Kristina Ercegović: Kako izaći iz sjene samozatajnosti i umrežiti se s ostalima!

Mnoge žene među nama kriju predivne talente, znanja, vještine i svoje sposobnosti. Uzimaju ih zdravo za gotove. Zbog osjećaja manje vrijednosti koji nam, budite realni, patrijarhat sustavno gradi od rođenja. Neke se žene zbog tog osjećaja da nisu dovoljno dobre ne usude njima ni pozabaviti kamoli nekom reći da ih to zanima i da to znaju.

Povezano:

Koje greške žene često rade?

Mnoge idu na još jednu i još jednu edukaciju pa će onda nešto pokrenuti, kad budu znale dovoljno, kad budu sigurne u sebe. Btw taj trenutak nikad ne dođe. A one koje ipak od toga naprave biznis prečesto se skrivaju. Čekaju da ih tržište i kupci sami otkriju jer se ne žele nametati. Misle na malo, samo da zarade za svoju plaću i račune, dovoljno je da rade što vole.

Joj samo da ne moram prodavati, joj taj marketing, meni je to glupo, meni je to prenapadno, ja se ne volim nametati, često su rečenice koje čujemo od žena u biznisu.

A što je zapravo marketing u svojoj suštini? Informiranje potencijalnih kupaca tko smo i što nudimo. Dakle, ako bježimo od marketinga mi u biti računamo na telepatiju drugih ljudi. Da nam čitaju misli.

Ljudi nam ne čitaju misli, i ma koliko dobro radili svoj posao svi smo pretrpani informacijama i ne, ne možemo znati u čemu ste vi majstorica što volite i što vas zanima pa ne možemo niti biti vaš kupac, a još manje vam pomoći ostvariti svoje snove.

Dakle, recite jasno i glasno tko ste i što nudite.

I nemojte omalovažavati svoje znanje i talente. Ne, ne zna svatko super kuhati, ne, ne zna svatko urediti svoj interijer ili vrt itd. Vama to jest samo pet minuta, no zapamtite drugome nije.

NAŠ TALENT je nekom drugom LEKCIJA koju je SPREMAN PLATITI.

Glasno recite tko ste i što radite!

Zbog osjećaja manje vrijednosti nemojte se skrivati, jasno i glasno recite tko ste što radite i pustite, bez nametanja bez uvaljivanja i guranja da netko nešto kupi, budite svoji i autentični, ali recite jasno što radite, kako gdje možemo doći do vaših proizvoda i usluga. To nije nametanje, neće nitko ništa loše misliti o vama.

Odite na evente, same, bez prijateljice koja nikad ne može, uzmite vizitke, priđite nekoj novoj osobi, predstavite se, kad slušate predavanje i dođe onaj trenutak ima li netko pitanje – vi imajte, ustanite, recite ime i prezime, vlasnica sam te i te firme i radimo to i to, i moje pitanje je.. iskoristite taj i svaki trenutak za besplatnu promociju. Naravno, to znači da ćete se prethodno naučiti kratko, jasno i atraktivno predstaviti.

Jedna WIA članica se na mom Business cafe eventu predstavila s organiziram putovanja u oba smjera, (ima turističku agenciju i održava grobove) i to su svi zapamtili, nasmijali se i godinama se još prepričava.

Kad postavljate ciljeve nemojte samo popisati sve korake od 1 do 100 potrebne za ostvarenje tog cilja nego se zapitajte i TKO vam može pomoći da to brže, bolje i jednostavnije postignete. Ničega se nemojte sramiti.

Nemojte zaboraviti poslove, znanja i vještine koje znate spomenuti i navesti u CV-ju ili spomenuti kad je prikladno. Nije ništa samo pet minuta, nitko nam ne čita misli i ništa se ne podrazumijeva. Vidimo se na idućem WIA eventu i očekujem da mi priđete s lijepom vizitkom i dobrim „poslovnim uletom“.

Autor: Kristina Ercegović, Business Cafe, Žene i novac

Foto: Privatna arhiva, 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -