Što je najteže u poslu astronautkinje? Pripremiti sina na to da odlazite u svemir

Kako se astronautkinja priprema za misiju u svemiru? Megan McArthur pridružit će se misiji SpaceX Crew-2 koja je u planu za kraj travnja. Što je sve potrebno da bi se jedna ambiciozna žena vinula do zvijezda Megan je otkrila u podcastu TED Talk. Otkrila je i da je najteži dio posla bio balansirati različite uloge te istovremeno biti astronautkinja i majka.


Pročitajte više: Noura Al Matrooshi postat će prva astronautkinja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata!


Astronautkinja koja je ujedno i majka

Megan McArthur je tijekom karijere morala naučiti kako balansirati različite uloge te biti majka i astronautkinja istovremeno. Do sada je 197 puta obišla Zemljinu orbitu i u svemiru prevalila gotovo 5 milijuna milja. Udana je za kolegu astronauta Boba Behnkena, a velik joj je izazov bio objasniti sinu da oba roditelja odlaze na misije u svemir. “Morala sam pripremiti našeg sina za misiju za koju se njegov otac pripremao još prije njegovog rođenja. Htjela sam biti sigurna da će uživati kada bude gledao svog oca kako polijeće u svemir.”

Emotivno iskustvo praćenja misije Crew Dragon Demo-2 pripremilo je Megan i njezinog sina na njezinu nadolazeću misiju. “Popeli smo se na krov upravljačkog centra za lansiranje i vidjeli smo raketu spremnu za lansiranje. Zagrlila sam svog sina i zajedno smo čuli: ‘Tri, dva, jedan, polijetanje’ i vidjeli kako polijeće raketa u kojoj se nalazi njegov otac. Toliko su me obuzele emocije da sam se smijala i plakala u isto vrijeme. A moj sin? On je bio u redu.”


Pročitajte više: Prva ženska posada polijeće u svemir!


Priprema sina na odvojenost

Pripremiti sina na čestu i dugotrajnu odvojenost od roditelja nije bilo jednostavno. Isprva je bio protiv te ideje i nakon što je vidio oca kako prolazi kroz dugotrajne pripreme i odlazi u svemir, nije bio spreman na to da je i njegova majka također astronautkinja. “Prvi put kad smo mu rekli da mama također mora ići u svemir, rekao je: Mama, ne možeš ići.’ Kasnije je to ipak prihvatio i rekao je: ‘Pa dobro, možeš ići na 30 dana. Ali 180 dana je previše, ne možeš otići na toliko dugo.'” . Ipak, s vremenom se navikao na prirodu posla svojih roditelja. “Dok sam na pripremama u Rusiji, međusobno si čitamo priče putem videopoziva. Napunila sam staklenku čokoladnim poljupcima tako da može svaki dan poljubiti mamu dok nismo zajedno. Ta ideja mu se jako svidjela.”

Megan i Bob su se oboje uputili u svemir iste godine kada su se vjenčali, ali na odvojenim misijama. Megan je priznala da nije uvijek bilo lako gledati muža kako odlazi u svemir. Misije su rizične, bez obzira na razinu edukacije i iskustvo. “Dvaput sam gledala kako ga lansiraju u svemir i oba puta je to bilo zastrašujuće iskustvo. Osjećaj bespomoćnosti je tu daleko najgori. Kada možete i sami sudjelovati, bilo kao savjetnik ili kao osoba koja sjedi u kokpitu, onda strah može nestati.”


Pročitajte više: In memoriam Katherine Johnson – ženi koja nam je približila Mjesec


Spremnost na učenje

Jedan od izvora straha na poslu za Megan je bio osjećaj nespremnosti za posao. Kada je preuzela poziciju asistentice direktora, nije se osjećala dovoljno iskusnom ili da posjeduje potrebna znanja. Ipak, naučila je važnu lekciju, a to je da spremnost za posao zapravo znači spremnost za učenje na samom poslu.

“To je upravo srž posla astronauta. Ne možeš biti spreman dok ne odeš u svemir. Možeš samo biti spreman na to da moraš učiti brzo, za vrijeme posla, usvajati nove vještine. Ne mislim da sam bila najbolja osoba koja je ikad obavljala taj posao, ali za moj napredak je bilo jako važno da dam najbolje od sebe i da budem dio tima. Žene su osobito sklone reći: ‘Nisam nikad radila ovakav posao, nemam odgovarajuće vještine, ne mogu prihvatiti taj posao.’ Ali možete i morate. Sve vještine koje ste razvili do tada možete primijeniti dok učite i razvijate se na novoj poziciji.”

Prvo iskustvo odlaska u svemir za Megan je bilo gotovo nestvarno. Detaljna priprema i fokus na ispravnost rada letjelice i instrumenata značila je da isprva uopće nije bila svjesna gdje se nalazi. “Kad sam prvi put išla u svemir, bila sam toliko zauzeta da nisam imala vremena obratiti pažnju na svoju okolinu i osvijestiti gdje sam zapravo. Glave su nam bile u knjigama, pazili smo na to da slijedimo plan korak po korak i da sve ispravno funkcionira. U jednom trenutku sam pogledala kroz prozor i rekla samoj sebi: ‘Da, ono tamo je Zemlja, točno je ondje gdje bi trebala biti, izgleda baš kao na slikama koje sam gledala kao dijete. I nakon toga sam se morala vratiti na posao.”

Iskustvo odlaska u svemir joj je osvijestilo ljepotu Zemlje, ali i njezinu krhkost. “Teško je opisati kontrast između beskrajnog crnila svemira i naše prekrasne Zemlje s druge strane. Između je samo tanki sloj atmosfere koji na životu održava nas i sav drugi život na Zemlji.”

Megan pokazuje da je ponekad najteži dio posla pronaći balans između karijere, koliko god ona bila zahtjevna, i drugih životnih uloga. Ona je morala naučiti kako biti majka i astronautkinja, ali zahvaljujući vjeri u sebe i spremnosti na učenje uspijeva ispuniti sve postavljene zadaće.

Foto: NASA

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

5 pogrešnih stavova žena i kako ih promijeniti!

Poslovni svijet podrazumijeva konstantan rad na sebi. To uključuje i učenje o liderstvu – kako biti dobar vođa i kako donositi...
- Advertisment -