Nike i Under Armour nastavljaju dominantno mušku kulturu

Nike Inc. govori ženama da „sanjaju luđe“. Under Armour Inc. potiče ih pak da iskoriste svaku priliku sloganom „hoću ono što želim“. Međutim, čini se da se gesla niti jedne od ovih korporacija ne odnose na postajanje izvršnom direktoricom.

Kada su izvršni direktori ovih korporacija krajem listopada odstupili s pozicije, oboje su zamijenjeni muškarcima. Odluka da se ne promiču žene postavlja pitanja o procesu nasljeđivanja, posebno u trgovačkim društvima koja su se borila s reputacijom “muške kulture”, tvrdi Trina Gordon, izvršna direktorica Boydena. “Kada pogledate Nike ili Under Armor, u kojima se već ranije pričalo o diskriminaciji na radnom mjestu, shvatite da je to stvarno, nažalost, tako”, rekla je Gordon u intervjuu za Bloomberg Business.

Under Armour nije razmatrao druge kandidate

Under Armour nije ni razmatrao druge kandidate pored Patrika Friska, koji je bio imenovan za predsjednika i nasljednika 2017. Nike nije odgovorio na pitanja o svom procesu zapošljavanja niti koliko je kandidata uzeto u obzir. Tim Cook, član Nikeovog odbora, vodio je sam proces, a tvrtka je naposljetku zaposlila nekog drugog iz odbora.

Povezano: Wall Street nikada nije imao izvršnu direktoricu. Zašto?

Veronica Biggins, izvršna direktorica tvrtke Executive Search, tvrdi da žene u odborima S&P 500 drže rekordan broj, ali ih je, bez obzira na to, tek 26% na direktorskoj poziciji. Nike u odboru ima tri žene, a Under Armour dvije.

Žene rjeđe dobivaju unaprjeđenje kao dio formalnog procesa

Za žene je također manje vjerojatno da će dobiti posao izvršnog direktora kao dio formalnog procesa nasljeđivanja. Manje od polovice ženskih direktorica koje je ispitao regrutator Egon Zehnder izjavilo je kako su bile dio planiranog nasljeđivanja, u usporedbi s 62% muškaraca.

Reagirali Nike i Under Armour

Nike i Under Armor reagirali su na pritužbe o svojoj dominantnoj muškoj kulturi, pogotovo posljednjih godina, i to stvaranjem izvršnih pozicija i zapošljavanjem žena na te pozicije. Nike je prošle godine postavio Kellie Leonard kao prvu direktoricu za raznolikost i uključenost, dok je Under Armour ove godine imenovao Tchernaviju Rocker kao prvu šeficu za ljude i kulturu.

Mary Cain: Kako me ugovor s Nikeom doveo do suicidalnih misli!

Međutim, to nisu promocije koje vode do najviših pozicija, tvrdi Biggins. “Žene još uvijek imaju tendenciju da budu u ulozi osoblja, a ne u ulozi voditelja”, kazala je. “Raznolikost na toj razini je stvarno važna.”

Foto: Instagram, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -