Poduzetnice i porodiljni- što je to porodiljni?

Koliko dugo ostaju poduzetnice na porodiljnom dopustu? Idu li uopće poduzetnice na porodiljni dopust? Žene u poduzetništvo idu zbog veće ravnoteže privatnog i poslovnog života, odnosno veće kontrole nad svojim vremenom.

>>Novi zakon o porodiljnom dopustu

Međutim, žene su većinom mali poduzetnici što znači da posao u velikoj mjeri ovisi o njima i nema ih tko zamijeniti kako bi one otišle na porodiljni dopust.

Poduzetnice na porodiljnom dopustu u uredu

Ana Kamenjašević je sa suprugom u obiteljskom biznisu, proizvodnji kabelske konfekcije za automobile. Od četvero djece, troje je rođeno od kad su suprug i ona u biznisu.  Ana vodi proizvodnju i nema na koga prenijeti svoje obaveze tako da su telefonski razgovori iz rađaone i bolničke sobe nakon poroda bili uobičajeni.

Kao veliku prednost navodi to što se tvrtka nalazi u prizemlju obiteljske kuće tako da sada kad četvrto dijete Katarina ima godinu dana ona može svoj radni dan provesti i s njom a često idu zajedno i u ured. “Nekad jednostavno moram biti u uredu i onda je i beba u ležaljci u uredu.” kaže Ana.

Patrizia Milani, suvlasnica obiteljske tvrtke Vibrobeton, je za svog trećeg sina prilagodila jedan ured u tvrtci gdje joj je on bio blizu dok je radila. ” S posla sam otišla u rađaonu i vrlo brzo natrag u ured. Osjećala sam se odlično jer sam bila u svom okruženju a beba je bila dobro jer je bila sa mnom” kaže Patrizia.

Porodiljni dopust kao prilika a ne prepreka

Ambiciozne žene vide trudnoću i porodiljni dopust kao priliku, a ne prepreku. Patrizia je prvo dijete rodila na drugoj godini fakulteta te nakon poroda ispite polagala unaprijed. U drugoj trudnoći komplikacije su ju prisilile da uspori u 6. mjesecu trudnoće i miruje. “To je opet za moje poimanje vremena značilo “Imam vremena!!” te sam upisala magisterij. Nakon poroda opet sam se pored bebe posvetila učenju.” kaže ona.

Nekima je porodiljni dopust prilika za traziciju iz korporativnog svijeta u poduzetništvo. Pokretanje biznisa zahtijeva više vremena nego novaca a uz posao i obveze kod kuće, mnogim ženama se pokretanje biznisa uz posao čini kao nemoguća misija. Stakleni strop, nefleksibilnost su učinili svoje, ali one ne odustaju već pomno planiraju i pripremaju svoj bijeg.

Dijete i porodiljni dopust još nikoga nisu unazadili i usporili, dapače, kad dođe beba stvari se poslože upravo onako kako trebaju biti!

Foto: Dreamstime/Monkeybusinessimages

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...
- Advertisment -