Kontroling je znanje koje otvara sva vrata!

Jasmina Očko konzultantica je za kontroling za koju se slobodno može reći da je dovela kontroling u Hrvatsku. Sama kaže da je 2005. kada je osnovala Kontroling Kognosko to je područje u Hrvatskoj bilo prava egzotika.

Za kontroling kaže da ga karakterizira strategija i razmišljanje izvan okvira u kojem je bitno imati širu sliku stvari. Jer, ako gledate samo očito, niste dobar kontroler. Kontroling je pokretač promjena, a odnosi se na upravljanje kapacitetima, zalihama, potraživanjima, izračun cijena i profitabilnosti. Cilj je kontrolinga stvoriti strategiju koja je usmjerena na budućnost i predviđanje jer je kontroler poslovni partner menadžeru i od njega se očekuje da pripremi put.

Povezano: 3 najčešće postaljana pitanja o kontrolingu

Muški svijet

Na konferenciji Women in finance, održanoj 22.10. u Double Tree Hilton hotelu, ova stručnjakinja za kontroling prisjetila se svojih početaka kada je na edukacije morala odlaziti u inozemstvo. Zemlje koje prednjače u području kontrolinga zasigurno su Njemačka, Austrija i Švicarska i treneri iz tih zemalja i danas dolaze educirati u Hrvatsku. No, edukacije u Hrvatskoj izgledaju nešto drugačije od onih u inozemstvu.

Naime, zanimljivo je da je svijet kontrolinga tradicionalno muški svijet. Za kontroling se opredjeljuju oni koji jednog dana žele sjediti u Upravi, a smatra se kako je upravo kontroling pravi put do tog cilja. U Hrvatskoj je situacija obrnuta. Kontrolingom vladaju žene. Razlog tome je što se na kontroling gleda kao na samo dodatan administrativni posao i kad ga se želi uvesti u poslovanje većinom se kuca na vrata računovodstva, iza kojih se obično kriju žene. Zato joj je uvijek zanimljivo naći se na kakvoj konferenciji u inozemstvu gdje je nerijetko jedina žena među muškim kolegama.

Upravo zbog takve prirode posla kroz koju je mogla upoznati način rada i muškaraca i žena kaže kako je uočila razliku između muškog i ženskog mozga. U poslu, ali i u privatnom životu muškarci su puno više neopterećeni, jednostavni, pragmatični i što je najbitnije ne zamjeraju previše sami sebi. Dok žene analiziraju, brinu što drugi misle, razmišljaju o mužu i djeci i boje se sebe staviti na prvo mjesto.

Povezano: Jasmina Očko – ambiciju nisam mogla realizirati kao zaposlenik

No, ona nikad nije sumnjala u sebe i mislila je da žene mogu sve što i muškarci. Kroz djetinjstvo, prisjeća se, uvijek je bila okružena jakim ženama koje su je naučile da je najbitnije naći ono što voliš raditi i tome se u potpunosti posvetiti.

“Ako znaš rješenje za nečije probleme, bit ce potpuno nebitno jesi li muškarac ili žena. “

“Kontroling- znanje koje otvara sva vrata”– Jasmina Očko, vlasnica Kognosko kontroling

Objavljuje Women in Adria u Utorak, 22. listopada 2019.

Strategija i u privatnom životu

Smatra da je plan naša željena stvarnost. Strategija, kao i u kontrolingu, bitna je i u privatnom životu. Iako život na kraju može izgledati drugačije, poanta je u tome da planiramo ono što istinski želimo i dajemo sve od sebe. Jer, ako u nečemu želimo biti stručni moramo proći mnogo toga. Zato je bitno imati viziju koja je već pola puta do uspjeha. Jer, nemamo mnogo vremena na raspolaganju i ne možemo se s njim kockati.

Kod nas je zanimanje kontrolera i dalje rijetkost. No, za sve koji se žele educirati u području kontrolinga danas postoji cijeli raspon načina ulaska u taj svijet. Imate li osobine poput analitičnosti, strpljivosti i preciznosti možda je upravo kontroling dobar izbor karijere.

“Ako znaš ono što drugi ne znaju, tvoje znanje je tvoje oružje.”

Sviđa vam se ovaj tekst? Ostavite komentar na dnu stranice, zapratite nas na Facebooku, Instagramu ili se prijavite na naš tjedni newsletter.

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

od_beskućnice_do_potpredsjednice

Od beskućnice do potpredsjednice u LinkedInu: Priča o uspjehu koja dokazuje...

Put od beskućnice do menadžerice možda se čini nevjerojatnim i nemogućim posignućem, ali Rosanna Durruthy inspirativna je žena koja je otkrila...
- Advertisment -