Medicinska dijeta: Dijeta kojom brzo mršavite, a ne gubitke mišićnu masu!

Medicinska dijeta poseban je režim prehrane koji je osmišljen za srčane bolesnike koji moraju u kratkom vremenu izgubiti mnogo kilograma. Riječ je o rigoroznoj dijeti koja znatno ograničava unos ugljikohidrata, a povećava unos proteina. Prednost dijete je u brzom gubitku kilograma bez gubitka mišićne mase, ali je zbog svoje restriktivnosti prilično kontroverzna. Stručnjaci ističu da je medicinska dijeta pomodni režim prehrane koja promovira velik gubitak kilograma u kratkom roku, što nije dugoročno održivo.

Pedesetih godina 20. stoljeća osmislio ju je kardiolog Herman Tarnower kao Scarsdale dijetu. Najprije se pojavila kao brošura od dvije stranice kao preporuka za medicinske radnike, a Tarnower ju je zatim proširio u knjigu The Complete Scarsdale Medical Diet koja je izdana 1978. godine. Dijeta je dobila na popularnosti zahvaljujući prilično bizarnim okolnostima. Dvije godine nakon prvog izdanja knjige njezinog je autora Hermana Tarnowera ubila partnerica Jean Harris. Knjiga je često spominjana za vrijeme medijski vrlo popraćenog suđenja jer je Harris tvrdila da je upravo ona autorica knjige. Javnost se zainteresirala za knjigu i medicinska je dijeta postala jedna od najpopularnijih dijeta osamdesetih, uz bok omiljenoj Atkinsovoj dijeti.


Pročitajte više: Mediteranska dijeta: Prehrana za zdravlje srca i vitku liniju!


Dopuštene i zabranjene namirnice

Medicinska dijeta naziva se još i bolnička ili narančina dijeta jer su agrumi sastavni dio ovog režima prehrane. Provodi se u razdoblju od 15 dana, odnosno u tri intervala od pet dana. Postoje i verzije dijete od 11 ili 14 dana, te posebna verzija od 33 dana. Medicinska dijeta propisuje tri obroka dnevno, a međuobroci nisu dopušteni. Agrumi poput naranče i grejpa neizostavni su dio ove dijete jer sadrže mnogo vlakana i vrlo malo kalorija. Osim toga, vlakna vežu vodu u organizmu, potiču rad crijeva i izazivaju osjećaj sitosti.

Medicinska dijeta preporučuje ograničen unos životinjskih masnoća. Meso i druge namirnice treba spravljati na biljnom ulju. Ne preporučuje se konzumacija mesnih prerađevina, krumpira, riže, mahunarki, avokada i slatkiša. Alkohol i duhan su strogo zabranjeni.

Osim agruma poput naranče i grejpa, preporučuje se konzumacija jaja, nemasnih mliječnih proizvoda, bijelog mesa poput piletine i puretine, tamnozelenog lisnatog povrća i rajčica.

Medicinska dijeta nije dugoročna dijeta, već je namijenjena iznimno brzom gubitku kilograma. Nakon perioda strogog pridržavanja dijete obavezno slijedi pauza. Nakon 15 dana provođenja dijete nužno je uzeti stanku od 15 dana nakon koje se može nastaviti do željenog gubitka kilograma.


Pročitajte više: Prehrana bez ugljikohidrata za brži gubitak kilograma


Mogući zdravstveni problemi

Ipak, medicinska dijeta ima i svoje protivnike. Nutricionisti ističu da je riječ o pretjerano restriktivnoj dijeti koja ne osigurava dovoljan dnevni unos kalorija. Svega 1000 kalorija dnevno koliko je predviđeno jelovnikom nije dovoljno za sve potrebe organizma. Svim dijetama s niskim unosom kalorija prijeti takozvani jo-jo efekt, odnosno povratak naglo izgubljenih kilograma odmah nakon prestanka dijete. Također, dijeta nije individualno prilagođena potrebama svakog pojedinca, već je jelovnik jednak bez obzira ima li osoba 70 ili 150 kilograma.

Medicinska dijeta se smatra rizičnom jer može izazvati brojne zdravstvene probleme. Osim tipičnih nuspojava poput umora, razdražljivosti, zatvora i glavobolje povećan je rizik od stvaranja žučnih kamenaca. Zbog niskog unosa masti smanjuje se i udio zdravih masti u organizmu. Deficit esencijalnih masnih kiselina povezan je s bolestima krvožilnog sustava, oslabljenim imunitetom i krhkim kostima. Zbog konzumacije velike količine agruma mogući su i problemi s gastrointestinalnim sustavom.

Dijeta, međutim, ima jednu prednost, a to je brzi gubitak kilograma koji može biti nužan zbog predstojeće operacije ili rehabilitacije. Nutricionisti medicinsku dijetu ne preporučuju generalnoj populaciji, a sam Tarnower ju je zabranio trudnicama, dojiljama i osobama s poremećajima funkcije bubrega.


Pročitajte više: Dijeta 10 posto – u 3 tjedna do željene kilaže?


Jelovnik medicinske dijete

Evo kako izgleda tipičan jelovnik medicinske dijete:

Doručak je isti svaki dan, a sastoji se od jedne naranče, 4 krekera i šalice nezaslađenog čaja ili kave.

Dan 1.

Ručak: naranča, kuhano jaje, šalica jogurta

Večera: 2 rajčice, 2 kuhana jaja, krastavac, zelena salata, nezaslađeni čaj

Dan 2.

Ručak: salata od tune, pola naranče

Večera: voćna salata i nezaslađeni čaj

Dan 3.

Ručak: nemasni kravlji sir, 4 krekera, rajčica

Večera: juneća pljeskavica (125 g), naranča, 4 krekera, nezaslađeni čaj

Dan 4.

Ručak: kuhana piletina (200 g), 4 krekera, rajčica

Večera: kuhano povrće (500 g), kuhano jaje, nezaslađeni čaj

Dan 5.

Ručak: pola šalice jogurta, kuhano jaje, zelena salata

Večera: juneća pljeskavica (125 g), naranča, 4 krekera, nezaslađeni čaj

Najveća prednost medicinske dijete je što omogućava brz gubitak kilograma što može biti nužno ako se osoba priprema za operaciju ili drugi zahvat za koji je nužno smanjiti tjelesnu težinu. S obzirom na rigoroznost treba se provoditi pod liječničkim nadzorom, kako zbog manjka nutrijenata ne bi došlo do zdravstvenih problema.

Foto: Unsplash/Bill Oxford

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Oprah Winfrey i Melinda Gates ponudile su isti karijerni savjet: Kada...

Često se nalazite u poslovnom okruženju gdje se osjećate prisiljenom uklopiti se u uredske kalupe? Pritom nerijetko gubite dio sebe ili...
- Advertisment -