Ove je godine nagrada Oskar, u kategoriji koja ozbiljno zapostavlja žene na razini cijele filmske industrije, konačno pripala ženi

Nekoliko je kategorija Oskara, čini se, rezervirano uglavnom za muškarce. Stoga je velika vijest da je nagrada Oskar za najbolju originalnu glazbu ove godine pripala ženi.

Povezano:

Ni ove godine Oskari nisu posebno iznenadili ravnopravnošću spolova i drugih rasa, no u nekim su kategorijama ipak pokazali korak prema većoj inkluzivnosti. Svijet je razveselila vijest da je nagrada Oskar za najbolji film pripala korejskom remekdjelu Parazit, što je ujedno i prvi film na stranom jeziku koji je dobio ovu nagradu. Redatelj filma, Joon-ho Bong, osvojio je i nagradu za najboljeg redatelja, nagradu koja je do sada uglavnom pripadala bijelcima.

Još jedna sretna vijest s najočekivanije svjetske ceremonije je ta da je nagrada Oskar za najbolju originalnu glazbu pripala ženi. Hildur Guðnadóttir postala je četvrta žena koja je ikada osvojila nagradu u ovoj kategoriji i prva od 1997. Ovo je priznanje osvojila za rad na filmu Joker koji je bio nominiran u kategoriji za najbolji film.

“Djevojčicama, ženama, majkama, kćerima, koje čuju bujanje glazbe iznutra, molim vas pričajte glasnije. Trebamo čuti i vaše glasove”, rekla je Hildur u svom govoru prilikom prihvaćanja nagrade.

nagrada oskar

Skladateljice su vrlo rijetko angažirane u filmskoj industriji

Ova Islanđanka, koja inače djeluje iz Berlina, predstavlja rijedak slučaj skladatelja koji je uveden netom prije snimanja da sklada originalnu glazbu. Hildur je nakon čitanja scenarija skladala elektro-akustičnu temu na čelu, osmišljenu posebno za lik Jokera, a Joaquin Phoenix koji ga je utjelovio plesao je upravo na tu skladbu.

Hildur je na ceremoniji progovorila i o rijetkosti angažiranja žena skladateljica unutar filmske industrije. Također je rekla da se nada da će njena pobjeda skrenuto pozornost na ovu poražavajuću statistiku. “Mislim da je ovo bocnulo mnoge. Problem je ustvari smiješan i trebali bi industriju otvoriti prema većem broju žena”, rekla je.

Zadnja žena koja je prije nje osvojila nagradu Oskar u istoj kategoriji bila je Anne Dudley 1997. za film Skidajte se do kraja i Rachel Portman 1996. za film Emma. Obje su dobile nagradu u kategoriji komedija i mjuzikla, u vremenima kada su se nagrade za te žanrove dodjeljivale posebno i posebno za žanr drame. Prva koja je ikada osvojila nagradu u toj kategoriji bila je Marilyn Bergman, koja je 1983. godine nagradu dijelila sa svojim suprugom za fil Yentl.

Foto: Instagram/ @hildur_gudnadottir

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -