‘Ne skrivajte uspjehe i vjerujte intuiciji’, poručuju žene u znanosti, medicini i farma biznisu

Jeste li znali da smo prije nekoliko dana, točnije 11. veljače, obilježili Dan žena u znanosti? Tim povodom danas smo održali našu četvrtu konferenciju „Žene u znanosti, medicini i farma biznisu“. Potaknuli smo dijalog o važnosti poticanja žena u ovim sektorima i istražili izazove s kojima se suočavaju. Konferencija Žene u znanosti 2024. obilježena je mnogim savjetima inspirativnih žena, a sve su se složile u jednome: vjerujte svojoj intuiciji.

‘Ne skrivajte osobne uspjehe zbog straha od etiketiranja’

Prvo predavanje održala je Viktorija Zadro Huml, Generalna direktorica u kompaniji Takeda za Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu. Kako kaže, osobni potpis je nešto što vas u poslovnom smislu definira kao lidericu, on je kombinacija vrijednosti i snaga. Predavanje je zaključila savjetom: „mentorirajte, budite mentorirani, održavajte zdravo tijelo i um, učite“.

Dragana Koštomaj, Direktorica u Active Luxe Cosmetics, Medilip d.o.o. govorila je o tome kako je proizvela jedan od najprodavanijih seruma za rast trepavica, zašto su se odlučili za rebranding poduzeća te kako funkcionira ženski tim koji brine za marketing i prodaju njihovih proizvoda u nekoliko europskih država. Najveća motivacija su joj zadovoljni zaposlenici i zadovoljni kupci. A zadovoljnih kupaca je mnogo – Active Luxe serum za rast trepavica pomogao je tisućama žena da njihove trepavice postanu duže, gušće, a nekima i da ponovo izrastu.

konferencija žene u znanosti 2024

Svoje iskustvo u farmaceutskoj industriji ispričala je Nuša Kujundžić, Market Access Manager za onkološki portfelj. Govorila je o prilikama, izazovima i ključnim lekcijama koje je naučila na svom dosadašnjem karijernom putu. Jedna od glavnih lekcija je da osobne uspjehe nikad ne treba skrivati zbog straha od „etiketiranja“. Ako je osoba autentična – te etikete će „olabaviti“. Osim toga, smatra da je važno brzo se prilagoditi situacijama koje dolaze. Ne treba previše promišljati, već samo krenuti i adaptirati se putem.

konferencija žene u znanosti 2024

Žene u znanosti: Žene u znanosti, medicini i farma biznisu potvrđuju: znanost je lifestyle!


Pratite svoju intuiciju i daleko ćete dogurati

Ivana Stracenski, Associate Director EMEA Regulatory Liaison, Johnson&Johnson, započela je svoje predavanje porukom: „Trebamo vjerovati sebi i u sebe da bismo mogli uspjeti“. Kako kaže, možemo daleko dogurati ako pratimo svoju intuiciju. Tako ju je njezina intuicija odvela put Londona u kojemu je živjela i radila sedam godina, a potom se vratila raditi u Hrvatsku, za istu kompaniju i isto radno mjesto kao u Londonu. Smatra da je kod najvećih izazova najvažnije – imati podršku.

konferencija žene u znanosti 2024

Potom je Hana Mehonjić, Business & People Developer u Ramiru, održala predavanje o komunikacijskim vještinama. Proglasila je i našu Future Leadericu Saru Bebić. Sara je zahvalila svojoj kompaniji Zentiva koja joj je dala povjerenje i slobodu i poručila: „Veselim se budućnosti“.

konferencija žene u znanosti 2024

Ivana Matić, direktorica i osnivačica Women in Adria, moderirala je panel u kojemu su sudjelovale Adrijana Vinter, Ivana Stojčević, Jagoda Berber Torbarac i Željka Vukelić. Glavna tema panela bio je ženski leadership u farma biznisu.

Adrijana Vinter, članica Uprave i direktorica Odjela istraživanja lijekova u kompaniji Selvita, i Ivana Stojčević, direktorica farmaceutske kompanije Zentiva u Hrvatskoj, osvrnule su se na najveće izazove s početka karijere. Dok je za Adrijanu to bio manjak iskustva, za Ivanu je to bilo formiranje tima. Naime, prije 11 godina bilo je teško privući ljude u start-up, potpuno novu kompaniju.

