Melinda Gates donirala milijardu dolara za promicanje ženskih uspjeha!

Melinda Gates je na čelu Fondacije Bill & Melinda Gates, te je osnivačica Pivotal Venturesa i autorica bestsellera The Moment of Lift. Nedavno je istaknula na nedostatak žena na visokim pozicijama u tvrtkama, ističući kako je u Americi više direktora muškaraca koji se zovu James nego što je žena zajedno.

Koliko god to smatrala frustrirajućim, ističe kako u američkom društvu to nije ništa novo, štoviše, smatra se normalnim.

Povezano: Nova knjiga Melinde Gates dokazuje kako je podjela kućanskih obaveza zahtjevna čak i u njenom domu

Međutim, otvorila su se nova vrata. Točnije rečeno, otvorile su ih stotine tisuća ljudi koji su se pridružili marševima širom zemlje. I milijuni žena koje su skupile hrabrost da ispričaju svoje priče povodom kampanje MeToo. Nove su mogućnosti stvorile žene koje su se u rekordnom broju kandidirale za dužnosti u 2018. i pobijedile – i žene koje rade više poslova, te brinu o voljenim osobama.

Gates tvrdi da bi trebali djelovati sada. Zemlja vrlo lako može nastaviti dalje. Mediji lako mogu prestati izvještavati o sistemskim nejednakostima, a neravnopravnost će tako ostati nešto o čemu tvrtke razgovaraju, ali ju ne provode.

Donirala 1 milijardu dolara za promicanje ženskih uspjeha

Zbog svega je navedenog odlučila jednu milijardu dolara odvojiti za promicanje jednakosti i ženskog utjecaja u SAD-u.

Povezano: Slavne osobe koje slavu koriste za dobrotvorni rad

“Želim vidjeti više žena kako donose odluke, kontroliraju resurse i oblikuju politike i perspektive. Vjerujem da u potencijal žene vrijedi uložiti novac – vrijedi uložiti u ljude i organizacije koje rade na poboljšanju ženskog života.”

Ravnopravnost spolova u SAD-u nedovoljno je financirana. Zbog toga će njezina tvrtka, Pivotal Ventures, osigurati potrebne resurse, primjenjujući inovativne i raznolike pristupe za širenje moći i utjecaja žena. Nastavit će, tvrdi, prilagođavati strategiju u suradnji s partnerima, ali već znaju da će se usredotočiti na tri stvari.

Prioritet je uklanjanje prepreka profesionalnom napretku žena

Prva stvar na koju će se usredotočiti je uklanjanje prepreka profesionalnom napretku žena. Iako većina žena radi puno radno vrijeme, i dalje snose i većinu drugih obaveza, suočavaju se sa sveprisutnim seksualnim maltretiranjem i diskriminacijom i nerijetko su okružene pristranim i stereotipnim prikazima koji održavaju štetne rodne norme.

Mora se stvoriti više mogućnosti za žene u industrijama koje su “muške”

U industrijama koje imaju ogroman utjecaj na naše društvo – poput tehnologije i medija, na visokim pozicijama rade uglavnom muškarci. Razlog leži u tome što su, namjerno ili ne, one osmišljene na takav način. “Moramo stvoriti nove mogućnosti u tim industrijama koje će različitim ženama otvoriti vrata za ulazak u te pretežno muške domene”, dodaje Gates.

Povezano: Tko su najmoćnije žene na svijetu?

I treća je stvar poticanje dioničara, potrošača i zaposlenika da pojačaju vanjski pritisak na tvrtke i organizacije kojima su potrebne reforme. Podaci igraju ključnu ulogu u pokretanju promjene, ali nema ih još uvijek dovoljno kada je u pitanju život žena – a posebno Afroamerikanki, tvrdi.

Miljarda je dolara mnogo novca ali je, ističe Gates, to samo mali dio onoga što je potrebno. Ravnopravnost ne može čekati, a poziv na jednakost ne bi smio ignorirati nitko tko ima mogućnost djelovati.

Foto: Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

bipa backstage1

Moje iskustvo ljepote iza Bipinih kulisa

Bipa backstage jedinstven je koncept koji je svoj dom pronašao u samom centru Zagreba. Nekad ekskluzivno, Bipa je ovo iskustvo omogućila...
- Advertisment -