Mirovina za poduzetnice ne mora biti zastrašujuća

Kada je u pitanju mirovina, prvo se potežu pitanja nesigurnosti i strahova. I to s razlogom. Nakon što pola životnog vijeka provedete radeći, prijelaz u mirovinu zaista je velika promjena, a naročito kada ste većinu radnog staža proveli kod istog poslodavca.

Isto tako, mirovina povlači i pitanja organizacije novog slobodnog vremena, kao i upravljanja slabijim financijama.

Može li mirovina za poduzetnice biti olakšanje?

S druge strane, nekima odlazak u mirovinu predstavlja veselje jer se konačno mogu odmoriti od napornog rada ili se, puno ozbiljnije, mogu maknuti iz loše radne sredine, pa čak i mobinga.

Za Mirjanu Sobin, osnivačicu splitske škole stranih jezika Jantar, odlazak u mirovinu nije bio ni najmanje problematičan. Njezin je radni staž dug 42 godine, a mirovina joj je došla u pravi tren.

“Ne da je moj odlazak u mirovinu bio bezbolan, već i veliko olakšanje,” priznaje. No, u njenom primjeru nije riječ o lošim radnim uvjetima. Naprotiv.

Radila je koliko je dugo mogla. Rado je odlazila na sastanke i ispijala kave sa suradnicima, no s godinama i najugodniji posao postane na svoj način naporan. Stoga je svoju školu stranih jezika prepustila mlađim naraštajima, kao i vlastitom sinu, a u kompletno osoblje ima veliko povjerenje.

“Neke od tih profesorica su i moje bivše učenice,” objašnjava. “Što se tiče stručnog posla u nastavi, tu me nikad glava nije bolila.”


Pročitajte više: Kako se isplaćuje mirovina iz mirovinskih fondova, kakvi su godišnji prinosi i može li se dodatno ulagati?


Prilika za mlađe

Sobin ističe kako joj je iznimno drago da je njezina škola ostala unutar obitelji. Njezin je sin, iako po struci biokemičar i molekularni biolog, preuzeo poziciju direktora ove škole stranih jezika.

“On je menadžerski puno bolji od mene,” priznaje Mirjana Sobin, te dodaje kako škola cvjeta pod njegovim vodstvom. Veliki zaljubljenik u prirodu, osigurao je školi status zelene škole.

Iako je dugi niz godina Jantar pripremni centar za Cambridge ispite, od nedavno je i ispitni centar.

U punih 30 godina postojanja, ova je škola pokazala svojim primjerom kako promjena vodstva ne mora biti problematična, te kako poduzetnici zaista ne moraju brinuti dok god su za vrijeme svojeg rada osigurali ljudski kapital po mjeri svoje tvrtke.

Sobin tako kaže da svoje vrijeme koristi za odmaranje i uživanje, a rad škole rado promatra iz sjene.


Pročitajte više: Kako funkcionira mirovinski sustav i po čemu se razlikuju mirovinski stupovi?


Svoje mjesto prepustite osobi od povjerenja

Uvijek je potrebno imati na umu kako, iako često zastrašujuća, velika životna promjena kao što je mirovina ne mora biti loša.

Bez obzira na to ostavljate li svoju tvrtku obitelji ili dugogodišnjim djelatnicima, pazite da je u pitanju osoba od povjerenja. To ne mora biti najobrazovanija niti osoba s najdužim stažem u tvrtki.

Odaberete li osobu od povjerenja, u prijelaznom ćete razdoblju s njom lakše komunicirati, prenijeti joj svo stečeno znanje i pomoći joj da dostojanstveno preuzme vodeću poziciju.

Povjerenje i pozitivno izgrađen odnos umanjit će vašu nervozu pred odlazak u mirovinu, a vi ćete se na svoje zaslužene slobodne dane buditi s osmijehom.

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -