“Evo zašto planiram party za menopauzu!”

Nakon oko 40 godina boli, nepravilnih ciklusa i neugodnosti s kojima se žene susreću, slijedi menopauza o kojoj se često govori samo u negativnom kontekstu. Često se tako menopauza naziva klimakteričnom i uznemirujućom ili pak krizom srednjih godina. Debra Pittam, zdravstvena trenerica te promotorica boljeg zdravlja žena ovu veliku životnu prekretnicu vidi potpuno drugačijom – čak priprema party za menopauzu!

Party za menopauzu i konačno oslobođenje od 40 godina boli!

Debra smatra da se menopauza ne bi trebala gledati kao nešto negativno i u kontekstu nuspojava koje često nisu ugodne. Zašto menopauzu ne bi gledali kao konačno oslobođenje od boli i neugodnih simptoma koje nam je prouzrokovala menstruacija?

“Čekala sam ovaj trenutak 40 godina osjećajući bol i nelagodu kojima se proteklih 10 godina pridružila stalna promjena temperature i nekvalitetan i prekinut san. Četrdeset godina iskustva kroz koje se uopće nije moglo ništa steći (posvojenjem sam osnovala lijepu obitelj).”

Menstruacija odavno više nije ni tabu tema i normalno je pričati o njoj, za razliku od menopauze uz koju, kako Debra smatra, dolazi veća mudrost i zen!


Pročitajte više: Kako je menstruacija sportašica prestala biti tabu?


“Ovo nije razlog za kukanje. Jako sam sretna što ulazim u menopauzu i što već 12 mjeseci nemam menstruaciju. Poanta je da se uvidi dobra strana menopauze o kojoj se govori samo u lošem kontekstu i “strašnim simptomima.”


Pročitajte više: 5 promjena koje donosi menopauza i kako se nositi s njima


U kontekstu patologiziranja menopauze, razmislite o proizvodima i reklamama koje sugeriraju “olakšanje” od “simptoma” menopauze. To, između ostalog, uključuje smanjenje tjeskobe, nelagode, boli i promicanje sklada, energije, ravnoteže i upravljanje tjelesnom težinom. Pretpostavka je da kada prolazimo kroz menopauzu i nakon nje, više ne postoji kontrola nad navedenim. “Ne znam za vas, ali ja sam se u raznim životnim fazama suočavala sa svakim od navedenih “simptoma”. Za mene je menopauza samo još jedna stvar koju moje tijelo radi, a kojom moram upravljati.”

Perimenopauza i menopauza su sasvim normalni procesi života i starenja kod svih žena. Ponekad zna biti loše, ali isto je i s menstruacijom.

“Pri spominjanju menopauze, često primijetim stišavanje i šaptanje, kao da smo na sprovodu i trebamo biti diskretni kad razgovaramo o voljenoj osobi koja je preminula. Smatram da je smanjena komunikacija oko ovog normalnog procesa nepotrebna i ograničavajuća. Postavlja nas u položaj manje vrijednosti u odnosu na muškarce iste dobi i druge žene koje imaju menstruaciju. Osim toga, neke od vas će doživjeti uranjenu menopauzu iz nekog razloga i neće se usuditi govoriti o tome.”

Menopauza je proces u našem tijelu kao i svaki drugi!

“Zapamtite, menopauza nismo mi, to je nešto što nam se dogodilo ili nam se događa. Baš kao što se našim tijelima uvijek događaju neke stvari i promjene od puberteta nadalje, kojima moramo upravljati.”

Ipak, mnoge žene se suočavaju s perimenopauzalnim simptomima koji su vrlo neugodni i utječu na svakodnevni život. Liječnik opće prakse uvijek je dobar odabir u ovom razdoblju našeg života.

Potrebno je više komunikacije

“Mislim da bi nam, kad bismo počeli međusobno razgovarati o menopauzi, zajedničko razumijevanje i iskustva svima pomogli, baš kao što je to slučaj s pitanjem menstruacije i trudnoće.”

To nije prijelaz iz mladog u staro ili promjena koju možemo izbjeći. To je, kao i sve u životu, proces, koji ponekad frustrira, ponekad je fin, a ponekad smiješan. S obzirom na to da smo uspjeli sa svim ostalim promjenama, možemo upravljati i ovom, ali i bilo čim drugim. “Spremna sam za svoj party za menopauzu, a vi? Držite mi palčeve!”

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

eko poljoprivreda

Eko poljoprivreda je novi smjer Nestlea, do 2025. koristit će proizvode...

Nestlé je povodom obilježavanja desete godišnjice od pokretanja NESCAFÉ plana najavio nove globalne obaveze koje se vežu uz brand kave NESCAFÉ,...
- Advertisment -