One su poduzetnice, managerice, ali i strastvene kuharice! Pitali smo ih kako im to uspijeva

Kuhanje je za većinu žena noćna mora jer uz ostale obveze potrebno je ne samo skuhati, nego i nabaviti hranu i na kraju znati što kuhati. Međutim, pronašli smo poduzetnice i managerice koje sve to uspijevaju i ne samo to, one su strastvene kuharice i tu svoju ljubav prema kuhanju dijele na svojim profilima na društvenim mrežama. Razgovarali smo s njima kako bismo otkrili u čemu je tajna.

Prije mi je to bila obveza, a danas užitak

Poduzetnica i suosnivačica tvrtke Xantie d.o.o. Marijana Matan kuha od svoje punoljetnosti i tada je to smatrala još jednom obavezom. “Da budem iskrena, nisam u tome odmah pronalazila toliko lijepog kao danas i više mi je to bila muka i obaveza nego užitak. Divila sam se mami koja nikome nikad nije ništa zamjerala, i bez obzira hoće li joj netko i kada i kako pomoći, ona je jednostavno uživala u kuhanju, spremanju hrane i serviranju za obitelj.”

Dok je njezina sestra pomagala mami oko priprema kolača, ona je pomagala tati oko majstorskih poslova. No, kako je puno vremena od tada prošlo, postala je spretnija u kuhinji i došla je do faze da zaista uživa u cijelom procesu. Posebno obožava fotografirati ono što je pripremila.

Bolest ju je potaknula da više brine o načinu prehrane

Kako vodi svoju tvrtku, ponekad joj je teško pronaći vremena za kuhanje. Uz to joj je dijagnosticiran IBS (sindrom iritabilnog crijeva). “Sa svojim stanjem se patim već sigurno više 7-8 godina, no tek mi je sada dijagnosticirano i shvatila sam da se u RH ne priča puno o toj bolesti. Nema nas tko savjetovati, a lijekova gotovo da i nema. Probiotici koji su dostupni na policama ljekarni nisu učinkoviti jer su često rađeni na mliječnim bakterijama koje moram izbjegavati. Jesti u restoranima ne možete, što automatski znači i da se manje družite, i nema nekog načina nego da sami kuhate svoje obroke, naučite o vlastitom organizmu što i kada vam smeta. To je jedini način da vam bude bolje.”

U zadnje vrijeme kuha svaki drugi dan, i to za dva dana. Budi se u 6 ujutro tijekom radnog tjedna kako bi stigla napraviti svježi ručak kad dijete dođe iz škole. Kupovinu namirnica obavlja vikendom i tad priprema jelovnik za sljedeći tjedan. “Uspijevamo svaki dan imati jedan kuhani obrok na stolu. Međutim, činjenica da sam poduzetnica znači da nemam obavezu svaki dan biti u uredu 9-17h, i da sama mogu organizirati svoje vrijeme. Veliki sam radoholičar i neki bi rekli da nemam radnog vremena, radim i vikendom, međutim, sloboda da možete raditi i u 19 sati ako vi to tako želite, moći preko dana skuhati ručak ili biti s djetetom u parku kad ona to poželi, mi daje neopisivo zadovoljstvo.”

Kao i mnoge kuharice i domaćice i Marijana ima osjećaj da nonstop priprema ista jela. Inspiraciju su joj FODMAP aplikacija od Monash sveučilišta, Pinterest, Instagram na kojem prati nekoliko blogerica i, naravno, njezina majka.

Povezano:

Dan bez kuhanja mi je nezamisliv

Katija Puljizević, vlasnica frizerskog salona u Dubrovniku, je ljubav prema kuhanju naslijedila od oca ribara. “Strast za kuhanjem oduvijek je postojala.”

Dok su joj djeca bila mala, nastojala je kuhati po njihovim željama, a kako su rasla tako je i ona počela eksperimentirati s receptima. “Danas mi je najvažnije da prvenstveno ja budem ponosna na samu sebe i najsretnija sam kad me moji gosti traže recepte.”

Sad je, kako kaže, u zrelijim godinama, a posao u frizerskom salonu je dovoljno izgradila pa može uživati u svojoj ljubavi – kuhanju. “Nezamisliv mi je dan da ne kuham nešto.”

Tijekom vremena dok je više boravila u frizerskom salonu, pripremala je hranu dan ranije kako bi izbjegla grickanje između obroka. Kako živi na moru, a roditelji uzgajaju organsko povrće i nadohvat joj je riba, pobornik je mediteranske prehrane. Inspiraciju pronalazi gotovo u trenutku otvaranja hladnjaka, prosudi što je potrebno potrošiti ili kad pođe u vrt i pronađe povrće koje može ubrati. “Planiranje i nabavka namirnica ovisi isključivo o ponudi. Uvijek preporučujem svježe namirnice.”

Kuhanje je više od samog obroka

Kuhanje je interes nekih oduvijek, a tako je kod Ane Milas, vlasnice marketinške agencije Lupus i Fabula. No intenzivno je počela kuhati tek na fakultet u SAD-u. “Ondje sam imala opciju američke brze hrane ili sama pripremati domaća jela. Naravno da je druga opcija postala primarna jer sam ljubitelj dobre kuhinje i fast food nije dolazio u obzir.”

Upravo iskustvo studiranja na stranim sveučilištima dalo joj je uvid u različite kulture i gastronomiju pa uživa i u pripremi japanske, talijanske, kineske i arapske kuhinje. “U početku mi je hrana bila jednostavno potreba, a s vremenom je postala jedan poseban užitak, ne samo pripreme i jedenja, već užitak okupljanja, bliskosti i druženja.”

S obzirom na to da ima obitelj, za Anu je kuhanje dnevni “must”. Obično kuha juhe i variva večer ranije, a ako ne stigne onda priprema tjesteninu, rižota, šnicle i povrće na lešo. “Vikendom idu jela koja se duže peku/kuhaju, tad je prava gozba. Mislim da mi je ručak najbitnijih sat vremena u danu jer smo tada svi zajedno oko obiteljskog stola i to mi je dnevni prioritet.”

kuhanje
@anav0710

Sretna sam kad se obitelj okupi oko stola

Ponekad joj je malo teško sve to organizirati, ali u situacijama kada ne može kuhati, uvijek ima par porcija u zamrzivaču koje se daju lako podgrijati. “Ovo nije nikakva žrtva, jer uz žrtvu asociram bolno iskustvo, meni je ovo više jedan poseban doprinos koji radim s guštom. Sretna sam kad vidim svoju obitelj oko stola kako uživa, razgovara, smije se i jede dobru hranu!”

Inspiraciju pronalazi svugdje, nekad je to njezina želja u pitanju. “Kada nemam ideja, a imam volje jer gotovo uvijek imam volje, onda na internetu tražim ideje. Svakakvih čuda ima na internetu, obično malo prilagodim recept i onda ide pred važan žiri – muž i dva sinčića. Do sad nisam imala velikih prigovora.”

Povezano:

Nikad ne idi na tržnicu gladna

Direktorica marketinga Bipe Nataša Krezić se oduvijek “motala” po kuhinji, a za tu ljubav zaslužna je njezina baka. Svi članovi njezine obitelji obožavaju kuhati. “Kuhinja je za mene uvijek bila centar svijeta i kao malena sam htjela biti dio te žurbe pa sam zbog te želje da se „uključim“ počela i ja prtljati po kuhinji. Danas je za mene kuhanje način da se „isključim“ jer što može biti više opuštajuće i utješnije od procesa i rezultata pečenja. Uživam u procesu i koncentraciji koju zahtijeva i najbanalniji obrok, a moja obitelj uživa u rezultatu.”

Početke svog kulinarstva veže uz pečenje kolača i upravo zahvaljujući njima se zaljubila u cijeli proces kuhanja. “Danas, možda najviše od svega uživam u trenutku stavljanja hrane na stol i tišini koja prethodi prvom zalogaju. Nakon toga krene šušur i dozivanje baš kao i kod mojih doma.”

@Natin pjat

Ističe da je i za nju kuhanje, kad je obveza, “noćna mora”. Dok je njezina kćer bila na vrtićkoj i školskoj prehrani, dala si je dopuštenje da se ulijeni. Loša vijest je da kuhanje uvijek zahtijeva da uložimo vrijeme, stoga Nataša vikendom planira obroke. Pri odlasku do tržnice uvijek se sjeti bakinog savjeta: “Kupuj domaće i ono što je u sezoni i nikad ne idi na tržnicu gladna.”

Oba savjete štede novac, ali osiguravaju da jedete najkvalitetnije i najbolje.

Kuhanje je način pokazivanja ljubavi

Direktorica marketinga Epsona za regiju Balkan Ana Bajagić navodi da je kuhanje zavoljela jer je to svojevrsni način pokazivanja ljubavi u njihovoj obitelji. “Bilo da smo zajedno proslavljali uspjehe, tugovali, rastajali se, sastajali… uvijek je na stolu bilo nešto spremljeno s ljubavlju i baš za tu priliku. To je bio način da nam mama pokaže svoju ljubav, privrženost i brigu za nas.”

Danas kad je majka, supruga i zaposlena žena ponekad ne može pronaći vremena kako bi djeci napravila obrok. No redovno vikendom odlazi na tržnicu. “Imam sreću da živim blizu dvije tržnice u kraju u kojem sam odrasla pa imam ‘svoje” prodavače domaćeg povrća i voća.”

S godinama je naučila kombinirati sastojke, a kako je izričito protiv bacanja hrane, nikad nijedan obrok nije isti jer se jelo priprema od onoga što se nađe u hladnjaku. “Ipak, vjerujem da je kod većine obitelji najkritičnije jutro. Probuditi dvije spavalice i još ih natjerati da doručkuju onako pospane zna stvoriti nervozu. Zato dobro dođe prečica u vidu unaprijed spremljenog obroka.”

@aktivnaporodica

Pećnica je veliki pomoćnik

Ana je i pobornik pećnice. “Sve što može u pećnicu, ide u nju. Tako da ne moram stajati uz lonce jer pećnica radi za mene dok ja radim nešto za sebe.”

Za sebe kaže i da je sretnica jer je uspjela pronaći supruga koji jednako sudjeluje u svim kućanskim poslovima i obvezama, a time je i uzor vlastitoj djeci.

“Svjesni smo da suvremena žena ne živi u istim okolnostima u kojima su živjele naše mame, bake ili prabake. U svima nama čuči želja da budemo savršena mama, supruga, domaćica – uspješna na poslu, brižna prema djeci i mužu, sređene kuće, odličnog izgleda, savršenih noktiju i dobrog raspoloženja. Ali dan nema 40 sati. Dajte sebi oduška – pa što ako ste danas odlučile naručiti dostavu? Neće svijet propasti! Obitelji je potrebna sretno i zadovoljna mama. A sretna mama će sve učiniti za svoju obitelj.”

Foto: Instagram, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -