Supergirl Workout: Nika košarkaški san ostvaruje u Americi pred milijunima gledatelja

Zovem se Nika Mühl, imam 22 godine i bavim se košarkom već 9 godina. Nijedan sport prije košarke u meni nije budio takvu strast, kompetitivnost i želju da svaki dan budem sve bolja i bolja.

Igra na Uconnu, jednom od najuspješnijih koledža

Svojim najvećim sportskim uspjehom smatram samu priliku da igram košarku na Uconnu. To je jedan od najuspješnijih koledža u Americi, pod vodstvom trenera Geno Auriemma. Osvojili su 11 NCAA prvenstava, što nitko nikad nije uspio napraviti. Imati priliku igrati na takvoj pozornici i upijati znanje od najboljih trenera i igračica je moj najveći uspjeh.

Ovdje sam naučila toliko stvari ne samo vezanih za samu košarku, već i kako biti profesionalac i kako zavoljeti taj proces u kojem svaki dan želiš pobijediti samog sebe. U tri godine smo osvojili tri Big East konferencijska titule i bili na dva Final Foura, a standardi su visoki i cilj je uvijek isti – osvojiti NCAA turnir.


Pročitajte više: TV će morati ravnopravno pratiti muški i ženski sport – Je li to rješenje za ravnopravnost u sportu


Bez medijskog pokrića nema sponzora pa ni rasta ženske košarke

Od individualnih uspjeha istaknula bih da sam bila obrambeni igrač godine u konferenciji dva puta za redom, All American Honorable Mention, finalist za nagradu Nancy Lieberman za najboljeg razigravača u ligi, a ove sezone sam i srušila rekord po ukupnom broju asistencija u sezoni koji je prije toga držala Sue Bird.

Postoji jako puno problematika s kojima se susrećem u svome sportu. Za početak ženska košarka ima znatno manje medijskog pokrića i izloženosti u usporedbi s muškom košarkom. Taj nedostatak vidljivosti jako utječe na popularnost sporta, pronalazak sponzora i ukupan rast ženske košarke – pogotovo u Hrvatskoj. U Americi je ove sezone ženska koledž košarka bila jednako popularna i gledana kao i muška koledž košarka. Žensko finale NCAA gledalo je u jednom trenutku čak 12.6 milijuna gledatelja. Na koledžu i žene i muškarci imaju jednake uvjete za rad i sve više i više medijske pažnje se pridaje ženskoj košarci, a rezultati su jako vidljivi.

U ženskoj košarci ima jako puno pozitivnih aspekata. Kao i svaki sport, donosi jako puno različitih iskustava koje te nauče stvarima za cijeli život i izgrade te kao individualca. Kroz sport sam upoznala mnogo različitih ljudi na koje uvijek mogu računati i znam da će tu biti za cijeli život, naučila sam jako puno o drugim kulturama u svijetu i upoznala sam puno različitih jezika. Sport mi je pružio i priliku da dobijem stipendiju i završim fakultet u Americi, što je zaista velika stvar.


Pročitajte više: Supergirl Workout – Svjetska judo prvakinja Barbara Matić trenira u atomskom skloništu


Vjerujem u rad i konzistentnost i ne razmišljam što će biti sutra

Uvijek sam okružena ljudima koji me čine boljom što i mene gura naprijed svaki dan i daje mi motivacije da rastem i budem najbolja u onome što radim i volim. Imam puno žena oko sebe koje su mi veliki primjeri i inspiracija, koje se svaki dan bore sa stereotipima i konstantno se moraju iznova dokazivati, a i dalje su odlični lideri i pravi su primjer kako te rad i volja za napretkom mogu dovesti do ostvarenja svih ciljeva.

Iako zaista jako volim svoj sport i mislim da ženska košarka ima toliko potencijala i prostora za rast, mislim da je najbitnije da svatko nađe ono što voli i uživa u tome. Bavljenje sportom, bilo to profesionalno ili amaterski je jako beneficijalno i za mentalno i za fizičko zdravlje, i može donijeti toliko predivnih životnih iskustava, uspomena i novih ljudi.

Trenutno nemam nekih zacrtanih ciljeva i planova,  ja sam tip osobe koja vjeruje u rad i konzistentnost, pa tako i vjerujem da će sve biti onako kako treba. Volim se fokusirati na sadašnjost i ne razmišljam o tome što će biti sutra. Volim ono što radim i uživam u košarci, i mislim da sam do sada zaista izvukla ono najbolje iz sebe i svojih mogućnosti, a to rezultati i pokazuju. Jedini trenutni cilj mi je svaki dan dati 100% od sebe, a onda znam da ću uspjeti postići ciljeve o kojima ne bih nikada ni sanjala.

Nika je u Sport Vision trgovini izabrala adidas Run Fast 2in1 kratke hlačice koje su stvorene za brzinu i najzahtjevnije treninge! Lagana i udobna, adidas Essentals jakna osigurava ugodno trčanje bez smetnji! Za treninge na otvorenom terenu i na svim vremenskim uvjetima idealan odabir su adidas Terrex AX4 GTX tenisice!

O projektu

Cilj projekta Supergirl workout X Woman in Adria je podržati spolnu ravnopravnost i mlade djevojke upoznati sa sportom koji nije toliko zastupljen. U sportu nerijetko dominiraju muškarci, a žene – sportašice su u vrlo malom postotku zastupljene u medijima i vidljivosti na javnoj sceni. Na vodećim pozicijama u sportu uglavnom se nalaze muškarci, a u vodećim strukturama žena gotovo da i nema.

Tekst preuzet sa Sportvision.hr

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -