Kontroling je znanje koje otvara sva vrata!

Jasmina Očko konzultantica je za kontroling za koju se slobodno može reći da je dovela kontroling u Hrvatsku. Sama kaže da je 2005. kada je osnovala Kontroling Kognosko to je područje u Hrvatskoj bilo prava egzotika.

Za kontroling kaže da ga karakterizira strategija i razmišljanje izvan okvira u kojem je bitno imati širu sliku stvari. Jer, ako gledate samo očito, niste dobar kontroler. Kontroling je pokretač promjena, a odnosi se na upravljanje kapacitetima, zalihama, potraživanjima, izračun cijena i profitabilnosti. Cilj je kontrolinga stvoriti strategiju koja je usmjerena na budućnost i predviđanje jer je kontroler poslovni partner menadžeru i od njega se očekuje da pripremi put.

Povezano: 3 najčešće postaljana pitanja o kontrolingu

Muški svijet

Na konferenciji Women in finance, održanoj 22.10. u Double Tree Hilton hotelu, ova stručnjakinja za kontroling prisjetila se svojih početaka kada je na edukacije morala odlaziti u inozemstvo. Zemlje koje prednjače u području kontrolinga zasigurno su Njemačka, Austrija i Švicarska i treneri iz tih zemalja i danas dolaze educirati u Hrvatsku. No, edukacije u Hrvatskoj izgledaju nešto drugačije od onih u inozemstvu.

Naime, zanimljivo je da je svijet kontrolinga tradicionalno muški svijet. Za kontroling se opredjeljuju oni koji jednog dana žele sjediti u Upravi, a smatra se kako je upravo kontroling pravi put do tog cilja. U Hrvatskoj je situacija obrnuta. Kontrolingom vladaju žene. Razlog tome je što se na kontroling gleda kao na samo dodatan administrativni posao i kad ga se želi uvesti u poslovanje većinom se kuca na vrata računovodstva, iza kojih se obično kriju žene. Zato joj je uvijek zanimljivo naći se na kakvoj konferenciji u inozemstvu gdje je nerijetko jedina žena među muškim kolegama.

Upravo zbog takve prirode posla kroz koju je mogla upoznati način rada i muškaraca i žena kaže kako je uočila razliku između muškog i ženskog mozga. U poslu, ali i u privatnom životu muškarci su puno više neopterećeni, jednostavni, pragmatični i što je najbitnije ne zamjeraju previše sami sebi. Dok žene analiziraju, brinu što drugi misle, razmišljaju o mužu i djeci i boje se sebe staviti na prvo mjesto.

Povezano: Jasmina Očko – ambiciju nisam mogla realizirati kao zaposlenik

No, ona nikad nije sumnjala u sebe i mislila je da žene mogu sve što i muškarci. Kroz djetinjstvo, prisjeća se, uvijek je bila okružena jakim ženama koje su je naučile da je najbitnije naći ono što voliš raditi i tome se u potpunosti posvetiti.

“Ako znaš rješenje za nečije probleme, bit ce potpuno nebitno jesi li muškarac ili žena. “

“Kontroling- znanje koje otvara sva vrata”– Jasmina Očko, vlasnica Kognosko kontroling

Objavljuje Women in Adria u Utorak, 22. listopada 2019.

Strategija i u privatnom životu

Smatra da je plan naša željena stvarnost. Strategija, kao i u kontrolingu, bitna je i u privatnom životu. Iako život na kraju može izgledati drugačije, poanta je u tome da planiramo ono što istinski želimo i dajemo sve od sebe. Jer, ako u nečemu želimo biti stručni moramo proći mnogo toga. Zato je bitno imati viziju koja je već pola puta do uspjeha. Jer, nemamo mnogo vremena na raspolaganju i ne možemo se s njim kockati.

Kod nas je zanimanje kontrolera i dalje rijetkost. No, za sve koji se žele educirati u području kontrolinga danas postoji cijeli raspon načina ulaska u taj svijet. Imate li osobine poput analitičnosti, strpljivosti i preciznosti možda je upravo kontroling dobar izbor karijere.

“Ako znaš ono što drugi ne znaju, tvoje znanje je tvoje oružje.”

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dijete plače u avionu

Pa što ako dijete plače u avionu?

Majka i njezina četiri mjeseca stara beba letjele su avionom deset sati – od Seula u Južnoj Koreji prema San Franciscu...
- Advertisment -