Wall Street nikad nije imao izvršnu direktoricu, zašto?

Unatoč svim inicijativama za ravnopravnost spolova i rekonstrukciju korporativne moći u različitim industrijama i na radnim mjestima, Wall Street je ostao neistraženo područje za izvršne direktorice.

Žene se, u inozemstvu, probijaju do najviših pozicija. Doista, Ana Botín predsjednica je španjolske multinacionalne banke Santander. Magazin Fortune davne je 1998. godine počeo pratiti ženske izvršne direktorice, ali na popisu Fortune 500 od tada su se našle samo dvije direktorice banaka. Prva je bila Marion Sandler iz Golden West Financials-a, koju je osnovala zajedno sa suprugom. Druga je Beth Mooney, izvršna direktorica KeyCorpa, regionalne banke sa sjedištem u Clevelandu, koja je ove godine bila na 413. mjestu Fortuneovih 500.

Prevladava uvjerenje da žene nisu dovoljno spremne za takve pozicije

Istraživanje koje je proveo isti časopis pokazao je da žene žele visoke pozicije u Wall Streetu, ali da ih nadređeni ne smatraju dovoljno spremnima za takav pothvat. Odbori i dioničari tvrde da žele raznoliko vodstvo, ali kada se otvori pozicija, kao da jednostavno ne pronalaze prave kandidate. I tako se Wall Street našao u kontradikciji.

wall street
Sallie Krawcheck

Jedna od nekadašnjih najviše rangiranih žena Wall Streeta, Sallie Krawcheck, tvrdi da je logično pomisliti da će financijska i ekonomska kriza dovesti do toga da industrija koja je dominantno bijela i muška, preispita demografiju svog vodstva. Ali umjesto toga, ona kao da je postala još bjelja, još muževnija i još starija.

Povezano: 10 savjeta za žene koje rade u dominantno muškim zanimanjima

Međunarodni monetarni fond istaknuo benefite žena na visokim pozicijama

wall street

Prošlogodišnja studija MMF-a utvrdila je prednosti ženskog vodstva banaka širom svijeta, barem na razini odbora. Otkriveno je da su institucije s većim udjelom žena direktorica imale manji udio nenaplaćenih kredita i veću otpornost na stres. Također je, ističu autori, primijećena veća stabilnost koja je najvjerojatnije posljedica raznolikih pogleda na određena pitanja. Žene, koje unatoč diskriminacijskim praksama zapošljavanja, dosegnu razinu odbora, često su bolje kvalificirane ili iskusnije od svojih muških vršnjaka, tvrde. Zbog toga bi se trebala provoditi praksa uklanjanja rodnih nejednakosti na rukovodećim pozicijama u financijama.

Tko će biti prva izvršna direktorica Wall Streeta?

State Street na neki način priznaje da se žene na organizacijskoj ljestvici ne uspinju jednakom brzinom kao muškarci. Industrija je stara. Nekoliko je zaposlenica navelo hijerarhiju i sustav napredovanja koji ne dopušta fleksibilnost kao glavne prepreke. Drugi su, posebno u investicijskom bankarstvu, ukazivali na činjenicu da se Wall Street sporo prilagođava s obzirom na to da su kupci direktori drugih kompanija – također uglavnom muškarci – što umanjuje pritisak da žene dodaju ključnim timovima.

Povezano: Žena ponovno na čelu Međunarodnog monetarnog fonda

Ali i to se mijenja. State Street je 2017. uveo praksu uključivanja različitih spolova u sustav rukovođenja. Jedna od vodećih globalnih investicijskih menadžerskih tvrtki, Goldman Sachs sada zahtijeva od menadžera da intervjuiraju najmanje dva kvalificirana “drugačija” kandidata za svaku višu poziciju.

wall street
Jamie Dimon

Može se reći da barem postoji šansa da će žena preuzeti poziciju izvršnog direktora Jamieja Dimona u jednoj od najvećih američkih bankarskih institucija JPMorgan Chase-u. Dimon je već u travnju upitan o svom nasljedniku. “Nećemo komentirati takve planove. To je pitanje na razini odbora”, rekao je. “Imamo izvanredne žene. Moj nasljednik može biti žena, ali i ne mora. To zapravo ovisi o okolnostima.”

Hoće li okolnosti biti naklonjene ženama – preostaje nam samo da čekamo i vidimo.

Foto: Instagram, Unsplash

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Moderna Comma žena – Spremna za jesen i nove poslovne prilike

Suvremene žene raznolikije su no ikad! Utjelovljuju sve vrste uloga, one su: partnerica, majka, poduzetnica, prijateljica, suradnica. Njihov utjecaj na društvo,...
- Advertisment -