Ako u prvih 10 godina ne dođete do uprave, vjerojatno ni nećete. Jesu li kvote za ravnopravnost rješenje?

Lošije mogućnosti napredovanja na poslu za žene stalna su tema rasprava. Posebno su ranjive majke, bez obzira na godine radnog iskustva. I dok su žene proteklih godina doista ostvarile bolje uvjete rada i napredovanja, novo istraživanje koje je proveo LinkedIn u 20 zemalja sugerira kako su izgledi na napredovanje značajno manji nakon to žena prijeđe 10 godina karijere.

U prijevodu, ženama koje žele raditi na visokim pozicijama najbolje je tu poziciju osigurati unutar 10 godina od početka karijere.


Pročitajte više: Zašto i dalje imamo predrasude prema ženama na vodećim pozicijama?


Žene teže dolaze do promaknuća nakon 10 godina rada

Nije u pitanju promjena ponašanja ili smanjenje rada žena. Naprotiv, one nastavljaju nizati uspjehe jednako kao i muškarci, no muškarci su ti koji i nakon 10 godina imaju dobre šanse za napredovanje. Na svaku ženu koja dođe do vodeće pozicije dolazi gotovo dvostruko više muškaraca – 1 žena u odnosu na 1,8 muškaraca. Nakon 20 ili više godina, na svaku 1 ženu dolaze 2,2 muškarca.

Općenito, udio žena na vodećim pozicijama ni u jednoj ne prelazi 50 posto. Najbliže su se polovici približile Švedska (37%), SAD (36%) i Francuska (31%).

Treba primijetiti kako se ovaj pad napredovanja podudara s razdobljem u kojemu žene zasnivaju obitelj i preuzimaju veći dio odgovornosti za brigu o djeci. U SAD-u je, primjerice, briga o djeci najčešći razlog zbog kojeg žene rade pauze u karijeri. Od tih je žena njih 48% izjavilo kako smatraju da ne mogu imati jednako dobru karijeru i obiteljski život, već osjećaju da moraju birati.

Dodatno, od početka pandemije u SAD-u je pao broj stanovnika koji rade u dječjoj skrbi, što znači da je dostupnost vrtića manja. To znači da je jedan od roditelja primoran ostati kod kuće s djecom, a obično to bude – majka. Ovaj nedostatak mogućnosti za brigu o djeci izuzetno jako utječe na karijerno napredovanje žena, a ako problem potraje, očekuje se kako će se povećati rodni jaz u vodstvu.


Pročitajte više: Predsjednica Komisije. Samo je 35 posto žena u odborima korporacija, a prošlo je 10 godina od uvođenja kvota


Mjera Europske Unije – kvote za ravnopravnost

Ovakav problem nije specifičan za SAD. Europska Unija je imajući na umu nedovoljan broj žena na vodećim pozicijama izradila nacrt zakona koji će zahtijevati minimalno 40% žena u upravnim odborima javno uvrštenih tvrtki. Cilj je postići ovaj minimum do 30. lipnja 2026. godine.

Takozvana Direktiva o “ženama u odborima” ima za cilj uvođenje transparentnih postupaka zapošljavanja u tvrtkama, tako da najmanje 40% neizvršnih direktorskih mjesta ili 33% svih direktorskih mjesta zauzima podzastupljeni spol.

Uvrštene tvrtke bit će dužne nadležnim tijelima jednom godišnje dostaviti podatke o zastupljenosti spolovama u svojim upravama. Ako ciljevi nisu ispunjeni, bit će dužni dostaviti plan o njegovom ispunjavanju. Podaci će biti javni, internetski dostupni.

Mala i srednja poduzeća s manje od 250 zaposlenih isključena su iz područja primjene direktive.

Prijedlog predviđa i kazne za tvrtke koje se navedenih postupaka ne pridržavaju, a među mjerama se nalaze novčane kazne i poništavanje izbora direktora odbora ako je promaknut kršenjem mjere.

Foto: Canva

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

lagana pizza

Lagana pizza idealna za ljetne dane

Pizza je s razlogom omiljeno jelo mnogih. Ona dolazi u toliko različitih varijanti da doista svatko može pronaći onu koja mu...
- Advertisment -