Od ovih žena iz IT-a svatko može nešto naučiti. Evo što su nam rekle ove godine

I ove smo godine pisali o ženama koje rade u, i dalje, pretežno muškom sektoru. Ženama koje se uspješno bore protiv predrasuda i dokazuju da nema mjesta rodnoj diskriminaciji. Riječ je o ženama u IT-ju. Iako su u manjini, vrlo su uspješne i izborile su se za važne pozicije. Razgovarali smo sa ženama iz 13 kompanija: Combis, Pontis Technology, Notch, SPAN, Valcon, Njuškalo, Transcom, bonsai.tech, Infigo IS, Aircash, Factory.dev, A1 i DataBox. S nama su podijelile važna znanja i iskustva.

Za rast nam je potreban izlazak iz zone komfora

Da bi rasli, potreban nam je izlazak iz zone komfora. Prilike i napredovanja dolaze baš onda kad odlučimo riskirati. To znaju i žene iz IT sektora Maja Markulin Klarić, Iva Hrestak, Ana-Maria Olujić i Lidija Marion. Markulin Klarić s 23 godine pokrenula je vlastitu kompaniju. Usprkos svim rizicima i stanju na tržištu, jednostavno je skočila u poduzetničke vode. Danas radi u Combisu, kao i Olujić. Ona je u programiranju završila gotovo samouko, gledajući tutoriale i sama vježbajući.

Hrestak je odlučila napustiti etabliranu IT tvrtku i pridružiti se onoj tek u nastajanju – Pontisu, dok je Marion s gotovo 50 godina odlučila napraviti potpuni zaokret u karijeri te dotadašnju karijeru prevoditeljice zamijenila upravljanjem rizicima i sprječavanjem prijevara u Aircashu.

“Da, bilo je rizično, ali moram priznati da je i ta neizvjesnost bila uzbudljiva“, rekla je Hrestak.


Pročitajte više: Za posao u IT sektoru, ne treba vam STEM diploma – evo što možete raditi


Oduvijek su znale da je ovo pravi put za njih

Neke od ovih inspirativnih žena zanimanje za IT sektor pokazale su još kao djeca. Jasmina Šoda za sebe kaže da je “odrasla uz ‘odrastanje’ tehnologije i uvijek je imala takve afinitete”, a svojim sadašnjim poslom u Njuškalu je oduševljena. Matea Antolić prva je žena u Notchu, a još kao djevojčica pretplatila se na časopis Enter i preko njega pratila novitete u svijetu tehnologije. Ksenija Škacan pratila je nastanak mreža web 1.0, web 2.0, a prati sada i nastajanje web 3.0 mreže. U osamdesetima bila je jedna od prvih žena u IT sektoru. Uvijek je bila u korak s vremenom. Nijedan trend ju nije uhvatio nespremnu, a danas radi u Transcomu.

“Skladbe sam pisala na računalu, dok su ih svi pisali ručno”, prisjeća se svestrana Ksenija koja je danas prava maherica kad su u pitanju računala, a dok je bila na svojim karijernim počecima PC još nije niti postojao.

Matematika je odlična podloga

IT je najčešće pun brojki, pa dobro dođe ako se u njih razumijete. Martina Dodlek, Ana Malinar i Doris Muštović jedne su od matematičarki koje su svoj poziv našle u IT-ju. Dodlek iz Valcona ističe da treba biti fleksibilan, znati se prilagoditi situaciji i promjeni i znati izvući najbolje iz toga. Muštović je krenula karijeru kao nastavnica matematike, no tu, po njoj, nema toliko mogućnosti za napredovanje i osobni razvoj. Zbog toga je svoje poslovno putovanje nastavila u Infigu IS. Malinar iz Notcha smatra da su matematičari sve češći u IT-ju jer mogu raditi na nečem opipljivom.

“U IT-u matematičari odmah mogu vidjeti rezultat svojeg rada, znati radi li nešto ili ne, koliko je brzo ili sporo”, tvrdi Malinar.


Pročitajte više: Konferencija za žene u IT-u: “Ne čekajte druge, vi uložite u sebe”


Ključ je u balansu privatnog i poslovnog

Balans privatnog i poslovnog ključan je kod većine žena. I dok nekima nije problem ubaciti poslovni zadatak u privatno vrijeme ili privatnu obvezu u radno vrijeme, većina se njih trudi obaviti sve u propisanom vremenu. Ivana Arambašić, Lea Ordanić i Petra Martinjak jedne su od njih. Arambašić radi u Aircashu te ističe da je za nju važno da bude fokusirana na svoje zadatke dok je na poslu, a kada se vrati kući, fokus se automatski prebacuje na djecu. Ordanić iz Spana teško je izbaciti posao iz glave kad dođe kući, ali shvaća kako to nema smisla jer se ništa neće dogoditi u tih nekoliko sati obiteljskih aktivnosti. Trudi se i Martinjak koja uči povlačiti granice i nalazi načine kako da razbistri glavu i ne nosi posao iz bonsai.techa kući.

“Svi govore kako treba naći balans, i to zaista stoji. Potrebno je prilagoditi se svemu u životu – ne samo obitelji i poslu, već i hobijima, aktivnostima, prijateljima…”, rekla je Ordanić.

Promjene posla važne za rast i razvoj

Ponekad je za rast potrebna fleksibilnost i prilagođavanje novim situacijama i izazovima. Često to zna podrazumijevati i promjenu radnog mjesta. Ana Petrić Glibota iz Valcona smatra da se ne treba “začahuriti” na jednom mjestu već istraživati, učiti, napredovati. Tvrdi da iskustvo rada u jednoj tvrtki nije dovoljno. Martina Otročak iz Factory.dev pravi je dokaz prilagođavanja novim situacijama. Završila je Pravni fakultet, a onda se nakon tri godine zaposlila u IT-ju, promijenila nekoliko poslova i industrija, a radi posla se i selila. Maja Copak Smolčić kaže da je svaka promjena izazovna. I njoj je bio zahtjevan prijelaz s rada u ekonomskoj struci u IT, a onda i stjecanje tima te liderskih vještina.

“Ulaganje puno truda, vremena i motivacije bilo je nužno kako bih savladala sve potrebno. Imala sam čvrstu viziju i cilj, znala sam da pripadam tom području”, tvrdi Copak Smolčić.


Pročitajte više: Ana Luetić, ASEE Grupa: “Digitalna transformacija je za žene velika prilika”


Atmosfera na poslu ključna za motivaciju zaposlenika

Osim dobrih uvjeta rada, plaće, radnog vremena, ne treba zaboraviti još jedan bitan faktor za kvalitetno obavljanje poslova. Riječ je o atmosferi na poslu. Dokazano je da motivacija zaposlenika raste kad uz sebe imaju tim i šefove s kojima im nije problem surađivati. Jadranka Matas iz Factoryja u svojoj se karijeri imala prilike susresti s toksičnom atmosferom na poslu.

“To mi je pomoglo da shvatim da je najbitnije s kakvim ljudima radiš jer ako radiš unutar timovima koji će tebi pomoći da budeš bolji i kojima ćeš ti pomagati da zajedno budete bolji, posao je lakši”, rekla je Matas.

S Matas se slažu i Suzana Divić iz Njuškala, Dijana Perić iz Pontisa i Ivana Ćesić iz bonsai.techa. Za Divić su najdraži upravo trenutci kada se ona i kolege upute na druženje ili na zajednički gablec. Tako se potiče neformalna razmjena iskustava, koja je po njoj od neprocjenjive vrijednosti za tim. Perić zbog toga kao svoju najvažniju dužnost smatra potporu svojem timu. Smatra kako nadređena osoba mora uspostaviti povjerenje i stvoriti atmosferu u kojoj radnici znaju da su greške očekivane. Ćesić također smatra da je kvalitetan timski rad od velike važnosti.

Mlado ne znači nužno bez znanja

Ako je netko mlad, bez mnogo iskustva, nimalo nije slučaj da neće dovoljno dobro obavljati svoj posao i napredovati. Pravi primjer za to su Anja Anđelković iz Infiga IS i Gabriela Barišić iz Spana. Anđelković ima 28 godina, a već se nalazi na voditeljskoj poziciji. Barišić je još 2019. sudjelovala na Spanovoj akademiji kao studentica Prometnog fakulteta, a danas i sama na njoj predaje.

“Na svom sam putu stekla vrijedna znanja o mrežama, upravljanju uređajima, procesima i procedurama, no za neke aspekte posla bilo je nemoguće pripremiti se”, priznaje Barišić.


Pročitajte više: Mladom IT tvrtkom dominiraju žene, a bilježi zavidne poslovne rezultate


Briga o zaposleniku na prvom mjestu

U vrijeme kada se poslovi vrlo lako mogu promijeniti, poslodavac mora imati “ono nešto” čime će osvojiti zaposlenike. Ana Vukšić iz Spana prisjeća se da je tu prvi put doživjela da joj šef zabrani rad vikendom te brine je li se dobro odmorila. Maja Kraljik iz Combisa tamo radi već 17 godina, a tamo formalno radi četiri sata te brine o sinu s teškoćama u razvoju.

“Imala sam sreće što sam sve promjene imala mogućnost napraviti u istoj firmi i što su mi omogućili da budem i zaposlenica i majka”, rekla je Kraljik.

Promjena smjera karijere

Potpuni zaokret. To su prave riječi za hrabru odluku o mijenjanju karijere koju su donijele Kristina Kurtaj i Iva Repač, kao i još mnoge žene s kojima smo ove godine imali čast razgovarati. Repač možda znate s televizijskih ekrana ili skijaških natjecanja. Sada ono naučeno u 14 godina na televiziji primjenjuje u Spanu. Kurtaj je pak u DataBoxu kao voditeljica marketinga.

“Ovakav izazov i karijerni preokret rezultat je moje hrabrosti i neprestane želje za učenjem i napretkom”, ističe Kurtaj.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -