“Evo zašto planiram party za menopauzu!”

Nakon oko 40 godina boli, nepravilnih ciklusa i neugodnosti s kojima se žene susreću, slijedi menopauza o kojoj se često govori samo u negativnom kontekstu. Često se tako menopauza naziva klimakteričnom i uznemirujućom ili pak krizom srednjih godina. Debra Pittam, zdravstvena trenerica te promotorica boljeg zdravlja žena ovu veliku životnu prekretnicu vidi potpuno drugačijom – čak priprema party za menopauzu!

Party za menopauzu i konačno oslobođenje od 40 godina boli!

Debra smatra da se menopauza ne bi trebala gledati kao nešto negativno i u kontekstu nuspojava koje često nisu ugodne. Zašto menopauzu ne bi gledali kao konačno oslobođenje od boli i neugodnih simptoma koje nam je prouzrokovala menstruacija?

“Čekala sam ovaj trenutak 40 godina osjećajući bol i nelagodu kojima se proteklih 10 godina pridružila stalna promjena temperature i nekvalitetan i prekinut san. Četrdeset godina iskustva kroz koje se uopće nije moglo ništa steći (posvojenjem sam osnovala lijepu obitelj).”

Menstruacija odavno više nije ni tabu tema i normalno je pričati o njoj, za razliku od menopauze uz koju, kako Debra smatra, dolazi veća mudrost i zen!


Pročitajte više: Kako je menstruacija sportašica prestala biti tabu?


“Ovo nije razlog za kukanje. Jako sam sretna što ulazim u menopauzu i što već 12 mjeseci nemam menstruaciju. Poanta je da se uvidi dobra strana menopauze o kojoj se govori samo u lošem kontekstu i “strašnim simptomima.”


Pročitajte više: 5 promjena koje donosi menopauza i kako se nositi s njima


U kontekstu patologiziranja menopauze, razmislite o proizvodima i reklamama koje sugeriraju “olakšanje” od “simptoma” menopauze. To, između ostalog, uključuje smanjenje tjeskobe, nelagode, boli i promicanje sklada, energije, ravnoteže i upravljanje tjelesnom težinom. Pretpostavka je da kada prolazimo kroz menopauzu i nakon nje, više ne postoji kontrola nad navedenim. “Ne znam za vas, ali ja sam se u raznim životnim fazama suočavala sa svakim od navedenih “simptoma”. Za mene je menopauza samo još jedna stvar koju moje tijelo radi, a kojom moram upravljati.”

Perimenopauza i menopauza su sasvim normalni procesi života i starenja kod svih žena. Ponekad zna biti loše, ali isto je i s menstruacijom.

“Pri spominjanju menopauze, često primijetim stišavanje i šaptanje, kao da smo na sprovodu i trebamo biti diskretni kad razgovaramo o voljenoj osobi koja je preminula. Smatram da je smanjena komunikacija oko ovog normalnog procesa nepotrebna i ograničavajuća. Postavlja nas u položaj manje vrijednosti u odnosu na muškarce iste dobi i druge žene koje imaju menstruaciju. Osim toga, neke od vas će doživjeti uranjenu menopauzu iz nekog razloga i neće se usuditi govoriti o tome.”

Menopauza je proces u našem tijelu kao i svaki drugi!

“Zapamtite, menopauza nismo mi, to je nešto što nam se dogodilo ili nam se događa. Baš kao što se našim tijelima uvijek događaju neke stvari i promjene od puberteta nadalje, kojima moramo upravljati.”

Ipak, mnoge žene se suočavaju s perimenopauzalnim simptomima koji su vrlo neugodni i utječu na svakodnevni život. Liječnik opće prakse uvijek je dobar odabir u ovom razdoblju našeg života.

Potrebno je više komunikacije

“Mislim da bi nam, kad bismo počeli međusobno razgovarati o menopauzi, zajedničko razumijevanje i iskustva svima pomogli, baš kao što je to slučaj s pitanjem menstruacije i trudnoće.”

To nije prijelaz iz mladog u staro ili promjena koju možemo izbjeći. To je, kao i sve u životu, proces, koji ponekad frustrira, ponekad je fin, a ponekad smiješan. S obzirom na to da smo uspjeli sa svim ostalim promjenama, možemo upravljati i ovom, ali i bilo čim drugim. “Spremna sam za svoj party za menopauzu, a vi? Držite mi palčeve!”

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -