‘Motivirajmo žene da se okušaju u STEM-u, IT-u i leadershipu’

Klara Novosel, Voditeljica PR-a i marketinških komunikacija u MG-u, održala je predavanje „MG – Luksuz koji si možete priuštiti“. Jeste li znali da je prvi automobil kralja Charlesa bio MG? Klara je predstavila ovaj brend kroz njihovu povijest, ali i cilj – demokratizaciju mobilnosti. Istaknula je novu eru automobila koju MG oblikuje danas, uz naglasak na inovacije, nagrade i njihov odnos s potrošačima. Njihovi automobili imaju jamstvo od sedam godina te 150.000 kilometara.

konferencija žene u IT-u 2024

Martina Bajza Novaković, Line of Business Manager u ASEE-u, na samom je početku istaknula da je važno ohrabriti i motivirati što više djevojčica i žena da se okušaju u STEM-u, IT-u i leadershipu. Ističe važnost poslodavca i okruženja koji su motivirajući za svoje zaposlenike, a isto to smatra važnim i u privatnom životu. Kad je riječ o ravnoteži privatnog i poslovnog života, Martina naglašava da nije stvar samo u dobroj organizaciji, već treba i „dati puno sebe“ u cijelu priču i proći puno odricanja. Smatra da je ono što ju kao lidericu izdvaja od drugih hrabrost i odgovornost.

konferencija žene u IT-u 2024

Key account managerice u A1 Matea Šujica i Željka Ćirić detaljno su predstavile sve što A1 kao lider u tehnološkom napretku nudi svojim korisnicima. Poseban naglasak stavljaju na sigurnosna rješenja. Osim benefita za korisnike, jako brinu i o svojim zaposlenicima. Uz certifikat Poslodavac Partner, ponose se i MAMFORCE certifikatom. Brinu o jednakosti i ravnopravnosti, ali i fizičkom i psihičkom zdravlju zaposlenika. Žene čine 45 posto zaposlenika u organizaciji, a na rukovodećim pozicijama nalazi se ukupno 38 posto žena.


Pročitajte više: Konferencija za žene u IT-u: ‘Ne čekajte druge, vi uložite u sebe’


‘Nije poanta imati sve pod kontrolom, već sve pomiriti’

Direktorica Odjela za IT planiranje, izvještavanje i analizu u OTP banci Nevena Smolić svoje je predavanje nazvala „Putovanje tehnološkim labirintima banke“. Prepričala nam je svoj karijerni put te se prisjetila da ju je na poziciju na kojoj se danas nalazi motivirala tadašnja kolegica koja joj je poručila „Nevena, ja tebe nekako vidim u tom IT-u“. Kako kaže, dala je 300 posto sebe kako bi „uskočila u ovaj vlak“. Kad je riječ o ženama u  IT industriji, smatra da je važno poticati mentorstvo, edukacije, politike promicanja jednakosti spolova i podršku organizacije za ravnotežu poslovnog i privatnog života.

konferencija žene u IT-u 2024

Ivona Klarić je Product manager za SMB/Dynamics 365 u Be-terna, kompaniji u kojoj je zaposlena 21 godinu. Izdvojila je neke od najvećih izazova s kojima se žene u biznisu susreću. To je pomiriti business stranu i human stranu, zatim traženje savršenog rješenja te imanje stvari pod kontrolom. Kako kaže, nije poanta imati sve pod kontrolom, nego sve „pomiriti“. Predavanje je zaključila citatom: „Kad su ti luk i strijela slomljeni, tada gađaj ravno iz srca“.

konferencija žene u IT-u 2024

Izvršna direktorica Sektora gospodarstva, poslovnih i prostornih informacijskih sustava u IN2 grupi Jarmila Pezo svoje je predavanje nazvala „Biti inženjerka – nekada rijetkost, danas privilegija!“. Kroz djelovanje u studentskim organizacijama susrela se s prvim poslodavcem te je tada otkrila GIS svijet i svoju ljubav prema GIS-u. Na početku karijere kontinuirano je ulagala u razna profesionalna usavršavanja. Smatra to veoma važnim te poručuje da ćemo tako usvojena znanja kad-tad primijeniti i da će nam se isplatiti.

konferencija žene u IT-u 2024

Pročitajte više: Od ovih žena iz IT-a svatko može nešto naučiti. Evo što su nam rekle ove godine


Vjera u sebe, druge i ono što radimo

Potom je psihologinja Mirta Jakopović iz Ramira, kompanije koja više od 20 godina pomaže organizacijama ostvariti poslovni rast, održala predavanje o komunikaciji. Za kraj je poručila da su tri vjere koje njeguju samopouzdane osobe vjera u sebe, vjera u druge i vjera u ono što radimo. Tome trebamo težiti svi i sve.

konferencija žene u IT-u 2024

Mirta je proglasila i Future leadericu – Željku Jurić, Team Lead Product Managericu u ASEE-u, koju je opisala kao osobu koja misli ne samo na sebe, već i na svoj tim. Kontinuirano radi na svom rastu i razvoju, a na učenje gleda kao na nešto cjeloživotno.

„Zahvaljujem timu koji mi je pomogao u prijavi za ovu nagradu. Oni su mi dali feedback na moj rad, odgovorili mi na pitanje inspiriram li ih, trebam li biti tu gdje jesam… Hvala im na tome“, poručila je Željka.

konferencija žene u IT-u 2024

Za kraj je Vedrana Miholić, direktorica internacionalnog poslovanja u CROZ-u te upravna direktorica CROZ, održala istovremeno humoristično i inspirativno predavanje „Pleši, igraj, rasti“. Citat „Dance like nobody’s watching“ voli primjenjivati u poslu. Kako kaže, ne želi ni na radnom mjestu razmišljati o tome gleda li ju netko, ne mora svaki dan biti dobrih vijesti, ona želi uživati. Za kraj je poručila da ako navečer idemo mirno leći jer smo nekome u nečemu pomogli, možemo biti sigurni da smo na pravom putu.

konferencija žene u IT-u 2024

Sponzori i partneri konferencije su MG Motor Hrvatska, STORM Grupa d.o.o., ASEE by Asseco, CROZ d.o.o., BE-terna d.o.o. Zagreb, OTP Banka, Ramiro d.o.o., A1 Hrvatska, IN2 d.o.o. i Jana.

Foto: Marin Tomaš

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

orka grupa

Povezali se Fisherija, the meat, Wine&Friends i Mesoprerada

Dobro poznata društva Bosnić, Fisherija, Slavonica i LU-MA Ekskluziv povezali su se u ORKA Grupu kako bi zajednički osnažili tržišnu poziciju...
- Advertisment -