Željka Vukelić, Patient Value & Access Head Eastern Europe u farmaceutskoj industriji Takeda, istaknula je važnost slušanja svojih ljudi. Kako kaže, sretan zaposlenik je produktivan zaposlenik. Članica Uprave poliklinike Rident Jagoda Berber Torbarac složila se s njom i dodala da je najvažnije raditi ono što volimo – onda zaista nećemo morati raditi ni dana u životu.

konferencija žene u znanosti 2024

Pročitajte više: Dr. sc. Katarina Mužina: „Hrvatska je sjajna za žene u znanosti“


Optimizirajmo svoje vrijeme – njega ne možemo kupiti

O dobavljačkim lancima u farma industriji kao pokretačima održivosti govorila je Nataša Kos, ESG menadžerica u PwC-u Hrvatska. Pojasnila je važnost integracije ESG čimbenika u nabavne procese. Upoznala nas je s trendovima u globalnim farma kompanijama kad je riječ o dobavljačkim lancima. Poručila je da samo zajedničkim radom unutar industrije možemo doći do određenih ciljeva.

konferencija žene u znanosti 2024

Svoj algoritam puta predstavila je Marija Delimar, direktorica Medis Adria d.o.o. „If you want to go fast, go alone. If you want to go far, go together“, poručila je. Istaknula je i koliko je važno da kompanija i zaposlenici imaju jednake vrijednosti. Neke od njih su dosljednost i transparentnost pa dodaje da su odluke koje donosi na radnom mjestu uvijek one kojih se i ona drži. Poručuje da trebamo optimizirati svoje vrijeme jer je ono jedino što danas ne možemo kupiti novcem.

konferencija žene u znanosti 2024

Mihaela Vukšić Munitić, Vice President Strategic Alliances u Er-Kimu, govorila je o izazovima poslovanja u središnjoj i istočnoj Europi: Put do Zlatne kobasice. Prisjetila se teških odluka, postignuća te iskustva rada u internacionalnom okruženju tijekom posljednjih sedam godina. Pet godina bavi se proizvodnjom svetonedjeljske salame, a osvojila je i zlato na 10. svetonedjeljskoj salamijadi, na što je vrlo ponosna. Kaže da se za sve što volimo uvijek može pronaći vrijeme. Za kraj je postavila pitanje: „Što vi želite“? To je ključan trenutak kad počinjemo raditi na našim željama.

konferencija žene u znanosti 2024

Pročitajte više: Na večeri za žene u znanosti i farma biznisu pričalo se o najmoćnijem oružju u borbi protiv stresa


Od napada panike do pravog mindseta

Upravo to pitanje postavila si je prije nekoliko godina Ema Zahirović, Voditeljica ključnih kupaca u tvrtki Zentiva. Održala je predavanje o self-learningu i prisjetila se svojih prvih napada panike. Tada se zapitala što želi, zasukala rukave i odlučila da želi upoznati sebe. Željela je učiti, ali je vodila borbu s motivacijom. Onda si je počela postavljati realne ciljeve i jednostavno – učiti. I kako kaže, nije važno samo naučiti mnogo stvari, negdje ih zapisati i ostaviti. Važno je primijeniti ih. Tada se događa promjena – učenjem dolazimo do onog pravog mindseta.

Marija Bošnjak, Izvršna direktorica u poliklinici Salvea, govorila je o svojoj strasti prema stvaranju. U sve u što je u životu ulazila, ulazila je duboko i perfekcionistički, još od djetinjstva. Od malena je stvarala i postavljala si razne ciljeve. Kroz život si je postavila pet kriterija: upravljaj svojim životom, imaj mogućnost izbora, imaj posao van komfor zone, okruži se ljudima koji te inspiriraju i radi u organizaciji čije vrijednosti dijeliš.

konferencija žene u znanosti 2024

Za kraj, predavanje pod nazivom „Kroz genetiku do poduzetništva“ održala je Maja Barbalić, osnivačica i direktorica u Genom d.o.o. Zbog ljubavi prema genetici njezin je karijerni put krenuo od znanosti do poduzetništva pa opet do znanosti. Kako kaže, znanost i poduzetništvo se negdje ljube, negdje odbijaju, i još uvijek joj je izazov miriti te dvije „grane“. Smatra da se žene ne moraju prilagođavati muškom svijetu, već ga učiniti ženskim i nježnijim. Potrebno ga je oplemeniti „onim nečim“ našim.

konferencija žene u znanosti 2024

Sponzori i partneri konferencije su Takeda, Zentiva, Adria Dental Group, MEDIS, Active Luxe Cosmetics, Selvita, Poliklinika Salvea, Poliklinika Mazalin, Johnson&Johnson, Astra Zeneca, MSD, PWC, Ramiro, Cvijet kreativa i Jana.

Foto: Domagoj Bregant

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -