Naftalina proslavila 40. rođendan, a vlasnica Josipa okrugli 60.

Ovaj petak bila je velika fešta. Slavile su svoj rođendan Josipa Maslać Petričević i njezina Naftalina. Proslavu Josipinih 60 i Naftalininih prvih 40 pamtit će svi koji su bili prisutni.

Cijeli event održao se pod geslom “Bolji zajedno” i taj slogan uistinu opisuje atmosferu koja se osjetila cijeli večeri.

Ali – da krenemo od početka. Za one rijetke koji možda još ne znaju tko je Josipa, evo par riječi o njoj.

Žena, majka, poduzetnica

Žena je to koja je osnovala svoju tvrtku prije 40 godina kao dvadesetogodišnja majka, vizionarka nepresušne energije uz koju je, ne samo  opstala na rizičnom tržištu tekstila, nego je poslovanje postavila na takvu razinu da je Naftalina postala brend, prepoznatljiv po širokom tekstilnom asortimanu, fair partnerskom odnosu s klijentima, trenutnim odgovorima na zahtjeve kupaca, po stručnosti i pristupačnosti.

naftalina 40. rođendan

O tome kakva je osoba govore reakcije ljudi na njezinu nominaciju za poduzetnicu godine. Gorili su nebo i zemlja od podrške sa svih strana, iskrena sreća svih onih koji ju poznaju poslovno i privatno, uz gotovo uvijek istu rečenicu – ako netko zaslužuje tu titulu, to je Josipa.

Nikada se nije uzdizala, ali ni ponižavala. Iskrena i otvorena, uvijek pozitivna. Borac s nježnom dušom.


Pročitajte više: Naftalina se sprema za smjenu generacija, Matea preuzima mamimo mjesto!


Sitna, a silna

Kada nas je kao predstavnike Woman in Adria pozvala, nije to bilo pozivanje u svrhu marketinške promocije, ona i njena Naftalina su marketing same po sebi, ali smo osjetili da nas je pozvala kao partnere i prijatelje, suradnike.

U hrvatskom jeziku ne postoji riječ koja bi jasno opisala taj odnos koji Josipa ima s ljudima, a koji je bio vidljiv na zabavi. To je mix prijateljstva, poslovne suradnje, partnerstva i podrške. Svi tamo smo to osjetili.

naftalina 40. rođendan

Od prvog trenutka kada smo ušli, kada je svakoga ponaosob zagrlila, poljubila, zahvalila na dolasku pa do konstantne brige je li sve ok.

A onda je uzela mikrofon i započela govor. Iz jedne sitne žene izašla je silina; spomenula se svih onih koji su na nju ostavili najveći trag – roditelja, brata, sestara, svoje djece s obiteljima, najbližih poslovnih suradnika, prijatelja… Ljubav s kojom je pričala anegdote o svakome koga je spomenula nas je valjala od smijeha do suza ganuća. Sve je išlo tečno, jedino su govor prekidali spontani zagrljaji unučica koje su joj potrčale u susret. I tu je Josipa potvrdila što joj znači obitelj. Čučnula bi i rukama obgrlila djevojčice, poljubila ih uz najširi smiješak i onda nastavila pričati kada su se curke vratile mamama.


Pročitajte više: Tako to radi Women in Adria: Danira iz Dada&Rocco htjela je savjet Josipe iz Naftaline, a mi smo ih povezale


Prvih 40

Naftalinina priča je dokaz koliko obitelj i posao mogu biti isprepleteni. Oboje Josipine djece rade u Naftalini, brat koji je s njom od samog osnutka firme, sestre, nećak. Vrijednosti kao što su odanost, predanost poslu, zajedništvo su doveli do malog, polivaletnog carstva od 75 zaposlenih. I njih sve Josipa naziva obitelji. I tako se i donosi prema njima.

Nakon govora je Josipa još jednom svima zahvalila i opet krenula obilaziti svoju goste. Mislim da je nitko nije vidio da sjedi osim kada je na red došlo prvo iznenađenje.

naftalina 40. rođendan

Voditeljica eventa, Emina Pršić Prasnikar ju je pozvala da sjedne ispred projekcionog platna i krenuo je film. Počelo je s crno bijelim fotografijama koje su dokumentirale Josipino djetinjstvo, nastavilo se fotkama u boji iz sredine osamdesetih, kada osniva Naftalinu i postaje majka prvo Domagoja, a onda Mateje. I onda kreću izjave njenih prijatelja iz mladosti, suradnika iz Naftaline, obitelji.

Čuti nešto takvo nikoga nije ostavilo ravnodušnim, a Josipa je pogledom tražila svakoga od govornika po sali i brišući suze klimala glavom u znak zahvale. Film je završio najljepšom čestitkom, unuci su joj otpjevali Sretan rođendan, a Matea i Domagoj čestitali prvih 40 godina Naftaline, uz rečenicu: “Kakvu smo mentoricu imali, vjerujemo da će Naftalina slaviti još toliko.”


Pročitajte više: Što morate znati ako pokrećete proizvodnju?


Svijet voli pobjednike

Uz bend i ples došlo je na red još nekoliko iznenađenja. Uz maestralne tonove saksofonista Ive Prodana plesni podij je odjednom postao premali. Njegov nastup je bio poklon prijatelja koji su Josipu željeli iznenaditi. I uspjeli su. Nakon malog predaha uslijedio je još jedan poklon prijatelja i suradnika. Veličanstven vatromet pod kojim smo se svi osjećali kao djeca, a Josipi se punilo srce.

I onda nešto što je zaokružilo večer, taman kad smo svi mislili kako je već pomalo kasno uletjela je Indira s pjesmom “Svijet voli pobjednike” i zapalila atmosferu. S Josipom na čelu ples nije stao dva sata. Energija kao da se samo množila.

naftalina 40. rođendan

A možda i je, jer smo bili na rođendanu jedne neumorne žene i dobili priliku vidjeti da je sve moguće.

Foto: Naftalina

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -