Bivša izvršna direktorica Yahoo-a postala poduzetnica i kreirala prvi proizvod!

Bivša izvršna direktorica Yahoo-a, a ranije zaposlenica Googlea i poduzetnica Marissa Mayer, svoj start-up Lumi Labs preimenovala je u Sunshine i izdala svoj prvi službeni proizvod. Nova aplikacija, Sunshine Contacts osmišljena je kao bolji alat za organiziranje, ažuriranje i dijeljenje podataka o kontaktima s drugima.

Cilj je bio razviti aplikacije koje pojednostavljuju uobičajene zadatke kod organizacije događaja, razmjene datoteka među obiteljskim kontaktima, zakazivanja i tome slično.

Mayer je najpoznatija po tome što je 2012. godine u šestom mjesecu trudnoće prihvatila poziciju CEO-a kompanije Yahoo!, a nakon rođenja sina, vratila se na posao i to nakon samo dva tjedna nakon poroda, zbog čega su je mnogi kritičari optužili da postavlja nerealna očekivanja za žene.


Pročitajte više: Postala CEO u šestom mjesecu trudnoće


Marissa Mayer, poduzetnica iznimno uspješne poslovne pozadine

Nakon diplomiranja na Stanfordu, Marissa je dobila 14 ponuda za posao, uključujući i nastavničku poziciju na Sveučilištu Carnegie Mellon te posao savjetnice u McKinsey & Company. Google-u se pridružila 1999. godine kao 20. zaposlenica. S početne pozicije nadgledavanja malih timova inženjera te razvijanja i dizajniranja Google pretraživanja, došla je do pozicije direktorice web proizvoda.


Pročitajte više: Ključni potezi koji su Marissu Mayer doveli do vrha


Pokrenula je Google-ovu mentorsku inicijativu za pronalaženje novih talenata i obrazovanja i pripremu za vodeće pozicije.

2012. godine imenovana je izvršnom direktoricom Yahoo-a. U pet godina rada za Yahoo, tvrtka je ostvarila 43 milijarde američkih dolara tržišne kapitalizacije, dionice su se utrostručile, broj mobilnih korisnika Yahoo-a se povećao na više od 650 milijuna, a čitava kultura tvrtke se promijenila.


Pročitajte više: Mayer: Rad u uredu ili otkaz!


Aplikacija koja život čini jednostavnijim

Sunshine su 2018. godine osnovali Marissa Mayer i njezin kolega Enrique Muñoz Torres, a fokusirali su se na upotrebu sofisticiranih tehnologija za poboljšanje uobičajenih aplikacija koje ljudi svakodnevno koriste.

Misao kojom se poduzetnica Marissa Mayer vodila bila je:

“ako tehnologija može voziti automobil, kako to da ne može organizirati kontakte, olakšati zakazivanje ili neke stvari koje se čine puno jednostavnijima?”

Cilj Lumi Labs, a sada Sunshinea, je učiniti alate i aplikacije koje se svakodnevno koriste, boljima i jednostavnijima.

Prošle godine tvrtka je objavila eksperiment koji je nagovijestio što slijedi s Holiday Helperom, aplikacijom koja je korisnicima služila za lakše sastavljanje blagdanskog popisa e-mail adresa, a što je bilo svojevrsno zagrijavanje za Sunshine. Pokretanjem ove aplikacije, tvrtka se približava krajnjem cilju – korištenju i razvoju alata za poboljšanje svakodnevnih aktivnosti.

Cilj uvođenja Sunshine Contacts na tržište nije samo privlačenje korisnika zainteresiranih za bolju funkcionalnost, već na kraju i ponuda paketa potrošačkih usluga marke Sunshine.

Sunshine Contacts funkcionira na principu preuzimanja podataka (nakon vašeg dopuštenja), vaših iPhone i Google kontakata. Zatim pokušava proširiti osnovne informacije identificiranjem mjesta poslovanja vašeg kontakta, a ako nije dostupno, pronalaženjem njihovog LinkedIn profila, automatskim dopunjavanjem podataka koji nedostaju, traženjem adresa, dodavanjem slika profila, analizom telefonskih brojeva kako bi ih, primjerice, označili kao poslovne ili privatne i tome slično.

Omogućite li aplikaciji pristup vašem e-mailu, ona može skenirati retke potpisa e-pošte u pristigloj pošti kako bi dalje popunjavao polja adrese.

Kada kontaktirate nekoga od vaših kontakata, Sunshine Contacts vam odmah ponudi vašu zajedničku povijest, uključujući i najnovije e-mailove.

“Mislim da umjetna inteligencija koju smo primijenili u aplikaciji zaista dolazi do izražaja kad se pogleda kvaliteta”, objašnjava Mayer. Primjerice, kako ističe, pristup drugih aplikacija za dupliciranjem kontakata često je na osnovnoj razini – samo se prepoznaje da je riječ o dva kontakta istog naziva, no ne kopa se po detaljima da bi se shvatilo da se radi o različitim ljudima.

Sunshine kontakti mogu pristupiti lokaciji korisnika – opet, uz dopuštenje – kako bi se olakšali daljnji zaključci o tome s kim korisnik češće provodi vrijeme ili olakšala razmjena kontakata između dva korisnika Sunshine Contacts-a kada se sastaju uživo.

Sa zahtjevima aplikacije za pristupom korisničkim podacima – imenicima, uključivanjem e-maila, podacima o lokaciji – Sunshine vodi tešku borbu kod stjecanja povjerenja kod korisnika nakon iskustva s nekim tehnološkim tvrtkama koje su obećavale pogodnosti samo kako bi prikupljale velike količine osobnih podataka u podlije svrhe od pukog olakšavanja života.

Kako bi riješio ovaj problem, Sunshine obećava da nikada neće prodavati korisničke podatke.

“Zauzimamo vrlo čvrst stav da ti podaci nisu i nikada neće biti na prodaju u bilo kojem obliku”, kaže Torres. “Poklanjate nam podatke u svrhu poboljšanja vašeg iskustva s aplikacijom i to je jedina svrha u koju ćemo ih koristiti.”

Korisnici se također mogu odlučiti samo za značajke koje žele koristiti. Ako, primjerice, ne žele dijeliti lokaciju, mogu jednostavno uskratiti dozvolu za tim segmentom. Kako će se stvarati dodatne mogućnosti aplikacije, svaka aplikacija će se unovčiti na način koji je najprikladniji za određenu opciju – primjerice, besplatnim osnovnim funkcijama te ponudom nadogradnji koje je potrebno nadoplatiti.

Foto: Flickr/JD Lasica

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

event industrija putničke agencije

Vlada RH ostavila event industriju, putničke agencije i povremeni prijevoz putnika...

Udruga Glas poduzetnika želi ponovno upozoriti da se event industrija, putničke agencije i povremeni prijevoz putnika nalaze na izdisaju. U medijima...
- Advertisment -