Volimo li biti žrtve?

Jeste li jedna od onih koja u teškim životnim trenutcima ima mentalitet žrtve? Zapitajte se, kad se dogode loše stvari, preuzimate li odgovornost za njih ili krivite svijet? Ako je ovo drugo, vjerojatno imate.

Kad vam se u životu pojave izazovi, lako je prepustiti se osjećajima i pomisliti da se cijeli svijet urotio protiv vas. Tu i tamo normalno je razmišljati na takav način, ali ako vam izmakne kontroli, lako je pretvoriti takav način razmišljanja u standardni.

Međutim, nemoguće je upravljati svojom sudbinom ako igrate na kartu žrtve. Zapravo ovo je najbrži način da izgubite svoju moć.


Pročitajte više: Kako pobijediti strah koji vas paralizira?


Što je mentalitet žrtve?

Ljudi koji imaju mentalitet žrtve vjeruju da se život događa njima, a ne da oni upravljaju njime. Često se osjećaju žrtvom kad nešto ne ide kako je planirano. To je stečena osobina ličnosti u kojoj se osoba nastoji prepoznati ili smatrati žrtvom negativnih postupaka drugih.

U osnovi je mentalitet žrtve oblik izbjegavanja. To je način da se kaže: “Odbijam preuzeti bilo kakvu odgovornost za sebe ili svoj život.”

Kao rezultat toga, možete izbjeći izlazak izvan zone udobnosti, donošenje teških odluka ili poduzimanje bilo kakvih radnji kako biste poboljšali svoje stanje. Ukratko, ostajete zaglavljeni i paralizirani strahom.

Evo kako možete prepoznati imate li mentalitet žrtve:

  • Katastrofiziranje probleme – ako uvijek pretpostavljate da će se dogoditi najgore, vjerojatno će tako i biti. Sljedeću situaciju stavite u drugu perspektivu i pokušajte razmisliti što je najgore što se može dogoditi.
  • Osjećate se nemoćno – kad se dogode loše stvari, lako je osjećati gubitak kontrole. No u takvim situacijama važno je usredotočiti se na stvari koje možete promijeniti.
  • Govorite negativno o sebi – destruktivna uvjerenja, potaknut će ponašanje žrtve do te mjere da omalovažavanje sebe postaje norma.
  • Mislite da se svijet urotio protiv vas – ako neprestano osjećate da vas svijet pokušava povrijediti, znajte da ste se pretvorili u žrtvu.

Kako zaustaviti mentalitet žrtve?


Prvi korak ka izbijanju mentaliteta žrtve je razumijevanje i prihvaćanje da ga imate. Umjesto da svijet vide crno-bijelim, pronađite nove načine razmišljanja i ponašanja.


Pročitajte više: 7 lekcija koje možete naučiti iz neuspjeha


Utvrdite i izazovite ograničavajuća uvjerenja

Vjerovanja su uvjetovana opažanja koja se grade na starim sjećanjima na bol i zadovoljstvo. Ta se sjećanja temelje na tome kako smo vremenom protumačili i emocionalizirali svoja iskustva.

Ako su ova uvjerenja obeshrabrujuća u svojoj prirodi, dovode do samosabotaže i osjećaja bespomoćnosti. Ako želite prestati biti žrtvom, prvo morate prepoznati kritički unutarnji glas koji je stvorio osjećaj žrtve i nepravde.

Kada su se osjećaji samosažaljenja prvi put oblikovali u vašem životu?

Mentalitet žrtve obično se može pratiti od nečijeg djetinjstva, kao mehanizam preživljavanja ili kao naučeno ponašanje koje smo primijetili kod roditelja.

Kad počnete shvaćati zašto se osjećate kako se osjećate, preuzimate odgovornost za misli i shvaćate da imate moć promijeniti i prebaciti naraciju s jedne žrtve na pobjednika.

Preuzmite odgovornost za svoj život

Kad preuzmete odgovornost za svoj život, preuzimate vlasništvo nad svojim mislima, osjećajima i postupcima. Život dizajnirate po svojim uvjetima jer znate da imate moć stvoriti svoju stvarnost.

Trenutak kada prestanete kriviti svijet trenutak je kada se prebacujete sa žrtve na pobjednicu. Odjednom, život počinje raditi u vašu korist jer ste se odlučili boriti.

Usvojite stav zahvalnosti

Žrtvovanje se temelji na osjećaju “nedostatka” kao da nečega nikad nema dovoljno. Suprotno od “nedostatka” je “obilje”, gdje zahvalnost dolazi do izražaja.

Najbrži način da prestanete biti žrtva je usvajanje stava zahvalnosti. Steknite naviku pitati se: “Na čemu sam zahvalna danas?”

Zahvalnost je jednostavno svjesno priznanje onoga što vam donosi radost u sadašnjem trenutku. Kad se prestanete opsjedati sitnicama i pogledate širu sliku, počinjete shvaćati koliko ste zapravo sretni.


Pročitajte više: 5 načina kako možete usrećiti vaš mozak


Mislite pozitivno

Mentalitet žrtve se razvija i negativnim mislima. Najbolji način za prelazak sa žrtve na pobjednika je promjena razmišljanja. Umjesto da u nečemu tražite loše, pokušajte pronaći nešto pozitivno, kao što je lekcija koju ste dobili ili novo životno iskustvo.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Borba protiv seksizma na poslu – Zašto žene trebaju muške saveznike?

Susrećete li se na radnom mjestu sa svakodnevnim seksizmom koji nerijetko uključuje objektivizaciju žena ili mizoginiju? Put ka stvaranju kulture različitosti...
- Advertisment -