Nemate vremena za mindfulness? Upravo vama je najpotrebniji!

Za početak, executive summary: Mindfulness poboljšava poslovne rezultate i kvalitetu života nama poduzetnicama, ali i našim zaposlenicima, a samim time i našim obiteljima. Znanstveno dokazano brojnim istraživanjima.


Pročitajte više: Branka Novosel: Što mi svi, ali baš svi, trebamo?


Vrijeme je naš najvredniji resurs i mnogi se okreću mindfulnessu kako bi poboljšali svoje mentalno (a time i fizičko) zdravlje i bolje iskoristili 24 sata u danu koje svi na jednak način imamo na raspolaganju. No, ne iskoristimo ga svi jednako. Veći dio budnog vremena u danu provodimo u prošlosti ili budućnosti, što znači da se ne posvećujemo sadašnjem trenutku koji je najvažniji. Zašto? Pa zato što je sad i ovdje jedino vrijeme i mjesto kad nešto možemo učiniti za sebe, svoj biznis, svoje bližnje, a prošlost i budućnost u stvarnosti ne postoje, one su samo mentalni konstrukti.

Kako nam dan nikad ne traje dovoljno dugo da obavimo sve što trebamo i želimo, ne čudi nas činjenica da su stres, manjak fokusa i koncentracije te mentalni zamor vodeći uzroci lošeg mentalnog zdravlja. A to košta kroz trošak bolovanja, izostanak s posla i manju učinkovitost na radnom mjestu.

Statistike su alarmantne, stručnjaci predviđaju sljedeću pandemiju psihičkih oboljenja nakon covid pandemije. Rješenje dijela tog problema nalazi se tamo gdje ga mnogi ne očekuju: u mindfulnessu. No, unatoč impresivnim rezultatima i koristima za naše mentalno i fizičko zdravlje, mnogima je mindfulness još uvijek nepoznanica. Ako želite bolje iskoristiti vrijeme u danu i manje energije trošiti na distrakciju i neučinkovitost, razmislite o mindfulnessu. Nemate vremena za mindfulness? E pa vi ga najviše trebate zato provjerite što tu ima za vas.

Kako se vježba mindfulness?

Mindfulness je više od meditacije – ovdje pojam meditacije podrazumijeva razmatranje, kontemplaciju, promišljanje. Počinjemo s vježbama disanja i meditacije, što je osnova, no mindfulness meditacija zapravo se odnosi na kvalitetu naše pažnje u svemu što tijekom dana radimo. Dakle, vježbamo svjesnu pažnju, a najvažnije sidro koje nas uvijek vraća na sad i ovdje je naše disanje.


Pročitajte više: Ima li (moj) život uopće smisla?


Što znanost o tome kaže?

Iako je mindfulness predmet interesa znanstvene zajednice već više od 50 godina, ovo multidisciplinarno i interdisciplinarno područje istraživanja doživjelo je eksponencijalni rast tek zadnjih desetak godina. Najvažniji povod tome su impresivni rezultati koje vježbanje mindfulnessa ima na kvalitetu našeg života.

Rana istraživanja bavila su se utjecajem mindfulnessa na mentalno zdravlje te učinkom u prevenciji povrata depresivnih epizoda kod oboljelih od depresije, te kod simptoma anksioznosti. Interes istraživača proširio se tada i na koristi mindfulnessa u komunikaciji i međuljudskim odnosima. Ubrzo je postalo jasno da ogromne koristi od mindfulnessa mogu biti i za zaposlenike na njihovim radnim mjestima, odnosno u poslovnom okruženju općenito. Znamo da stres, manjak koncentracije, intenzivno korištenje tehnologije u digitalnom okruženju te multitasking utječu na rad ljudskog mozga, na žalost negativno. No, znamo također da mindfulness poboljšava funkcionalnost našeg mozga. Potiče stvaranje novih neuroloških veza i rast moždanih stanica u područjima povezanima s pamćenjem i donošenjem odluka, prigušuje naš odgovor na stres, uključuje dijelove mozga koji pomažu u regulaciji osjećaja kao što su ljutnja, frustracija i strah.


Pročitajte više: Kako ostati mirna i staložena u ovim zahtjevnim vremenima?


Je li vam lako biti poduzetnik/ca?

Mnoge su prednosti vlastitog biznisa. Imamo više autonomije u donošenju odluka, fleksibilnije radno vrijeme i onaj fenomenalan osjećaj postignuća. I da, mnogima poduzetništvo donosi i osjećaj svrhe i ispunjenja u životu. Autonomija znači da imamo mogućnost upravljanja vlastitim životom, u određenoj mjeri, naravno, a presudna je za motivaciju i zadovoljstvo osobe. Jedna od teorija motivacije govori da su ljudi motivirani za rast i promjenu zbog tri urođene univerzalne psihološke potrebe: potreba za kompetencijama, odnosno svladavanjem i učenjem novih vještina, zatim potreba za povezanošću, odnosno osjećaj pripadnosti grupi, te autonomijom – osjećajem da imamo kontrolu nad svojim djelovanjem i ciljevima.

Biti mali poduzetnik pruža nam mogućnost zadovoljenja ovih potreba, što dijelom potiče ljude da budu i ostaju poduzetnici kada to baš i nije lako, kao recimo u današnjim okolnostima. No, to sa sobom donosi i mnoge stresore i izazove – financijski izazovi, predugo radno vrijeme zbog čega trpi privatna sfera života, žongliranje odgovornostima i mnogim ulogama koje tijekom dana moramo odigrati. Naravno, tu je i osjećaj odgovornosti za uspjeh (ili neuspjeh) našeg poslovnog pothvata, radi nas samih, ali i naših zaposlenika. Zato ne čudi da su poduzetnici krizna skupina kad se radi o mentalnom zdravlju. U nekim zemljama podaci govore da oko 60% poduzetnika smatra da im poduzetništvo uzrokuje osjećaje anksioznosti i depresije – no, manje od 30% njih traži ikakvu pomoć.

Mindfulness je dostupan, proaktivni preventivni alat za održavanje psihološke ravnoteže i mentalnog zdravlja, ali i pomoć u izazovima koje okolnosti i trenutak donose. Zamislite da postoji teretana za um – to je mindfulness. Kao što ne vježbamo u teretani kad smo već bolesni, nego se vježbom štitimo od bolesti, tako štitimo i svoj um pomoću mindfulnessa od mentalnih bolesti.

Možete li odvojiti deset minuta dnevno za svoj um?

Ako je vaš odgovor ne, znači da vam je život izuzetno stresan, a visoku razinu stresa ljudsko tijelo ne može bez posljedica dugo izdržati. To znači da jurite prema burnoutu, visokom tlaku, problemima s krvnožilnim sustavom, dijabetesu… Preko 70% posjeta liječniku povezano je s posljedicama stresa.

Već deset minuta dnevno mindfulness može učiniti čudo za kvalitetu vašeg života, a samim time i vaših najbližih. Kao poduzetnica sigurno znate da svaka odluka ima svoje posljedice, da svaka akcija ima reakciju. Mudra izreka čiju je vrijednost vrijeme dokazalo kaže: Bolje spriječiti nego liječiti. Zato mislite na svoje zdravlje jer je to najvrednije što imate. Zvuči kao floskula, no na žalost često to spoznamo tek kad zdravlje izgubimo. Nađite tih deset minuta dnevno za sebe jer vi to zavređujete.

Autorica: Branka Novosel, certificirana trenerica mindfulnessa i vlasnica škole stranih jezika Littera

Foto: Unsplash/Lesly Juarez, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvinoja recepti

Kvinoja – recepti od predjela do deserta

Kvinoja je idealna namirnica za sve koji brzo ogladne, stalno nešto grickaju, kao i za one koji ne smiju konzumirati gluten,...
- Advertisment -