Revolucionarne promjene: U Njemačkoj svaka uprava mora imati 30 posto žena!

Ponekad nismo ni svjesni da se povijesni trenutci događaju oko nas, a jedan takav doživljava Njemačka. Njemačka vlada uvest će obvezne kvote za broj žena u najvišem menadžmentu u njemačkim kompanijama, što je povijesni potez prema spolnoj ravnopravnosti.


Pročitajte više: Kalifornija ide naprijed: Zbog ženskih kvota u dvije godine 669 žena više u upravama!


Uz kvote žene će činiti 30% uprava!

U petak navečer kršćanski demokrati Angele Merkel i njihov kolacijski partner socijaldemokrati dogovorili su se da upravni odbori s više od tri člana moraju imati 30 posto žena. Što znači da više neće biti mjesta dobrovoljnom sustavu kvota za kojeg kritičari već duže vrijeme tvrde da nije uspio postići promjene prema spolnoj ravnopravnosti.

Prema novom zakonu, 30 posto članova odbora u tvrtkama u kojima vlada ima većinski udio, moraju biti žene.

Franziska Giffey, njemačka savezna ministrica za žene, rekla je: „Ovaj je povijesni preokret. Okončavamo dvorane bez žena u velikim tvrtkama. Dajemo primjer održivom, modernom društvu. Iskorištavamo sav potencijal naše zemlje kako bi najbolji u mješovitim momčadima mogli biti uspješniji. Jer se ništa ne radi dobrovoljno i potrebne su nam smjernice za napredak.”


Pročitajte više: Otkriveno je zašto ne napredujete, zbog “muške solidarnosti”


Dobrovoljni sustav nije polučio uspjehe!

Njemačka ima dobrovoljni sustav kvota za žene u odborima od 2015. godine, ali do sada nije uspio imati stvarnog utjecaja. Nedavno istraživanje pokazalo je da žene čine 12,8 posto upravnih odbora u 30 najvećih tvrtki. To se uspoređuje s 28,6 posto u SAD-u, 24,5 posto u Velikoj Britaniji i 22,2 posto u Francuskoj, prema studiji AllBright fondacije.

Također je utvrđeno da je broj žena na visokim rukovodećim položajima pao na 23% u rujnu ove godine, u odnosu na 29$ godinu dana ranije. Novi dogovor hvaljen je kao prvi korak prema ravnopravnosti spolova u njemačkom privatnom sektoru.

“Ovaj zakon ogroman je uspjeh za žene u Njemačkoj i nudi ne samo veliku šansu za društvo već i za tvrtke”, rekla je njemačka ministrica pravosuđa Christine Lambrecht.

Foto: Flickr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

ukrajinski film Klonkide

Ukrajinska redateljica na Sarajevo Film Festivalu predstavila ratni film iz ženske...

Ukrajinska redateljica i scenaristica Maryna Er Gorbach na Takmičarskom programu Sarajevo Film Festivala predstavila je svoj film pod nazivom Klondike. U tursko-ukrajinskoj koprodukciji, film...
- Advertisment -