Ovo su važne informacije o novim osobnim iskaznicama!

Građani Republike Hrvatske od danas mogu poslati zahtjev za izdavanje elektroničkih osobnih iskaznica druge generacije, prenosi HRT. Zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice danas je već predalo oko 2.500 ljudi.


Pročitajte više: Podaci kao glavna valuta u digitalnom svijetu


Nove osobne iskaznice će znatno otežati krađu identiteta

Nove osobne iskaznice sadržavat će biometrijske identifikatore nositelja osobne iskaznice, a to su prikaz lica i dva otiska prstiju.

Na snagu stupaju izmjene i dopune Zakona o osobnoj iskaznici i podzakonskih propisa donesenih radi provedbe europske Uredbe o jačanju sigurnosti osobnih iskaznica građana Unije i boravišnih isprava koje se izdaju građanima Unije i članovima njihovih obitelji koji ostvaruju pravo na slobodno kretanje.

“Ovo je zahtjevan posao koji traje više od dvije godine. Prethodio mu je niz analiza u kojima smo i mi sudjelovali. Uredba se primjenjuje iz nekoliko razloga. To je da se njome ujednačavaju parametri osobnih i boravišnih iskaznica koje se izdaju u RH s parametrima tih isprava koje izdaju ostale države članice EU. Povećali smo i sigurnost osobnih i boravišnih isprava ugradnjom i integriranjem biometrijskih karakteristika kako bi lakše i nedvojbeno mogli utvrditi identitet. Građanima se omogućava sloboda kretanja. Olakšava se pristup raznim digitalnim uslugama, ne samo na portalu e-građani”, rekao je Božinović.

Ministar unutarnjih poslova istaknuo je kako će zbog čipa s biometrijskim identifikatorima biti znatno otežana krađa identiteta. Dodao je da će građani će brže prelaziti granice. 

Uz to, nove osobne iskaznice će imati i funkcionalnost zdravstvene iskaznice, a integriran je i matični broj osiguranika.


Pročitajte više: Ovaj alat će vas zaštititi od hakera!


Djeca do 18 godina neće plaćati prvu osobnu iskaznicu

Važno je naglasiti da iskaznice ranije generacije ne prestaju važiti, odnosno da građani koji imaju važeće osobne iskaznice nemaju obvezu podnositi zahtjev za izradu e-osobne iskaznice 2. generacije. Postojeće im vrijede do roka koji je otisnut na njima.

S obzirom na nove funkcionalnosti i pojačane sigurnosne elemente osobne iskaznice, njihova cijena u redovnom postupku iznosila bi 100 kuna, a za osobe s navršenih 70 godina ako ne sadrže certifikate, 70 kuna. Djeca do 18 godina neće plaćati prvu osobnu iskaznicu.

“Po prvi put će se moći mobilnim uređajima prijaviti na portal e-građani vjerodajnicom visoke razine. Građani će pomoću mobilnih uređaja moći pravovaljano potpisivati digitalne dokumente. Uz uporabu svoje osobne iskaznice besplatna je registracija i preuzimanje aplikacije. Uspostavljena je integracija sa zdravstvenom iskaznicom, a sadržava i matični broj osiguranika. Tu su i novi zaštitni elementi protiv krivotvorenja. Značajno su unaprijeđeni. Ugrađen je novi optički varijabilni element, a integriran je i niz antikopirnih mikroelemenata. Uveden je i veći broj nevidljivih UV reaktivnih boja. Svi elementi razmješteni su unutar slojeva kartice tako da je vidljiv svaki pokušaj krivotvorenja. Postoji i oznaka za slijepe i slabovidne osobe te taktilni elementi. Nova osobna iskaznica potpuno je interoperabilna na razini EU, a hrvatsko rješenje je među najboljim od svih rješenja u EU”, kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić. 

Ako se izgubi mobitel, račun je povezan s korisnikovim portalom i on može deaktivirati aplikaciju. Sama aplikacija je zaštićena dvostruko. Korisnik je uvijek može deaktivirati. Dodano je da se ne treba, ako je ukradena, ponovno vaditi nova osobna.

Foto: Ministarstvo unutarnjih poslova


POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -