Angela Merkel je najmoćnija žena 2019. godine!

Njemačka kancelarka Angela Merkel već je devetu godinu zaredom na vrhu liste 100 najmoćnijih žena na svijetu, prema časopisu Forbes. Trenutno obavlja svoj četvrti mandat na mjestu njemačke kancelarke, od 2005. godine kada je prvi put došla na vlast. Kršćansko-demokratsku uniju, odnosno demokršćansku konzervativnu političku stranku desnog centra vodi već 9 godina.

Angela Merkel predstavlja jednu od rijetkih ženskih liderica. Početkom ove godine nakon što je britanska premijerka Theresa May odstupila s dužnosti predsjednice konzervativne stranke, Merkel je ostala jedina glavna zapovjednica skupine G20. Time ju je 2015. proglasio osobom godine. Svojevrsno, često se navodi kao vođom čitave Europe.

Merkel predvodi najveće gospodarstvo u regiji. Tijekom svojih godina djelovanja vodila je Njemačku kroz financijsku krizu i povratak u ekonomsku silu. Posljednjih godina možda je najpoznatija po svom križarskom ratu protiv rastućih protuimigracijskih osjećaja koji se šire Europom. Otvorila je vrata Njemačke za više od milijun sirijskih izbjeglica.

Povezano: Forbes objavio listu najmoćnijih žena na svijetu

njemačka kancelarka

Njemačka kancelarka i borba za opće dobro

U veljači je na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji Merkel izvela javni napad na Trumpovu administraciju. Smatrala je kako je trenutno svjetsko sigurnosno stanje dovedeno u opasnost. Govor koji je održala dobio je brojne ovacije što nije uobičajeno na takvom tipu konferencije. Merkel je izjavila kako se nekadašnji svjetski poredak na čelu sa SAD-om srušio na mnogo sitnih dijelova te je naglasila kako nije rješenje samo rušenje, već treba i surađivati.

Izvršna potpredsjednica globalne medijske tvrtke Forbes Moira Forbes, objašnjava što taj popis znači za žene. Podsjetnik je na ogromne korake koje su napravile upravo žene te je riječ o sjajnoj prilici kojom će obilježiti desetljeće koje dolazi. Naglašava kako je ovogodišnji popis najmoćnijih žena na svijetu svojevrsna zbirka pokretanja nove ideologije. To može samo pripomoći u mijenjanju tradicionalne strukture moći kao i postići trajan utjecaj u svakoj industriji i gospodarstvu, ali naravno i svjetskoj politici.

Povezano: Tko su najmoćnije žene na svijetu?

Zaslužena mirovina

Merkel je u listopadu najavila kako će odstupiti s mjesta njemačke kancelarke 2021. godine i time se povlači u političku mirovinu. Podsjećamo, od 2005. godine na čelu je te funkcije te je Njemačku predvodila u brojnim tranzitnim stanjima i stvorila od nje jednu od najrazvijenijih zemalja Europe. Naglasila je kako nakon isteka mandata neće tražiti nijedno političko mjesto, iako nesumnjivo to nije kraj ove impresivne karijere njemačke kancelarke.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -