Od sad možete do svoje Covid potvrde i ostale medicinske dokumentacije u dva klika zahvaljujući dvjema ženama i njihovoj aplikaciji Meddox!

S djetetom žurite na pregled kod pedijatra i u zadnji tren tražite nalaze koji su se pomiješali s nalazima druge vaše djece. Je li vam poznata ova situacija? Ako nije, vjerojatno ste se ipak susreli s nepreglednom hrpom vlastitih nalaza koju morate svaki puta iznova nositi na liječnički pregled. Nova hrvatska aplikacija doskočila je ovom problemu i omogućuje vam da sva vaša medicinska dokumentacija bude pohranjena na jednom mjestu, a olakšati će i nadolazeće muke po covid potvrdama. Ima li bolja vijest? Da, osnivačice su dvije žene.


Pročitajte još: Pokrenut BIRD, prvi hrvatski startup inkubator za umjetnu inteligenciju s međunarodnim dosegom


Radi se o novom startupu u sklopu kojeg je razvijen Meddox – besplatna mobilna aplikacija pomoću koje na jednostavan način možete sistematizirati sve nalaze koje ste ikada dobili od liječnika i različitih specijalista. Aplikacija je postala dostupna krajem lipnja ove godine, a već broji preko 1000 korisnika.

Meddox je proizvod osobne frustracije i osjećaja za biznis

“Aplikacija se iskristalizirala za vrijeme pandemije kada je bilo najviše vremena za razmišljanje. Kolegica koja je suosnivačica, Maja Bogović, dolazi iz retail industrije, a i prije se bavila poduzetništvom kroz portal danasradim.hr čija je vlasnica. To je bila sjajna sinergija s obzirom na to da ja dolazim iz farmaceutske i medicinske industrije gdje sam se bavila marketingom i poznajem taj segment”, ispričala nam je jedna od osnivačica Meddoxa, Vesna Babić.

Maja Bogović i Vesna Babić

Babić je objasnila kako je aplikacija proizašla iz sretnog spoja jedne osobne frustracije i iskristaliziranog osjećaja za biznis. Naime, njezina partnerica majka je četvero djece i savršeno su joj poznati problemi koje donosi medicinska dokumentacija cijele obitelji i njezina sistematična pohrana. Istovremeno su promatrale koji su to brzorastući sektori u kojima mogu unaprijediti određenu uslugu i ponuditi nešto novo. Babić nam je ispričala kako ona i inače strastveno prati tehnologiju povezanu sa zdravljem, tako da je razvoj aplikacije u tom smjeru bio prilično samorazumljiv.


Pročitajte još: Uz pomoć FasterCapital programa podignite svoj startup na višu razinu


Sva medicinska dokumentacija uredno složena prema kategorijama

Meddox je kao aplikacija vrlo jednostavna za korištenje, a ono što je zaista odlično je mogućnost pohrane različitih medicinskih podataka prema kategorijama. Kroz različite tagove i foldere možete se vrlo jednostavno snalaziti u stomatološkim, ginekološkim, pedijatrijskim i ostalim specijalističkim nalazima.

Aplikacija Meddox omogućuje i analizu te usporedbu pohranjenih laboratorijskih parametara kako bi korisnici mogli pratiti kretanje njihovih vrijednosti kroz vrijeme te jednostavnim uvidom u grafove pravovremeno uočiti snižene ili pak povišene vrijednosti. Praćenje laboratorijskih parametara posebice je važno u kontroli bolesti poput dijabetesa, a pruža se uvid i u djelovanje propisanih terapija.

Digitalno pohranjena zdravstvena dokumentacija u aplikaciji Meddox može se jednostavno podijeliti s liječnikom ili osobom koja brine o bolesniku, a ujedno su informacije sigurne jer su primijenjeni najviši sigurnosni standardi, poput bankovnih.


Pročitajte još: Poznata novinarka zamijenila televizijsku karijeru startup svijetom


“Ono što razlikuje ovu aplikaciju od ostalih aplikacija koje postoje na stranom tržištu jest to što je naša usmjerena na pacijenta. Dakle, ona počinje od vas kao korisnika. Vi ste ti koji dajete privolu da se vaša dokumentacija pohrani, dok je u svijetu stvar obrnuta, gdje postoje digitalizirani zdravstveni sustavi. Problem pristupa vlastitoj medicinskoj dokumentaciji koja je razasuta po različitim bolnicama postojao je oduvijek. U Americi do promjene zakona prije nekoliko mjeseci niste uopće mogli dobiti vlastitu dokumentaciju jer je ona bila u vlasništvu raznih osiguravajućih društava. Naš sustav zdravstvene skrbi ima Cezih gdje postoje nalazi iz vaše prošlosti, ali nemate cijelu medicinsku povijest i nije povezan privatni i javni sektor”, objasnila je Babić.

Meddox je tek startao, a planovi za budućnost osnivačica su veliki. Babić nam je otkrila kako su aplikaciju predstavile i Hrvatskoj liječničkoj komori s kojom će uskoro započeti suradnju, a krenuti će i s promocijom aplikacije prema liječnicima. Njima je najvažnije potaknuti zdravstvenu pismenost građana i kroz aplikaciju ih educirati o zdravstvenim stanjima te potaknuti na prevenciju bolesti. Cijeli startup za sada je financiran privatnim sredstvima, no polako se okreću prema različitim fondovima tako da će Meddox priča definitivno nastaviti rasti.

Više informacija potražite na stranici Meddox.com, a aplikacija je dostupna za preuzimanje, zasad samo za Android uređaje, u Google Play trgovini. Aplikacija se i dalje razvija – osim što će biti dostupna i za iPhone uređaje, imat će i neke dodatne funkcionalnosti poput podsjetnika na uzimanje lijekova.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -