Novi CEO Mitsubishi Chemicala: Gdje su žene na menadžerskim pozicijama?

Jean-Marc Gilson, novi izvršni direktor Mitsubishi Chemical Holdingsa pita se gdje su menadžerice u Japanu. Nedostatak žena na upravljačkim pozicijama primijetio je na brojim sastancima koji su održani od njegovog imenovanja, a odlučan je u namjeri da to promijeni, piše The Japan Times.

“Bio sam na 20, 30, 40 sastanaka do sada, i ni na jednom od tih sastanaka nisam upoznao ženu koja je na menadžerskoj poziciji. Moram priznati da me to šokiralo”, rekao je 57-godišnji Belgijanac koji je imenovan za čelnu poziciju kemijskog giganta koji posluje već više od 90 godina.


Pročitajte više: Šef Olimpijskog odbora pod pritiskom zbog seksističkih izjava ipak podnio ostavku


Izvršni direktor uvodi promjene

Ovo nije prvi posao u Japanu za Jeana-Marca Gilsona. Početkom 2000-tih proveo je pet godina na čelu Dow Inc.-a, a surađivao je s kompanijom Toray Industries. Nakon toga je radio na čelu Roquettea, francuske kompanije koja proizvodi sve od petrokemijskih proizvoda do lijekova.

U nedostatku intervencije vlasti, Gilson kaže da će se osobno pobrinuti da menadžerice u Japanu postanu uobičajena pojava. Njegov plan je promaknuti žene kada će se pred njim nalaziti dva kandidata s jednakim sposobnostima. Trenutno se u Mitsubishi Chemicalsu nalazi 6.7% žena na upravljačkim pozicijama, a dvije žene su članice upravnog odbora. “Kvaliteta je ovdje. Dužni smo našim zaposlenicama dati šansu za napredovanjem. Znam da im možemo ponuditi više.”

Jean-Marc Gilson uvodi promjene u turbulentno vrijeme za kompaniju. Prošlu su godinu završili s gubicima od 48 milijardi jena, a u planu je rezanje nekih neprofitabilnih sektora proizvodnje. “Neće biti svetih krava”, najavio je Gilson. Na meti će se vjerojatno naći petrokemijska industrija, s obzirom na to da se smanjuje na državnoj razini. Premijer Yoshihide Suga najavio je smanjenje emisije stakleničkih plinova za 46% do 2030. godine, pa Gilsonov plan nimalo ne čudi.


Pročitajte više: Olimpijske igre u Tokiju ponovno u centru pažnje zbog seksističkih izjava!


Seksizam u Japanu

Pitanje ženskih prava i dalje je goruće pitanje u Japanu. Žene čine svega 8.4% svih upravljačkih pozicija u japanskim kompanijama, što je manje od trećine broja žena na upravljačkim pozicijama u SAD-u. Za usporedbu, uprave hrvatskih poduzeća čini 15% žena.

Japan se na meti kritika našao u ožujku zbog seksizma na Olimpijskim igrama. Kreativni direktor Hiroshi Sasaki poznatoj je japanskoj komičarki Naomi Watanabe uputio uvrede na račun njezine tjelesne težine, a šef organizacijskog odbora Yoshiro Mori uzburkao je javnost izjavom sastanci odbora na kojima su žene traju duže zato što one previše pričaju.

Osim toga, izjavio je i da su žene vrlo natjecateljski nastrojene te da, kada jedna od njih podigne ruku, i ostale misle da moraju nešto reći, pa to i naprave. Nakon brojnih kritika podnio je ostavku, a Japanu ostaje da se i dalje bori sa sustavnom diskriminacijom žena koje imaju znatno manje mogućnosti za napredovanjem do upravljačkih pozicija.

Foto: Unsplash/Hans Reniers, Mitsubishi Chemical

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Zašto se odupirete mirovini?

S povlačenjem predsjednika Joea Bidena (81) iz predsjedničke utrke, republikanski kandidat i bivši predsjednik Donald Trump (78) sada je najstarija osoba...
- Advertisment -