Kreditne unije – svjetski poznate institucije za podršku mikro poduzetnicima o kojima se u Hrvatskoj malo zna

Alternativa bankama postoji, no u Hrvatskoj se ne priča mnogo o kreditnim unijama. Ovu nam je temu na osmoj Konferenciji za mame poduzetnice i one koje to žele postati, približila i pojasnila stručnjakinja Ana Matić. Zaposlena u zagrebačkoj Kreditnoj uniji GAMA, Zagreb ujedno i Tajnica Hrvatske udruge kreditnih unija (HUKU) osnovane 2011. godine, koja danas slavi 10 godina postojanja i broji 10 članica.

Koje su posebnosti kreditne unije

Kreditne unije su financijske institucije koje djeluju u Republici Hrvatskoj, a Hrvatska narodna banka (HNB) je njihov regulator, baš kao i bankama. Matić kao glavnu distinkciju između kreditnih unija i drugih kreditnih institucija navodi funkcioniranje po načelima financijske uzajamnosti i društvene korisnosti. Glavna djelatnost kreditne unije GAMA, osnovane 2002. godine, jest primanje novčanog depozita u domaćoj valuti, odobravanje kredita u domaćoj valuti, mjenjačke poslove, dodjeljivanje novčane pomoći te davanje jamstva svojim članovima.


Pročitajte više: Misli li država konačno i na obrtnice? U pripremi je prijedlog izmjene zakona koji regulira porodiljnu naknadu


Prebivalište određuje tko može biti član

Kreditne unije imaju svoje članstvo, a upravo Zakon o kreditnim unijama definira tko i pod kojim uvjetima može postati članom jedne od njih. Posebnost je u tome što član određene kreditne unije može biti samo fizička osoba, trgovac pojedinac ili obrtnik koji ima prebivalište, odnosno sjedište u onom gradu u kojem je sjedište određene kreditne unije. Svaka unija funkcionira po principu jedan član – jedan glas, što je izuzetno važno kako bi svaki član mogao utjecati na poslovanje i donošenje odluka unutar unije. Podatak koji najviše veseli jest taj da je u kreditnim unijama u Europi više od 50 posto žena na vodećim pozicijama (CEO, članice uprave).


Pročitajte više: 5 stvari na koje trebate paziti ako se odlučujete za kredit!


Svaki treći Amerikanac član je neke kreditne unije

Dok su u svijetu kreditne unije veliki hit, u Hrvatskoj za njih ne zna mnogo ljudi. Sukladno Zakonu o kreditnim unijama informacije i obavijesti kreditna unija može objavljivati isključivo svojim članovima. Prvi Zakon o kreditnim unijama datira iz 1909. godine (SAD), dok je prvo udruženje kreditnih unija osnovano 1964. godine. Da kreditne unije imaju dugu povijest, svake godine i to trećeg četvrtka u listopadu, dokazuju stručnjaci koji diljem svijeta mnogim konferencijama i edukacijama obilježavaju ovaj dan. Upravo se danas obilježava Svjetski dan kreditnih unija o čemu nam Ana Matić govori s posebnom pažnjom jer je ovo deseta godina otkako HUKU djeluje. Inače je najviše kreditnih unija osnovano u SAD-u, Indiji, Kanadi, Brazilu, no zanimljiv podatak jest taj da je najviše registriranih članova kreditnih unija na području Europe u Irskoj.

Društveno korisna strana

Da unije djeluju lokalno i pomažu društvu dokazuje primjer ABC kreditne unije iz Siska, sa sjedištem na području Sisačko-moslavačke županije, koja je kao jedina financijska institucija ostala poslovati na tom području čak i nakon razornog potresa u toj županiji krajem prošle godine. Također, Ana Matić je istaknula kako će svaka kreditna unija vrlo rado pomoći savjetovanjem bez naknade svakoj osobi koja kreće u neki novi životni projekt.

Foto: Mihal Jacić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -