Stranica Muškarac, otac, kralj na duhovit način prikazuje seksizam na Balkanu!

Muškarac, otac, kralj je satirična stranica koja ukazuje na apsurdnost i sve manjkavosti patrijarhata današnjice. Sve one izjave koje se najčešće upućuju ženama, stavljene su u ženski glas i upućene su muškarcima čime se u potpunosti izvrće vrijednost tih izjava.

Ističući seksizam koji je svakodnevan, rodne stereotipe, stereotipe općenito, rodno zasnovano nasilje i pristranosti koje žene svakodnevno doživljavaju, stranica obrće paradigmu muško ženskih odnosa. Time ismijava patrijarhalni normativ. Kao inspiracija poslužila je popularna stranica Men who has it all. Njihov su koncept, tako reći udomaćili i ispekli u našem jeziku i kontekstom u kojem žive žene na Balkanu.

muškarac, otac, kralj

Povezano:

Kako je stranica nastala?

Feminističkih satira ima malo ili gotovo nikako. Da je ovako nešto na našem jeziku i u kontekstu našeg okruženja potrebno, govori iduća činjenica. Stranica Muškarac, otac, kralj je u roku od 5 dana od objavljivanja dobila preko 1600 fanova, odnosno pratitelja. Sada, već pred kraj prvog mjeseca od osnivanja, ima preko 5500 pratitelja, odnosno pratiteljica na Facebooku.

Rastrgane niti sestrinstva na našim prostorima žele zakrpiti humorom i zaintrigirati one koji možda ne razumiju kontekst da saznaju više. Na dnevnoj bazi, u inbox na Facebooku ili Instagramu dobivaju poruke podrške, ali i primjere seksističkih izjava koje su poslane kao inspiracija za buduće postove.

satiricna stranica

Ističu kako komentare ne brišu sve dok ne guše ženski glas jer smatraju da takvog prostora ima i previše. Na ovoj stranici mora biti imperativ činjenica kako muškarci ne smiju oduzimati glas ženama. Također, ova stranica svojevrstan je siguran prostor za žene. Neprihvatljive komentare brišu, a korisničke račune iza kojih se kriju uvrede, blokiraju.
Verbalno nasilje nad ženama na ovoj stranici nije dozvoljeno.

Ljudi koji stoje iza ove stranice za sad žele ostati anonimni, ali ističu kako će i dalje vrijedno raditi po feminističkim principima i načelima solidarnosti i horizontalne raspodjele moći!

Foto: Facebook

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -