Arhitektica savjetuje kako odabrati kuće i stanove sigurne od potresa!

Sigurnost je stupanj zašite od opasnosti, štete, gubitka ili kriminalne  aktivnosti, definira Wikipedia. Opasnost, šteta i gubitak su posljedice nedavnih potresa kojima smo svjedočili u Sisačko-Moslavačkoj i Zagrebačkoj Županiji, a koji su se osjetili i šire. Postavlja se pitanje, kako procijeniti sigurnost zgrade prilikom kupovine.


Pročitajte više: Arhitektica Nina Ninčević projektirala je prekrasnu vilu, a nama je ispričala kako je tekao cijeli proces!


Zašto su kuće sve manje sigurne od potresa?

I to je vrlo kompleksno pitanje, na koje je kolega Jure Grbić dipl. ing, građevine dao jedan slikovit odgovor: „Što je kuća ružnija, to je sigurnija!“

Moram se i složiti s time, naime u trendu su open space objekti, veliki otvori, izbjegavanje punostijenog ziđa, sve što u stvari nije protupotresno, ali je moderno i trenutno najtraženije na tržištu nekretnina. Sve te karakteristike i jesu nešto što mi arhitekti volimo, slobodne ruke da napravimo fantastične prostore, no pod cijenu čega?

Hrvatska je u poprilično seizmički aktivnom području, neki dijelovi umjerenije kao npr. Sjeverozapadna Hrvatska, neki pak jače kao Zagreb i Medvednica, no ta tema je više za geofizičare. Ono što bih htjela prenijeti je kako i na koji način provjeriti, ako je uopće to moguće, sigurnost obiteljske kuće, stana ili nekretnine koju planirate kupiti.

Pa konkretno skoro je nemoguće sa sigurnošću to provjeriti bez istražnih radova na samom ziđu, ukoliko je zgrada već dovršena. Naime iza završne obloge zida i poda može biti bilo što, svjedoci smo raznim malverzacijama u gradnji kao takvoj. Ukoliko kupujete roh-bau prostor, tu je već vidljivija konstrukcija i sam način zidanja, postojanje ili nepostojanje serklaža, materijali same konstrukcije, iako recimo u samu armaturu ni tu ne možemo biti sigurni, kako je napravljena, na koji način i je li sve skupa u skladu s pravilima struke.

Osnovno što bi trebalo biti nit vodilja je da ziđe, dakle punostjeni zidovi, čine minimalno 2% površine tlocrta, te da su u oba smjera, kako bi činili spregnutu konstrukciju. Ako je zgrada katna, da se po katovima tj. po visini nastavljaju, a ne izmiču. Kod kupovine obiteljske kuće, to je relativno lako provjeriti. Pravokutan, simetričan oblik također daje na sigurnosti.

Kod kupovine stana, ako nemamo uvid u stanove ispod i iznad onda nemamo baš mogućnost provjeriti realno stanje stvari. Česte su pojave da stanari na svoju ruku otvaraju dodatne otvore u ziđu time oštećujući protupotresnu sigurnost.


Pročitajte više: 5 korisnih savjeta ukoliko razmišljate o kupnji vikendice


Ono što je bitno napomenuti je da kvalitetna projektna dokumentacija ne jamči da je zgrada upravo tako izvedena te je zaista najbitnije osvijestiti cijeli niz sudionika u gradnji o potrebama poštivanja regulative i normi struke, počevši od samog investitora, preko svih projektanata, do izvođača, nadzora i samih javnopravnih tijela. Samo to je put do sigurne kuće.

Autor: arhitektica Romana Lasan, Laboratorij Design

Foto: Privatna arhiva, Unsplash/todd kent

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -