Marija Zovko: Od T-Centra do voditeljice strateških projekata HT-a

Marija Zovko je projekt menadžerica usluge Telekom Bankarstvo, strateškog projekta koji je HT ostvario u suradnji sa Zagrebačkom bankom i nedavno pustio u javnost. Upravo ova potpuno nova suradnja bila nam je i povod za razgovor s Marijom.

Povezano: Probali smo Telekom bankarstvo, aplikaciju koja će vam stvarno olakšati život i smanjiti troškove

Svako radno iskustvo je neprocjenjivo

Današnja zavidna karijera rezultat je mukotrpnog rada u HT-u koji je započeo prije 12 godina te kontinuirane edukacije i usavršavanja vještina koje su danas Mariji Zovko komparativna prednost u radu na različitim projektima. Tijekom studiranja na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, smjer Organizacija i Management te kasnije za vrijeme poslijediplomskog studija, Strategija i korporativno upravljanje, Marija je sudjelovala na različitim projektima koje je fakultet realizirao u suradnji s brojnim korporacijama. Upravo rad na konkretnim projektima pružio joj je mogućnost da svoje teorijsko iskustvo primjeni u praksi te počne „brusiti“ socijalne vještine koje su danas neizmjerno važne u svakodnevnoj komunikaciji.

“Nakon završenog fakulteta, a u sklopu programa “s faksa na posao” došla sam u HT gdje su zapošljavali nekolicinu ljudi u odjelu prodaje. Nakon više krugova natječaja uspješno se zapošljavam u T-Centru gdje sam vrlo brzo učila i napredovala do voditeljice. Moram priznati kako sam svoj poslovni put uvijek zamišljala u korporaciji koja će biti dinamična, izazovna, inovativna i prepuna novih prilika za mladu osobu željnu novih znanja. Telekomunikacije su industrija koja objedinjuje sve navedeno, stoga sam itekako sretna što sam i danas nakon toliko godina dio HT-a.“

Nakon samo nekoliko mjeseci rada u T-Centru Marija prelazi na poziciju menadžerice prodaje gdje provodi dvije godine. U prodaji je bila zadužena za srednje i velike firme te vodila portfolio kompanija do 15 milijuna kuna prihoda, no njezina želja još od studentskih dana  bila je raditi u marketingu.

Nakon dvije godine na poziciji menadžera prodaje ta joj se željela i ostvarila, no smatra da joj je upravo iskustvo u prodaji bilo neprocjenjivo za daljnji razvoj karijere. Brojni stručnjaci i poduzetnici naglašavaju da bi svatko barem u jednom razdoblju svog života trebao raditi u prodaji, a Marija ističe kako se upravo radeći takve poslove izgradila u osobu kakva je danas.

U marketingu je na razvoju konvergentnih usluga radila nekoliko godina, vodeći neke od najatraktivnijih proizvoda poput Magente 1 za velike poslovne korisnike, a onda su je iz odjela Strategije pozvali da dođe raditi na projektu Telekom Bankarstva.

“Poziv me odmah zaintrigirao, budući da se radilo o novoj usluzi koja će se po prvi puta lansirati na hrvatskom tržištu. Projekt Telekom Bankarstva pravi je primjer odlične sinergije dvaju lidera u svojim industrijama, HT-a i Zagrebačke banke, s ciljem da se potrošačima ponudi proizvod/usluga po mjeri suvremenog čovjeka”, kaže Marija Zovko.

Sa strahovima se treba suočiti

Marija je posebno ponosna na ovaj strateški projekt budući da se radilo o partnerstvu s vodećom hrvatskom bankom – Zagrebačkom bankom. Na Telekom Bankarstvu je radila s timom vrhunskih stručnjaka koji su pridonijeli da ovaj zanimljiv projekt ugleda svjetlo dana. “Lansiranjem Telekom Bankarstva napravili smo iskorak na hrvatskom tržištu čime želimo učvrstiti tržišnu poziciju broj 1 ponudom pametnih i relevantnih rješenja korisnicima, uz veću vrijednost za novac. Nakon gotovo dvije godine predanog rada, iznimno sam ponosna i zahvalna cijelom timu na entuzijazmu i vjeri u uspjeh ovog projekta, ustrajnosti, uloženom vremenu i pozitivnoj energiji koja nas je cijelo vrijeme vodila.”

Naravno, kao i na svakom drugom projektu i na ovom je bilo izazova: “Bilo je teških trenutaka pogotovo u razvojnom dijelu, no nikad nisam pomislila na odustajanje, to kod mene jednostavno nije opcija. Volim raditi i kad me nečega strah, smatram da se s tim treba odmah suočiti, inače bih pomislila da sam podbacila. Svi koji me poznaju poslovno i privatno, reći će za mene da sam uporna osoba, ne prihvaćam da se nešto ne može, već uvijek tražim nova rješenja i strastveno se radujem svakom zajedničkom uspjehu tima”, iskreno prepričava Marija.

“Projekt Telekom Bankarstvo je bio definitivno najzahtjevniji projekt na kojem sam radila u HT-u. Ovim smo projektom otvorili jednu zanimljivu priču na telekomunikacijsko – bankarskom tržištu jer smo napravili veliki iskorak i ponudili novu, inovativnu i naprednu uslugu koja je zasigurno jedinstvena na našem tržištu. Veliko zadovoljstvo mi je bilo raditi u timu te bih istaknula odličnu suradnju između svih uključenih poslovnih područja, a posebice s kolegama iz Zagrebačke banke s kojima smo dijelili sve „uspone i padove“ protekle dvije godine rada na projektu. Ovakav timski rad i kolegijalan odnos su temelj svih naših poslovnih uspjeha i kvalitete.”

Za Mariju je preuzimanje ovog projekta bio veliki izazov, s obzirom da se prvi puta susrela u tako bliskoj suradnji s „bankarskom industrijom“. “Kao projektni menadžer moraš biti upućen u sve poslovne procese te njima biti sposoban upravljati. Moram priznati kako je to stvarno bio veliki izazov na ovome projektu s obzirom na novo područje u koje smo zakoračili, ali ujedno i prilika da testiram svoje granice i dokažem još jednom kako ništa nije nemoguće. Svaki novi projekt donosi nova znanja i to me uvijek veseli“, ističe Marija.

Važnost izgradnje dobrih poslovnih odnosa

Tijekom svoje karijere Marija je shvatila koliko je važno razvijati kvalitetne odnose s kolegama. Navodi da je gotovo na svim poslovnim projektima imala dobre timove, ali bilo je i situacija kada nije sve išlo tako jednostavno. „Postoje situacije kada shvatiš koliko su socijalne vještine i kvalitetna komunikacija važni za uspješnog menadžera. Bez razumijevanja okoline u kojoj radiš i dvosmjerne te pravovaljane komunikacije sa svim kolegama i partnerima na projektu nema dugoročnog uspjeha“, naglašava Marija. 

Marija je ovim projektom, ali i brojnim drugima projektima u HT-u, bila u mogućnosti direktno komunicirati s Upravom, što svakome tko radi u korporaciji čini veliko zadovoljstvo kada Uprava nagradi i prepozna naporan rad i trud cijelog tima koji stoji iza realizacije određenog posla.

Planovi za dalje

Marija smatra da je projekt bio izazovan, ali i da su dvije godine zaista kratko vrijeme za razvijanje projekta na kojem sudjeluju dvije velike kompanije. Telekom Bankarstvo čekaju nove inovacije u aplikaciji na kojima cijeli tim već užurbano radi.

“Suprug i ja međusobno smo si velika podrška“

Marija je uz sve dosad navedeno ujedno i majka osmogodišnje djevojčice koja je upravo krenula u 2. razred osnovne škole. Suprug joj je zbog prirode svog posla jedan dio tjedna izvan Zagreba pa joj pomoć „djeda i bake“ u svakodnevnoj organizacija puno znači.

Povezano: 6 razloga zašto su zaposlene mame odlični uzori koje treba svaki poslodavac!

“Vikendom smo uvijek svi zajedno i tome se svi jako veselimo. Suprug i ja smo si međusobna velika podrška, oboje volimo svoje poslove, ali nam je balans u životu iznimno važan i želimo s našom kćeri provesti što više kvalitetnog i zabavnog vremena. Isto tako, njegovi su nam roditelji puno pomogli, jer se moji sastanci prolongiraju na 18-19h sati i da nije bilo njegovih roditelja ne znam kako bi sve ovo funkcioniralo”, priznaje.

Marija u slobodno vrijeme voli otići u Maksimir gdje otrči i do 10 km. Kaže da joj je to najbolji način opuštanja od svakodnevnog užurbanog života.

Foto: Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Epson slavi 80 godina poslovanja otvaranjem Suwa Epson muzeja i posebne...

Seiko Epson Korporacija, koja slavi svoju 80. godinu poslovanja, trebala bi otvoriti Suwa Epson muzej u sklopu svoga korporativnog sjedišta u...
- Advertisment -