Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare li žene brže?

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje žena na vodećim pozicijama, a u medicini je broj liječnica prešao broj liječnika, no usprkos tim brojkama i dalje ne dominiraju u profesiji jer su na vodećim položajima i dalje pretežito muškarci. Stoge je danas je važnije nego ikada pričati o ženama u znanosti i popularizirati studije iz područja prirodnih znanosti, znanstvene karijere i karijere u biznisu u sektoru farmacije i biotehnologije​. Baš zato održat ćemo i treću konferenciju “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu”.

Konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” održat će se 21. veljače u Zagrebu u hotelu Dubrovnik.

Treću godinu za redom potporu Konferenciji daje kanadsko veleposlanstvo, a njihov veleposlanik Alan Bowman bit će gost konferencije koja je prvi put, nakon što se dvije godine održavala u jeku najveće javnozdravstvene krize modernog vijeka, prebačena potpuno iz online sfere u sferu “uživo”. Osim što se po prvi put održava uživo, novost je i prigodno proširenje na segment medicine.


Pročitajte više: Dr. sc. Katarina Mužina: “Hrvatska je sjajna za žene u znanosti i želim ostati ovdje


Istina o biološkom starenju: žene stare brže

Jedna od mnoštvo zanimljivih i stručnih govornica je Julija Jurić, molekularna biologinja, doktorica znanosti i znanstvena suradnica koja proučava procese biološkog starenja. U svojim istraživanjima Jurić proučava povezanost spolnih hormona, protutijela i glikana sa ženskim zdravljem. U svom predavanju “Istina o biološkom starenju – što ono znači za žensko zdravlje?” objasnit će kako i zašto starimo, što je to biološka dob i kako se ona razlikuje od naše kalendarske dobi.

Ova znanstvenica i njezin tim saznali su da muškarci i žene ne stare jednako. Najveće razlike pokazale su se u razdoblju perimenopauze, kada žene ubrzano stare – čak 2.5 puta brže nego prije – i mogu razviti čitav niz kroničnih bolesti.


Pročitajte više: Ravnopravnost žena u znanosti raste: trećina djece na riječ ‘znanstvenik’ pomisli na ženu


Hrvatska kao podloga za međunarodnu karijeru

Tatjana Ilić članica je Uprave PLIVA Društva te glavna direktorica proizvodnih Operacija u Zagrebu. Svoju karijeru već više od 25 godina razvija na različitim pozicijama unutar farmaceutske industrije. Diplomirala je biotehnologiju na Sveučilištu u Zagrebu, a do sada je u karijeri bila na više vodećih uloga u PLIVI, te na drugim europskim lokacijama i globalnim funkcijama u Teva grupi. Na novu funkciju u Plivi dolazi u studenom 2022. godine s pozicije glavne direktorice proizvodnih operacija u nizozemskom Haarlemu. Njezin karijerni put izvrstan je primjer toga kako se upravo iz Zagreba i Hrvatske može razvijati vrlo uspješna međunarodna karijera.

Međunarodnu karijeru razvila je i Nika Pintar, suosnivačica i izvršna direktorica tvrtke Ani Biome. Prije osnivanja Ani Biome, Nika je radila za Booking.com, Unicredit, EU parlament i keto start-up Gheek. Živjela je kao digitalni nomad u Egiptu, Češkoj, Malti i Bruxellesu. Ani Biome je preventivna biomedicina budućnosti koja potiče epigenetske promjene kroz personalizirani pristup crijevnom mikrobiomu i metaboličkom zdravlju korisnika.

Osim što su svoje proizvode doveli na 13 europskih tržišta, pripremaju dvije kliničke studije i novu aplikaciju, a pozvani su i na Future Food-Tech San Francisco u ožujku ove godine gdje će se natjecati među 35 globalnih startupa u niši nutricionizma budućnosti.


Pročitajte više: Je li nedostatak žena u znanosti i razlog nedostatka izuma u korist žena?


Ženska snaga AstraZenece

Ispred velike AstraZenece dolaze Ivana Ivanišević Zlački i Nikolina Skaron. Ivana je magistra farmacije s dugogodišnjim iskustvom rada u inovativnoj farmaceutskoj industriji na rukovodećim pozicijama u Hrvatskoj i zemljama Balkanske regije. Ivana se bavi vođenjem poslovne strategije, uspješnim dovođenjem novih lijekova na tržište i pokretanjem rasta svoje organizacije. Također je snažan komunikator i suradnik s bogatim iskustvom u vođenju medicinskih, marketinških i prodajnih timova i građenju snažnih odnosa s ključnim dionicima.

Nikolina je doktorica medicine s 20-godišnjim iskustvom uspješnog rada u AstraZeneci na različitim pozicijama farmaceutskog poslovanja. Od komercijalnih poslova i marketinga preko vodećih pozicija u medicinskom odjelu i odjelu pristupa tržištu pa do odnosa s javnosti i upravnim institucijama u zdravstvu.

Članica je regionalnog leadership tima. Tijekom godina kontinuirano predstavlja kompaniju u radu relevantnih radnih skupina strukovnih udruženja farmaceutske industrije pridonoseći svojim iskustvom i znanjem u području pristupa tržištu, cijena, naknada, farmaceutske usklađenosti, zdravstvenog okruženja i sa svojom medicinskom ekspertizom. Pokreće ju omogućavanje boljih ishoda pacijentima kroz rani pristup najboljim mogućim opcijama liječenja. Teži profesionalnoj i osobnoj izvrsnosti.

Konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” namijenjena je ženama zaposlenima u znanstvenim područjima, ženama u medicini, ženama u farmaceutskoj industriji, studentima iz navedenih područja kao i svima koje zanima ovo područje. A povod ne može biti ljepši – proslavit će se Dan žena u znanosti koji se od 2015. obilježava 11. veljače. Konferencija počinje u 9 sati, a svi zainteresirani mogu se prijaviti ovdje.

Foto: Canva/ Privatne arhive

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -