Kalifornija ide naprijed: Zbog ženskih kvota u dvije godine 669 žena više u upravama!

Iza Kalifornije je nekoliko teških mjeseci. Ljeto je zabilježilo porast broja zaraženih slučajeva COVID-om 19, šumski požari koji su postavili nove mračne rekorde od izgorjelih čak 4 milijuna hektara, a potom i otrovni onečišćen zrak koji je zahvatio zapadnu obalu. Ipak, pred onima koji žele preoblikovati korporativne odbore su obećavajući dani, sudeći po novim podacima o zastupljenosti ženske kvote u korporativnim odborima u Kaliforniji.

Sve je započelo 2018. godine, kada je tadašnji guverner Jerry Brown potpisao zakon kojim se od javnih tvrtki sa sjedištem u Kaliforniji zahtijeva da barem jedna žena bude u njihovom upravnom odboru do kraja 2019. Za sada se tvrtke potiče na poštivanje zakona, ali uskoro bi moglo doći i do kažnjavanja u slučaju da se ne poštuje zakon. Prema najnovijim podacima, učinak novih propisa za ženske kvote već se osjeća: izvještaj projekta California Partners zaključio je da se, iako se u 2018. godini gotovo 30% odbora javnih tvrtki u Kaliforniji sastojalo samo od muškaraca, ta brojka se sada smanjila na manje od 3%. U stvarnosti to znači da su žene od 2018. popunile 669 mjesta u odboru, što predstavlja zapanjujući uspjeh.

“Posebna energija je prisutna kada su žene za stolom i donose odluke”, kaže Siebel Newsom, redateljica koja je velik dio svog rada usredotočila na rodnu ravnopravnost, u intervjuu za Fortune.


Pročitaj više: Broj izvršnih direktorica nikad veći! Od 500 najvećih američkih kompanija 37 ih vode žene!


Siebel Newsom ističe kako je utvrđeno da tvrtke s raznovrsnijim sastavom bolje upravljaju poslovnim performansama na nekoliko razina, uključujući i upravljanje dionicama. Takvi podaci zapravo nisu ništa novo – još 2012. Credit Suisse izdao je izvještaj koji je pokazao da su velike tvrtke s barem jednom ženom u odboru nadmašile one bez žena u njihovom odboru za 26% tijekom šest godina. I druge su studije pokazale slične pozitivne trendove, što ne znači da se po tom pitanju nešto poduzelo. Zapravo je kalifornijski zakon prvi takav u zemlji. (U međuvremenu neke druge zemlje, poput Njemačke, imaju mandate za raznolikost odbora.)


Pročitaj više: Kako postati CEO: 8 savjeta koji će vas dovesti do pozicije izvršne direktorice


Siebel Newsom nada se da će i druge države slijediti primjer Kalifornije. “Mi smo peto najveće gospodarstvo na svijetu”, kaže ona. “Uspijemo li ispraviti ovu nejednakost, imamo priliku nadahnuti i potaknuti ostatak zemlje i inozemstvo.”

Već je Washington potpisao zakon o raznolikosti odbora, a nekoliko drugih država – poput Havaja i New Jerseya – istraživalo je slične mandate. Ipak, ne podržavaju ih svi. Neki su osporili kalifornijski zakon i njegove rodne kvote kao “protuustavne”, ili su se zabrinuli da će ih zakon zapravo unazaditi, stvarajući situaciju da se žene koje nisu kvalificirane požure na mjesta odbora prije nego što budu spremne služiti u tom svojstvu.

Siebel Newsom ističe:

„Žene su talentirane, žene su spremne i toliko je žena koje bi mogle doprinijeti bilo kojem odboru – javnom, privatnom ili neprofitnom.”

U međuvremenu, Kalifornija ide naprijed. Do kraja 2021. godine neki će odbori morati imenovati dvije ili tri žene – ovisno o veličini njihova upravnog odbora. Prošlog mjeseca, suprug Siebel Newsom, guverner Gavin Newsom, potpisao je još jedan zakon – onaj koji zahtijeva od korporacija koje javno trguju sa sjedištem u državi da imenuju članove odbora iz nedovoljno zastupljene rasne i etničke pripadnosti.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

keto pizza

Keto pizza kojom ćete vrlo rado zamijeniti klasičnu!

Kada započinjemo neku dijetu, najčešće pomišljamo na to koliko će nam nedostajati nezdrava hrana, odnosno ona na toj dijeti zabranjena. Keto...
- Advertisment -