Otkriveno je zašto ne napredujete, zbog “muške solidarnosti”

Razlika u ukupnom dohotku između muškaraca i žena primjetna je u gotovo svim državama svijeta, i iako su muškarci često za isti posao plaćeni više od žena, ta razlika ipak nije toliko značajna kao nejednakost u napredovanju na više pozicije između spolova. Glavni krivac tome je “muška solidarnost”.

Povezano:

Udio žena smanjuje se od nižih prema višim pozicijama

Naime, plaće muškarca u prosjeku su za 2% veće od plaća njihovih kolegica koje obavljaju isti posao, dok je dohodovni jaz među spolovima mnogo veći. Važan čimbenik nejednakosti zapravo je nejednakost u napredovanju žena na pozicije s većim plaćama. Istraživanje američkog Nacionalnog ureda za ekonomska istraživanja pokazalo je da žene rjeđe dobivaju prilike za promaknuće zbog fenomena koji je označen kao ‘muška solidarnost’, drugim riječima muškarci češće daju promaknuća muškarcima.

Prednost muškaraca u napredovanju na visoke pozicije mogla bi biti odgovorna za čak 39% udjela u ukupnoj razlici dohotka, zaključili su autori istraživanja Zoe Cullen i Ricardo Perez-Truglia. Istraživanje je provedeno u velikoj multinacionalnoj azijskoj banci koja odražava model platnih nejednakosti i nejednakosti u napredovanju sjevernoameričkih kompanija. Pokazalo se da 75% zaposlenika banke na nižim pozicijama i 61% na srednjim menadžerskim pozicijama čine žene, u usporedbi sa samo 25% žena na visokim pozicijama.

Povezano:

Istraživanje pod nazivom ‘Women in the Workplace’ iz 2019. godine pokazalo je kako je najveća prepreka na koju žene nailaze na putu prema visokom vodstvu u firmi, prvi korak prema menadžerskoj poziciji. Na svakih 100 muškaraca promaknutih na menadžersku poziciju isto promaknuće dobiju samo 72 žene.

‘Muška solidarnost’ najzaslužnija za nejednakost u napredovanju

Cullen and Perez-Truglia u svom istraživanju su se fokusirali i na fenomen “muška solidarnost”. Koristeći podatke sektora ljudskih resursa za razdoblje od 4 godine, analizirali su 10,101 tranziciju menadžera. Ovdje su poseban fokus stavili na usporedbu tranzicija zaposlenika. Proučavali su promaknuća koja menadžeri jednog spola daju pripadnicima drugog spola i promaknuća koja menadžeri daju pripadnicima istog spola.

muška solidarnost

Osim na pregled podataka odjela ljudskih resursa, istraživanje je uključilo i ankete u kojima su zaposlenici morali otkrivati podatke poput menadžera koji je bio najzaslužniji za njihovo napredovanje, te koliko su blisko surađivali s menadžerom. Uz to, anketa je sadržava cijeli niz pitanja o količini vremena koju su zaposlenici provodili sa svojim menadžerima, od toga jesu li provodili zajedno pauze, do toga koliko su često razmjenjivali e-mailove ili znaju li koji je njihov omiljeni sportski tim.

Nalazi istraživanja ocrtali su jasnu sliku muške solidarnosti. Pokazalo se da je 23% muškaraca koji su nakon menadžerica prešli raditi njihovim muškim kolegama odjednom počelo provoditi pauze s nadređenima. Također se pokazalo da su ti zaposlenici nakon razdoblja od 2,5 godine počeli dobivati najmanje 13% veću plaću od onih koji su bili prebačeni ženskoj nadređenoj osobi. S druge strane, ženske zaposlenice pratio je jednak napredak u karijeri i plaći bez obzira na spol njihovih nadređenih.

Ova prednost koju muškarci daju muškim zaposlenicima nije vidljiva odmah, a najočitija postaje kroz period od 2,5 godine, što pokazuje da muškarci sporo razvijaju međusobne odnose koji na posljetku utječu na napredovanje u karijeri. “Tek nakon prve godine počinjemo uviđati razliku u stopi promaknuća između muškaraca i žena. Socijalizacija uključuje razvoj naklonosti kroz vrijeme koje muški zaposlenici provode zajedno tijekom pauza ili drugih aktivnosti za koje je očito potrebna značajna količina vremena’’, zaključuju autori istraživanja.

Foto: Unsplash, Rawpixel

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Medicinska pedikura: I stopala trebaju pravilnu njegu

Ljeto je pred vratima i sve više nosimo laganu i otvorenu obuću i odjeću. S višim temperaturama treba uskočiti u ljetne...
- Advertisment -