5 savjeta kako noću održati savršenu koncentraciju!

Noćni rad mnogima predstavlja noćnu moru, posebice ako ste jutarnji tip i rano odlazite na spavanje. Kada vam se ipak dogodi da zaglavite u noćnoj smjeni ili vas stisnu rokovi zbog kojih ste prisiljeni na noćni rad, pokušajte si olakšati s nekom od ovih tehnika uz koje će vam koncentracija ostati na visokoj razini kroz cijelu noć.

Povezano:

Kvalitetan san važan je za sva područja života. On je preduvjet za dobro zdravlje cijelog organizma, ali i za koncentraciju. Bez dobrog sna teško da ćete kvalitetno i produktivno obavljati svoje radne zadatke. Ako su vas iz bilo kojeg razloga zapale noći koje morate probdjeti, dobro je nadomjestiti štetu koju ste počinili organizmu kvalitetnijom prehranom ili vježbom.

Istina je, koncentracija vam može ostati na visokoj razni tijekom cijele noći

Ako je noćni rad nešto što morate obavljati kroz duge vremenske periode, dobro je i zamijeniti ritam sna kako bi vaše tijelo i dalje dobilo dovoljnu količinu odmora. Svaki puta kada zamijenimo cikluse sna i budnosti moramo početi voditi više brige o svom tijelu kako nam ova promjena ne bi naškodila. Ovi savjeti pomoći će vam da se osjećate dobro i da imate dovoljno energije i koncentracije kako bi mogli ispuniti sve svoje zadatke.

Pratite kako se osjećate

Prije početka noćnog rada pobrinite se da ste dovoljno odmorni i da ne patite od kroničnog manjka sna. Simptomi ovog mogu uključivati glavobolje, iritabilnost, manjak energije ili česte prehlade. Neki od ovih simptoma sigurno će vam se javiti kada počnete raditi noću, i možda ćete ih osjećati tjedan ili dva, dok se ne naviknete na novi raspored. Ako osjetite da vam ovi osjećaji počinju narušavati zdravlje i da postaju sve jači, dobro je i savjetovati se s liječnikom.

Pravilno se hranite

Jedna od važniji stvari koje liječnici savjetuju je da se suzdržavate od prejedanja. Ono može uzrokovati kiselost organizma, i posljedično letargiju zbog koje nećete ništa obaviti. Gazirana pića, ljute ili masne grickalice te procesuirana hrana općenito bi se trebali izbjegavati. Pojedite nešto što će vam predstavljati ručak prije nego počnete raditi, a na sredini smjene jedite količinu hrane ekvivalentnu večeri s povrćem, proteinima i zdravim mastima.

Povezano: 4 savjeta kako spriječiti zaboravljanje i poboljšati koncentraciju

Kava vam je vjerojatno preduvjet da išta obavite noću, no doktori savjetuju da ju prestanete piti barem 5 sati prije nego što planirate ići na spavanje.

Drijemanje pomaže

Kratak san 15-20 minuta tijekom pauza pomoći će da vam se ponovo probudi koncentracija. Ovakvi kratki drijemeži mogu povećati produktivnost i smanjiti količinu nepažnje i greški koje biste mogli praviti zbog umora. Ako se nakon ovog budete osjećali pospano i ‘opijeno’, kratko se protegnite ili prošećite.

Ne vježbajte noću

Iako nas nekad vježbanje može razbuditi i podići razinu koncentracije, ono bi u ovom slučaju moglo imati kontraučinak. Noćna tjelovježba bi vas mogla nepovratno umoriti i smanjiti razinu koncentracije.

Pazite na vizualne i auditorne podražaje

Jako svijetlo javlja našem živčanom sustavu da moramo biti na oprezu, što nas drži budnima i napetima. No, kako vam se smjena bliži kraju pokušajte se maknuti od jakog svijetla i posao završiti uz prigušenu svjetiljku. Ako se baš ne možete maknuti, preporučljivo je nositi sunčane naočale. Razlog tomu je što nas jako svijetlo može održavati budnima još neko vrijeme nakon što se ugasi te tako može pokrenuti nesanicu nakon završetka smjene.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -