Sve što trebate znati o menstrualnom ciklusu!

Menstrualni ciklus dio je života svake žene od kojeg se jednostavno ne može pobjeći. Koliko ima prednosti, toliko ima i mana, no s obzirom na to da žene u prosjeku imaju 450 menstruacija tijekom svog života, nije potrebno naglašavati koliko je bitno da upoznaju svoje tijelo i nauče o menstrualnom ciklusu. Donosimo stoga sve što trebate znati o ovom načinu na koje se vaše tijelo svakoga mjeseca priprema za moguću trudnoću.


Pročitajte više: Liječnica objašnjava što je ovulacija i kako izračunati plodne dane!


Menstrualni ciklus

Kako biste uopće mogli planirati trudnoću i kako biste kontrolirali simptome menstruacije i znali kada je vrijeme za “uzbunu” te koji simptomi mogu ukazivati na koje probleme, morate poznavati tijek menstrualnog ciklusa. Jednom mjesečno žene proživljavaju menstrualno krvarenje koje se odvija zato što se sluznica maternice priprema za moguću trudnoću te postaje gušća i bogatija krvnim žilama. Krvarenje obično traje od tri do osam dana, a vrijeme od prvog dana razdoblja do prvog dana sljedećeg razdoblja kreće se između 21 i 35 dana prema Your Period.

Menstrualnim ciklusom zapravo upravljaju hormoni koje proizvode dvije strukture u mozgu – hipofiza i hipotalamus s jajnicima. Menstrualni ciklus uključuje nekoliko faza koje ponekad variraju od žene do žene, a s vremenom se mogu i mijenjati.

Menstrualni ciklus po danima

Prvi dan menstrualnog krvarenja smatra se prvim danom ciklusa. Menstruacija može trajati od tri do osam dana, a u prosjeku traje pet. Prva dva dana većinom su obilježena najobilnijim krvarenjem. Nakon što krvarenje prestaje, sluznica maternice počinje se pripremati za mogućnost trudnoće te ostaje gušća i obogaćena krvlju i hranjivim tvarima. Negdje oko četrnaestog dana, jajašce se oslobađa iz jednog od jajnika i započinje put niz jajovode do maternice. Ako je u tom trenutku u jajovodu prisutna sperma, može doći do oplodnje. U tom će slučaju oplođena jajna stanica putovati do maternice i pokušati se usaditi u stijenku maternice.

Ako ne dođe do oplodnje, hormoni signaliziraju maternici da se pripremi na odbacivanje sluznice, dok se jajna stanica raspada i odlijeva sa sluznicom.

Kakvo je krvarenje normalno?

Pod normalno spadaju i kratka, lagana krvarenja, ali i duge, jake menstruacije. Vaša menstruacija s vremenom se može mijenjati, no ovo su značajke uobičajenih menstruacija:

  • Krvarenje traje od 3 do 8 dana
  • Menstruacija se javlja svakih 21 do 35 dana (od prvog dana menstruacije do prvog dana sljedeće)
  • Ukupni gubitak krvi tijekom menstruacije je oko dvije do tri žlice, iako izlučivanje drugih tekućina stvara privid da je više

Pročitajte više: Plodni dani pod utjecajem stresa


Kako prepoznati u kojoj je fazi ciklus?

Praćenje ciklusa u kalendaru i simptoma, može vam pomoći da razumijete svoj ciklus. Zabilježite kada menstruacija započinje i završava, koliko je bila obilna i je li bila popraćena drugim simptomima poput promjena u ponašanju ili raspoloženju. Tijekom nekoliko ciklusa primijetit ćete obrasce svog ciklusa i prepoznati nepravilnosti koje se događaju. Dostupne su i brojne aplikacije koje će vam pomoći u praćenju vašeg menstrualnog ciklusa.

Osim jednostavnog praćenja kalendara, postoji nekoliko načina kako prepoznati svoj menstrualni ciklus, njegovo trajanje i simptome. Tri metode koje možete isprobati su testiranje cervikalne sluzi, praćenje bazalne tjelesne temperature te kompleti za predviđanje ovulacije.

Upoznajte svoje tijelo!

Foto: Pexels/Polina Zimmerman

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -