Gerwig odala počast njima, pa i oni njoj! Ovo su nove Barbie lutke

Tvrtka Mattel još jednom je otišla „korak dalje“! Ovog puta predstavljaju četiri nove Barbie lutke, i to inspirirane ženama u filmskoj industriji, piše Women’s Agenda. Taj potez ne treba nas čuditi nakon što je prošlog ljeta film Barbie redateljice Grete Gerwig oborio rekorde u kinima diljem svijeta. Možemo reći da je sada i Gerwig dobila „svoju“ lutku. Karijera u filmskoj industriji samo je jedna od 250 profesija koje su bile predstavljene u prethodnim Mattel kolekcijama. Sve su bile namijenjene inspiriranju djevojčica.

Nove Barbie žele ukazati na rodnu nejednakost u filmskoj industriji

Kao i iza svakog Mattel poteza, i iza ovog stoji snažna poruka. Tvrtka je htjela istaknuti problem rodne nejednakosti u filmskim profesijama, koji vlada već desetljećima. Kako kažu, lutke su dizajnirali „kako bi potaknuli sljedeću generaciju djevojčica da istraže karijere u filmskoj industriji“.

Nove Barbie lutke tako predstavljaju zanimanja redateljice filma, izvršne direktorice studija, snimateljice i filmske zvijezde. Još jedan od ciljeva bio je razbiti rodno određene stereotipe vezane uz ove uloge.

Gerwig je režirala najprofitabilniji film u 2023. i postala prva redateljica u povijesti koja je postigla rekord zarade od milijardu dolara. Ipak, činjenica je da napredak žena u ovoj industriji teče sporo. Prema novom izvješću Centra za proučavanje žena na televiziji i filmu na Sveučilištu San Diego State, žene čine samo 22 posto svih redatelja, scenarista, producenata, izvršnih producenata, montažera i snimatelja koji su radili na 250 najprofitabilnijih filmova 2023. godine.

Ova ionako mala brojka manja je za dva posto u usporedbi s 2022., a povećala se za svega pet posto od 1998. godine. Autorica izvješća i izvršna direktorica centra Martha Lauzen ističe da ovi podaci „ozbiljno dovode u pitanje obećanja industrije o postizanju veće rodne raznolikosti“.


Pročitajte više: Greta Gerwig – prva redateljica čiji je film zaradio milijardu dolara


Za 1 dolar koji dobivaju glumci, glumice dobivaju 59 centi

Također, Lauzen ističe da su filmovi koje režiraju ili su-režiraju žene skloniji zapošljavanju žena u drugim pozadinskim ulogama. Napominje da „općenito, kada žena režira film, sa sobom donosi značajno drugačiju mrežu kreativaca nego što bi to učinio muški redatelj, namjerno ili nenamjerno“.

„To je krajnja iluzija: zasluženi trijumf Grete Gerwig prikriva nejednakost koja vlada filmskom industrijom. Brojevi govore. Rodni omjeri iza scene u Hollywoodu i dalje su dramatično nagnuti u korist muškaraca“.

Neravnopravnost vidimo i u plaćama. Žene dobivaju svega 59 centi na svaki dolar koji zarade njihovi muški kolege. Ovo bi se moglo objasniti nedostatkom uloga za žene. Naime, spomenuto izvješće iz 2022. pokazalo je da žene čine samo 37 posto svih likova koji govore, a 80 posto filmova ima više muških nego ženskih likova.

Prethodni podaci pokazali su da iako je Barbie tijekom godina bila kirurg, radnica na gradilištu, stjuardesa, radnica u kafiću, njezina je plaća u usporedbi s Kenom 4 milijuna funti manja, samo zato što je žena. A okušala se u zaista različitim karijerama i time nam poručila da možemo biti sve što poželimo.

Ipak, Mattel ovim korak čini pozitivnu stvar. Istraživanja su pokazala da igračke imaju sposobnost oblikovanja društvenog ponašanja kod djece. Stoga bi nove Barbie lutke zaista mogle potaknuti djevojčice da istraže karijere u filmskoj industriji.

Foto: Instagram @mattel

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Bright Horizons srednja škola

Zagrebačka škola u kojoj njeguju mindfulness i holizam od jeseni otvara...

Međunarodna osnovna britanska škola Bright Horizons početkom ove školske godine u Hrvatskom narodnom kazalištu proslavila je desetu godišnjicu postojanja te je...
- Advertisment -